9. elokuuta 2021

Tässä kuussa me mennään naimisiin

Viimeinen ilmoittautumispäivä on ohitettu. Vieraamme ilmoittautuivat suurimmaksi osaksi Tahtoon hääsivumme kautta ja osa antoi palautettakin hyvin toimivasta sivusta. Muutamia täytyi vähän muistutella ja ravistella ilmoittautumaan. Nyt vierasmäärämme on kasassa. Aikalailla puolet siitä, mitä alunperin suunnittelimme ja toivoimme, aikana ennen koronaa. Enää vain jännityksellä odotetaan, kuinka tässä vielä käy ja saavatko kaikki tulla paikalle. Tärkeintä on nyt yrittää pysyä terveenä ja toivoa, ettemme altistu. Häitä ei oikein voi olla, jos meistä molempia ei ole paikalla. 

Eniten mietityttää, millaisella porukalla voimme olla kirkossa. Juhlapaikalla olo ei niinkään huoleta, kun tila on iso ja oleskella voi ulkonakin eripuolilla pihaa. Odotamme seurakunnan kantaa, vaikka kirkossa itsessään olisi myös hyvin tilaa pitää turvavälejä. Olen miettinyt sitäkin, pitääkö alkaa kehitellä streemausta, jos vieraamme eivät voikaan tulla vihkimiseen.

Häiden järjestäminen ei välttämättä olisi näin stressaavaa, jos koronaa ei olisi sekoittamassa pakkaa. Tietäisi varmuudella, että tällöin hääpäivä on, nämä palvelut pelaavat ja nämä ihmiset ovat paikalla. Hyvin suunniteltu ei välttämättä ole edes puoliksi tehty, koska koronalla ei ole mitään sääntöjä. Ei auta kuin miettiä ennalta, mihin kaikkeen täytyy vielä varautua ja mitä huomioida. 

Varautumalla ja ennakoimalla ei voi siltikään tietää lopputulosta, vaan edelleen voi tulla yllätyskyykky. Toisaalta hääsuunnittelussa ilman koronaa löytyisi varmasti kohtia, mitkä nostaisivat stressitasoa. Tällä kertaa se nyt vaan sattuu olemaan maailmanlaajuinen mullistus. Ai että, odotan jo sitä päivää, kun isoin huolenaihe on kahvimaidon loppuminen kesken.

To do -lista viimeisille viikoille, mitä on vielä hoitamatta:

Sulhasen vihkisormus ✔

Sulhasen kengät  ✔

Morsiamen kengät ja vaihtokengät ✔

Sulhasen asusteet ✔

Morsiamen asusteet ✔

Palaveri cateringin kanssa pidetty ✔ Hääkakun mahdollista maistelua vielä odotellaan. 

Palaveri valokuvaajan kanssa pidetty ✔ Hääpäivän kuvaus ja toiveet käyty läpi. Lista valmiina, millaisilla kokoonpanoilla halutaan vieraiden kanssa kuvia.

Palaveri papin kanssa pidetty ✔ Vihkikaava käyty läpi ja siihen liittyvät valinnat tehty. Sopiva virsikin löytyi lopulta.  

Kirkkoharjoitukset hääviikolle sovittu aiemmin. Kuultiin vähän aika sitten, että tästä vielä ilmoitetaan lähempänä, onnistuuko. Vihkikaava kirjoitettu auki häätiimille luettavaksi, jos kirkkoharjoitukset eivät onnistukaan koko porukalla.

Koristelupäivien ja hääpäivän aikataulut suunniteltuna. ✔ Excelit ovat sähköisenä koko häätiimin nähtävänä. Myöhemmin vielä päivitys ja hääviikolla tulostus häätiimille.

Palaveri häätiimin kanssa sovittu. Hääviikon koristelupäivien ja hääpäivän aikataulujen läpikäyntiä.

Hääohjelma on hääparin osalta valmis. ✔ Häätiimi hoitaa osan ohjelmasta hääparille yllätyksenä.

Häiden paperituotteet tilattu ✔

Buffetpöytään pienet laput kirjoitettu ✔

Valokuvien valinta ja tilaus täytyisi hoitaa asap

Koristeiden viimeistely

Paikkakorttien kirjoitus loppusuoralla

Juhlapaikalla olevien eri pisteiden sijainti ja koristelu suunniteltu. ✔ Lopullinen visio varmistuu koristellessa. Tarvikkeet koristeluun hankittu ja lainattu, osa vuokrataan.

Alkumaljojen osto

Holittomien juomien osto

Herkkubuffaan makeat ja suolaiset

Kertakäyttöastiat iltapalalle ja juomille: hankintoja tehty, mutta vielä määrien laskua ja lisähankintoja

Servetit ostettu ✔ Vielä servettien taittelu valmiiksi pöytien kattausta varten.

