24. toukokuuta 2020

Häiden perinteet


Häitä edeltävä yö erillään

Toiveissa on saada hääpaikka valmisteltua suurimmaksi osaksi jo torstaina, jotta häitä edeltävä päivä ei menisi juhlapaikalla yömyöhään. Haluaisinkin päästä kaasojen kanssa viettämään iltaa ja rentoutumaan hyvissä ajoin iltapäivällä. Näin ollen olisimme sulhasen kanssa eri paikoissa häitä edeltävän yön. Toisaalta olen myös miettinyt, olisimmeko koko hääseurue yötä samassa paikassa. Olisi kiva rentoutua paljussa ja fiilistellä koko porukalla tulevaa päivää. Eli hyvin alkaa nämä perinteiden listaus, jos heti alussa tulen toisiin ajatuksiin.


Vihkiminen

Kirkkovihkiminen ja nimenomaan kotipaikkakunnan kirkossa on ollut pienen tytön haave. Oikeastaan ainut haave, jota olen hääpäivään ennakkoon haaveillut. Siksi olenkin varmistellut, että molemmat myös kuulutaan kirkkoon. Kirkko varattiin ensimmäisenä. Pappiakin on kysyttynä ja kanttori varattuna.


Alttarille isän käsipuolessa

Tätä kysyin iskältä jo hyvissä ajoin. Hassua kyllä, tästä tuli ensin itselle vähän hassu olo, että pitääkö sitä edes kysyä ja miten sitä kysyisin. Kuitenkin yksi kerta kotona käydessä otin asian esille ja ihan suotta mietin liikaa ennakkoon. Yksin tullessa kaikki katseet olisivat nauliutuneet minuun ja hirvitti olla keskipisteenä. Toisaalta halusin nähdä sulhasen ilmeen, kun hän on minua odottamassa. Vaikka siis näemmekin ensimmäisen kerran kuvauksissa ennen vihkimistä, kuitenkin kirkossa fiilis on varmasti jännittävä molemmin puolin. Saattaminen kirkon käytävää pitkin tuntuu parhaimmalta idealta. 

Kuva: Noemi-Italy - Pixabay. Rajaus: minä
Valkoinen hääpuku

Kun kerrankin saa pukeutua valkoiseen. Miellän vaalean morsiamen väriksi ja haluan sen myös itse toteuttaa. Sulhanen tulee näkemään puvun vasta hääpäivänä. Ensimmäiset hääpukusovitukset ovat varattuna heinäkuulle ja nyt olenkin ottanut kunnolla selvää erilaisista puvuista ja sovituskäytännöistä. Ja valkoinen puku voikin tarkoittaa puhtaan valkeaa, luonnonvalkoista, ivorya, blushia.. Ja minä olin ihan vaan sitä valkoista pukua menossa sovittamaan.  


Huntu

Tämän olen tiennyt haluavani, vaikka mitään pukuja en olekaan vielä kokeillut. Haaveissa oli kirjailtu ja mahdollisimman pitkä ja leveä ja näyttävä huntu. Mutta sitten näinkin mielikuvan, kuinka nyin ja koitin päästä kirkon käytävää eteenpäin. Ja sitten pitkä, yksinkertainen huntu tulikin vastaan Facen nettikirppiksellä. Se oli menoa: av, yv ja nouto. Malli on sellainen, että pitäisi sopia ihan minkä tahansa hääpuvun kanssa. Jos toive kirjaillusta mahtihunnusta nousee myöhemmin uudelleen pintaan, ostamani hunnun saa varmasti eteenpäin. Ja sitten täytyykin miettiä joku huntua ja laahusta ja morsianta kannattelemaan. 


Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä

Tämä tuntuu täyttyvän ihan itsestäänkin. Hääpuku tulee olemaan jotain vanhaa tai jotain uutta, riippuen, mistä pukuni löydän. Jotain vanhaa on ainakin Facekirppislöytönä ostamani kakkoshääkengät, joista olen kertonut aiemmin. Jotain sinistä löytyy uudesta sukkanauhasta pienenä yksityiskohtana. Jotain lainattua voikin olla se, mihin tämä loru kompastuu.  


