3. maaliskuuta 2022

Vinkkejä hääpäivään osa 2 - kirkossa vihkiminen ja vihkikaava

Tapasimme vihkipappimme noin kuukautta ennen hääpäivää. Hän on tuttuni, jota pyysin papiksemme jo pari vuotta ennen häitä. En voinut ajatellakaan, että meidät vihkisi kukaan muu kuin hän. Papin kanssa kävimme läpi vihkikaavaa ja puhuimme meistä, suhteestamme sulhasen kanssa ja tästä yhteisestä matkastamme. Parituntinen meni ihan huomaamatta. 

Oli ihana kuulla sulhasen ajatuksia ja mitä hän arvostaa yhdessäolossamme. Puhuimme ääneen asioita, joiden olemassaolon molemmat tietävät, mutta ei tule aina sanottua. Papilta oli myös tosi hyvä kuulla vihkitoimituksen yksityiskohtia ja se jotenkin konkretisoi sitä koko kirkossaoloaikaa. Tässä sitä vaan suunnitellaan vihkimistämme. 


Vihkikaavan runko:

Sisääntulomusiikki / sisääntulomarssi / virsi

Alkusiunaus 

Johdantosanat

Psalmi 

(Antifoni voi olla psalmin alussa ja lopussa)

Rukous

Raamatunteksti

Papin vihkipuhe

Vihkikysymykset

Sormusrukous

Sormuslupaukset

Sormusten pujottaminen

Avioliittoon vahvistaminen

Suudelma

Aviopuolisoiden siunaaminen

Musiikkiesitys / laulu / virsi

Esirukous

Isä meidän rukous

Herran siunaus

Vihkiraamatun saaminen papilta

Lähtösanat

Päätösmusiikki / lähtömarssi


Yllä oleva vihkikaava on aikalailla perusrunko. Molempien hääparista on kuuluttava kirkkoon, jotta kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa. Tarkemmin voit tutustua avioliittoon vihkimisen sisältöön kirkkokäsikirjasta. Tällainen kirkkovihkiminen kestää puolisen tuntia. 

Kirkollinen vihkiminen voi olla myös morsiusmessuna. Se pitää sisällään enemmän papin puheosuuksia, avioliittoon vihkimisen ja ehtoollisen. Tämä jumalanpalvelus on pidempi toimitus, joka kestää noin tunnin. Samaisesta kirkkokäsikirjasta löytyy tarkemmin myös tästä morsiusmessusta.

Jos avioliitto on solmittu jo aiemmin maistraatissa tai toisessa kirkkokunnassa, pappi voi siunata avioliiton kirkossa, kun vähintään toinen hääparista kuuluu kirkkoon. Pappia voi pyytää myös mahdollisuuksien mukaan siunaamaan avioliiton haluamassanne paikassa. 

Siunaamisessa on pieniä eroja vihkimiseen, mm. sanavalinnoissa, joita välttämättä edes häävieraanne eivät huomaa, jos asiaa ei ole tarkemmin tuotu esille. Pappi nimittäin kysyy vuorotellen: "(nimi) tahdotko avioliitossasi, jonka olet solminut (toisen nimi) kanssa, osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?" Ja tähänkin vastataan Tahdon. Siunaamistilaisuus on kestoltaan hieman lyhyempi kuin avioliittoon vihkiminen. Avioliiton siunaamisen tarkemman sisällön näet kirkkokäsikirjasta.


Kuva: Tuomas Mikkolainen

Papin tapaamisen aikana luimme ja valitsimme vihkimiseemme sopivia tekstejä ja virren. Vaihtoehtoja oli useampia, joten niitä oli hyvä käydä papin kanssa läpi. Jo ihan alun johdantosanoihinkin oli erilaisia muotoja. Psalmitekstiä emme kokeneet omaksi. Raamatunteksti oli kuitenkin tulossa läheisemme lukemana, joten jätimme psalmin pois vihkikaavastamme. 

Vihkimisen musiikkien paikkoja pystyi papin kanssa suunnittelemaan, mikä olisi sopiva väli millekin. Sisääntulo- ja lähtömarssit olivat meille selkeitä, että ne haluamme ja ehdottomasti uruilla, koska nekin kotikirkosta löytyy. Valitsemamme virsi laulettiin suht alussa, johdantosanojen jälkeen. Vihkimisemme lauluesitys oli avioliittoon vahvistamisen ja siunaamisen jälkeen eli samassa kohtaa kuin varsinaisessa vihkikaavassa. 

Hääparin on mahdollista papin perässä sanoa toisilleen sormuslupaukset ennen sormusten pujottamista. Jätimme kuitenkin suosiolla tämän osuuden pois. Pelkästään Tahdon sanominen ja sormusten pujottaminen tuntui jo tarpeeksi jännittävältä tehdä kaikkien seuratessa silmä kovana. Jälkikäteen kuvista näin, kuinka vakava ilmeeni tässä kohtaa oli. Sormuksen pujottaminen oli vakava ja keskittymistä vaativa suoritus.

Vihkimisen jälkeen kannattaa fiilistellä alttarin edessä, mitä juuri tapahtui. Häävierailla on mahdollisuus ottaa kuvia vastavihitystä hääparista, mutta myöskin hääkuvaajalla on aikaa ottaa kuvia ja siirtyä kuvaamaan hääparin poistumista. Lähtiessä kannattaa kävellä ihan rauhassa, koska kiire ei ole vieläkään mihinkään ja halutessaan pysähdellä matkalla. Mekin luulimme kävelleemme rauhassa, mutta videolta näki, että aika haipakkaa meno näytti olevan. 


Kuva: Tuomas Mikkolainen

Vaikka tietoa on paljon saatavilla, suosittelen vihkipapin tapaamista ennen hääpäivää. Papin kanssa käyty vihkikeskustelu voi auttaa hahmottamaan vihkimisen kulkua vielä paremmin. Meillä oli myös kirkkoharjoitukset häitä edeltävänä päivänä. Häätiimin lisäksi mukana oli myös isäni ja videokuvauksesta vastaavat läheiset. Vaikka olimme papin kanssa puhuneet, vihkiminen oli hyvä käydä vielä porukalla läpi ja ihan pelipaikoilla. Näki, miltä alttarilla edessä seisominen tulee näyttämään, kun jokainen on paikallaan ja mihin kameroita kannattaa laittaa. Sekä ylipäätänsä kirkossa sai tältä osin olla suht rennosti, kun jokainen tiesi vihkimisen kulun. 

Vihkikeskustelussa pääsette juttelemaan pappinne kanssa, ja hän saa teistä tietoa vihkipuhettaan varten. Pääsette myös valitsemaan kohtia, tekstejä ja kappaleita, jotka ovat juuri teille mieluisia. Näistä valinnoista voi hääpäivän jälkeen tulla vielä merkityksellisempiä ja tärkeitä. 


Lisää vinkkipostauksia löydät Vinkit häiden suunnitteluun välilehdeltä sekä tämänkin postauksen alla olevalla vinkit tunnisteella. Mitä kaikkea vihkimisemme piti sisällään, pääset lukemaan ja kuuntelemaan täältä: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!