Tähän mennessä hommatut pöytäliinat pesty ✔ Silitys etukäteen ja kangasrulliin rullaus. Lisää pöytäliinoja täytyy vielä ostaa.

Verhojen pesu ja silitys etukäteen, myöskin rullaus kangasrulliin odottamaan.

Käsidesit ostettu ✔ 

Tienvarsikylttien maalaus, vielä viimeistelyä

Hääauto varmistettuna ✔ hääauton koristeet ✔ 

Äänentoistolaitteet sovittu; kaiuttimet ja mikit ✔

Soittolistojen viimeistelyä

Hääkukkien lopullinen valinta tehty ja tilausaika sovittu ✔

Neilikoiden osto hääviikon alussa

Kukkien ja vihreiden nouto luonnosta hääviikon loppupuolella

Pöytäkartta tehtynä Tahtoon suunnittelusivulle. ✔ Pöytäkartta vimeistellään ja kirjoitetaan esille, kunhan pöytien paikat on nähty hääviikolla ja todettu toimivaksi. 


Pitkästä suunnitteluajasta huolimatta huomaa vähän väliä asioita, joista ei ole aavistustakaan. Ei sitä häiden suunnittelun alussa tajunnut, millainen tapahtumasuunnitteluprosessi tämä tulee olemaan. Mitä enemmän on ihmisiä ympärillä mahdollistamassa hääpäivämme, sitä enemmän on liikkuvia osia ja huomioitavia asioita. Voi naurahtaa sille ajatukselle, kun meinasin, ettei exceleitä tarvitsisi. Ilman niitä kaaos kokonaisuus ei olisi yhtään niin hallittu kuin taulukot antavat ymmärtää. 

Olen aina tykännyt tehdä listoja ja suunnittella asioita. Kotoa en voi liikahtaa kauppaan, jos ostoslistaa ja sen myötä ruokalistaa ei ole suunniteltu. Teen listaa aina, kun tiedän, että olen lähdössä johonkin ja varsinkin silloin, kun olen yön tai useampia poissa kotoa. Välillä teen ihan päiväkohtaisia listoja, mitä asioita pitäisi muistaa hoitaa kyseisen päivän aikana. Ihan normiarjessakin ilman, että ne liittyvät mitenkään häihin. Yleensä illalla suunnittelen jo seuraavan päivän vaatetuksenkin valmiiksi, ihan vaikka olisi vapaakin. Spontaani ei siis selvästikään ole toinen nimeni. 


Olen tehnyt nettitilauksia häitä varten sillä ajatuksella, ettei tarvitsisi kierrellä kauppoja ja kannella niin kauheasti. Osa nettitilauksista on onnistunut, mutta nyt viime aikoina on tullut pieniä vastoinkäymisiä, kun tilaukset eivät ole menneet ihan putkeen. 

Kävin tuoksuttelemassa hajuvesiä ja löysinkin oikein miellyttävän ja hyvän häätuoksun. Ensin ajattelin, etten häätuoksua tarvitse ollenkaan. En juurikaan käytä hajuvettä ja olen muutenkin tottunut lähes tuoksuttomiin tuotteisiin. Mieli kuitenkin muuttui. Voisin palata hääpäivään ja sen herättämiin muistoihin tuoksun voimasta. Näppäränä ajattelin tilata hajuveden netin kautta, jotta hieman säästäisi. Mutta tilauksen saavuttua pakatessa olikin käynyt jokin viba ja he lähettivät ihan jonkun muun, väärän tuoksun. Olin asiakaspalveluun yhteydessä ja palautan tulleen hajuveden. 

Kaasosiskoni käyttää samaa hajuvettä, joten varasuunnitelmana olisin saanut häneltä häihin tuoksua lainaan. Samalla täyttyisi jotain lainattua osuus morsiamen lookista. Kivasti ajateltuna kaasoni ehdotti, että laittaa hääpäivänä itse ihan muuta hajuvettä. Kyllähän hajuvesi tuoksuu eri ihmisillä erilaiselta, mutta kauniisti ajateltu silti. 

Sain kuitenkin ilmoituksen, että häähajuvesi on lähetetty uudelleen. Tällä kertaa pitäisi tulla oikea tuoksu. Ja toivottavasti ehtii vielä tulla. Vaikka saisin hääpäivänä tuoksua lainaan, ajattelin ottaa häähajuveden häämatkalle mukaan. 

Toinen kömmähdys nettitilauksissa osui sitten käsideseihin. Tilasin nettisivun kuvan perusteella kivoja, kirkkaita LV:n käsidesigeelejä vieraspöytiin, mutta tuotteiden saavuttua pullot eivät olleetkaan kuvan kaltaiset. Pikkupullot ovat mattavalkoisia eli niistä ei nyt nääkään läpi eikä näe sitä, paljonko käsidesiä on jäljellä. Tästäkin laitoin asiakaspalveluun viestiä, että mikä homma. Odottelen edelleen viestini käsittelyä. Tai sitten ummistan vain silmäni ja valkoisilla käsideseillä mennään. Pikkujuttuja eikä häät tähänkään kaadu. Mutta tottakai toivoisi saavansa sitä, mitä luvataan ja on tilannut.


Yllätyksekseni sulhanen oli kaikessa hiljaisuudessa löytänyt itselleen mieluisan vihkisormuksen. Tämä oli iloinen yllätys. Olin jo nähnyt mielessäni sen hetken, kun pujotamme toisillemme sormukset vihkimisessä ja nyt sekin toteutuu.

Varmistin myös papilta, miten sormusten osalta pitäisi toimia kirkossa. En tiennyt, mikä on protokolla, mutta kysymällä tämäkin asia selvisi. Päädyimme siihen, että itse tulen kirkkoon kihlasormus kädessä, koska jatkossakin käytän kahta sormusta. Sulhanen tulee taasen tyhjin käsin, koska hän aikoo käyttää vain vihkisormustaan. 


Hääkuvaajan kanssa pidettiin palaveri. Olin listannut ylös kaikkea, mitä haluan kuvaajan ikuistavan hääpäivänä. Kun nyt en itse kierrä kameran kanssa, täytyy kaikki toiveet sanoa ääneen. Käytiin myös hääpäivän aikataulua läpi. Suunnitelmissa on oleilla ja kuvata paljon ulkona. Jos sade yllättää, täytyy sitten vain siirtyä sisälle. Varsinaista potrettikuvaukseen sopivaa sisätilaa ei ole kuin kirkko.

Suunnitelmissa on käydä katsomassa mahdollisia ulkokuvauspaikkoja ennakkoon ja lähettää kuvia paikoista kuvaajalle. Aika tarkka visio paikoista on jo, mutta käyn vielä katsomassa ja varmistamassa omin silmin. Täytyy myös kellottaa aurinkoa, ettei hääpäivän ilta-aurinkokuvaus menisi ohi. Jos siis koko aurinkoa hääpäivänä näkyy. Toisaalta pilvisellä säällä saisi vähän pehmeämpiä kuvia otettua. Sade hääpäivänä toisi kuulema onnea. Kaikki käy, kunhan räntää ei vielä tulisi niskaan. 


Häidemme kukat on nyt valittu. Floristin kanssa käytiin jo toukokuun palaverissa toiveita läpi ja nyt tein viimeiset valinnat. Poistuin kukkakaupasta hymy maskin alla ihan korvissa. Voisipa häiden suunnittelu olla pelkästään kukkien suunnittelua. Ihan parasta.

Valitsemissani kukissa ja vihreissä tulee olemaan yhteneväisyyttä juhlatilan muiden kukkien kanssa. Saadaan kiva kokonaisuus sekoitettuna ammattilaisen tekemää ja omatekemää. Floristimme tekee hääkukistamme tilausta tällä viikolla.

Kukat valittua ja asiaa muutaman päivän makusteltua kävin sittenkin vielä uudelleen viime viikon lopulla kukkakaupassa. Kukkavalinnoilla ei pitänyt olla niin väliä, mutta kun kerroin suunnitelman, mitä tulossa, olikin parempi piipahtaa vielä uudelleen. Kukkiin tuli pieniä muutoksia ja täydennyksiä. Nyt ollaan molemmat tyytyväisiä.    

Puhuimme floristin kanssa myös varasuunnitelmasta, jos niittykukat eivät onnistukaan. Sovimme, mihin mennessä olen yhteydessä, jos kukkatilausta täytyy kasvattaa juhlapaikan kukitukseen tarvittavilla kukilla. Jos kukkia tarvitsee vielä tuon tilauspäivämäärän jälkeen, hänellä on onneksi liikkeessä erilaisia kukkia ja sitten otetaan niitä, mitä saatavilla on. 

Edelleen toivon, että kukkaniittymme onnistuvat. Kovasti siellä on jo kukittu ja edelleen kukitaan, mutta vielä on myös kukkia, joiden nousemista odotan. Kodin ja juhlapaikan väliä ajaessa huomasin, että matkalla on myös ihan oikea luonnonniitty. Sieltä poimitaan hääviikolla kukkia, jos omat kasvattelut ei tuota tarpeeksi tulosta.

Kukkatestailut maljakoihin jatkuvat edelleen tässä odotellessa. Olen kokeillut eri tapoja täyttää maljakoita. Laskeskellut, paljonko kukka- ja vihermateriaalia tarvitsisimme ja kellottanut kaupasta ostettujen neilikoiden kestävyyttä. Ja kaikki tämä, koska kukkia voisin työstää ja tuunailla päivästä toiseen. Kukkia näpertäessä voi onneksi hetkeksi irtaantua tästä epävarmuudesta, joka ei vaan meinaa hellittää. Alle kaksi viikkoa odotusta. Tässä kuussa me mennään naimisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!