Vihkisormus

Vihkisormus tulee, jos vain osaisi päättää millainen. Useilla häämessuilla olen kokeillut erilaisia, mutta vielä sellaista varmaa valintaa ei ole löytynyt. Sormuksen suunnittelukin on käynyt mielessä. Suunnitellessa kuitenkin vain taivas ja budjetti on rajana ja vaihtoehtoja ihan liikaa. Jatkan sormusten sovittelua, että se oma maku alkaa vahvistua. Kihlasormukseni on sen verran näyttävä, etten halua sormusten kilpailevan huomiosta, mutta en myöskään niin, että vihkisormus jää kihlan varjoon. Sulhanen miettii edelleen, tuleeko hänelle uutta sormusta. Kihlasormuksistamme voit käydä lukemassa täällä

Kuva: Stefan Nyffenegger - Pixabay
Puheet

Puheita toivomme hääpäivään ja toive on otettu esille jo osalle mahdollisista puheiden pitäjistä. Kaasot ovatkin jo kipuilleet ja siirtäneet viestikapulaa toisilleen. Muistutuksena kuitenkin, ettemme odota mitään pitkää ja vaativaa. Olisi kuitenkin hienoa, että meille tärkeät ihmiset sanoisivat jotain. Häissä yleensä puheet ovat olleet jopa koskettavia, mutta ainakin mieleenpainuvia hetkiä hääpäivästä.


Hääkakun leikkaus

Hääkakkua leikkaamme yhdessä. En ole ollenkaan kilpailuhenkinen. Asioista on sovittu yhdessä puhumalla, joten eiköhän se jatku avioelämässäkäin ilman, että toinen määrää kaapin paikan. Vaikka toisaalta juuri vähän aikaa sitten kävi niin, että meille ilmaantui kotiin yksi kaappi, josta en ole niinkään innoissani. Välillä pitää tehdä kompromisseja.


Häätanssi

Hääparin tanssi, joka aloittaa häiden tanssiosuuden kohti illan bileitä. Perinteinen häävalssi on meillä häätanssi, josta mainitsinkin jo aiemmassa postauksessa täällä. En malta odottaa, että päästään tanssimaan ensimmäistä kertaa avioparina. Kappale on meille tärkeä ja ihoa ihan kihelmöi aina, kun biisin sattumalta kuulee. 


Sukkanauhan heitto

Sukkanauha jo löytyy. Olen sen saanut Love me do -häämessuilla hääbloggaajana ollessa. Sukkanauha on valkoinen ja yksityiskohdissa on sopivasti sinistä, joten sehän sujahtaa tuohon vanhanajan loruunkin sopivasti. Vielä en tiedä, tuleeko varmasti sukkanauhan heitto vai heittääkö sulhanen jotain muuta sukkanauhan tapaan. Sukkanauhan pujottelu helman alta ei tunnu ihan omalta jutulta, mutta katsotaa, mitä keksitään. 


Kimpun heitto

Kun sukkanauhan heitto tuntuu epävarmalta, kimppu on taas ehdottoman varma. Omasta hääkimpustani en kuitenkaan halua luopua, vaan tähän on oma kimppunsa sidottuna. 

Kuva: Pexels - Pixabay 
Häiden suunnittelun myötä olen huomannut, että meille on muodostumassa hyvin perinteiset häät. Ja se ei ole mitenkään huono asia. Emme yritä tekemällä tehdä mitään liian erikoista. Toivottavasti häävieraillekin tulee se tunne, että häät ovat meidän näköiset. 

Pitkän suunnitteluajan myötä häiden suunnittelu on pysynyt suurimmaksi osaksi rentona. Tottakai häät ja yksityiskohdat ovat tulleet myös uniin ja herättäneet välillä öisin, mutta sellaista pakkoa valintoihin tai tunnetta ajan loppumisesta kesken ei ole tullut. Olemme valinneet erilaisia yrityksiä ja tekijöitä avuksemme, jotta pystyisimme myös jatkossa olemaan mahdollisimman rennosti. Yritämme saada mahdollisimman paljon valmiina ja keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin. Mitä esimerkiksi ystäviemme häistä on jäänyt häävieraana mieleen. Ja mitä kaikkia hyviä huomioita on saanut jo häitään viettäneiltä pareilta. Olen myös kirjoittanut häidemme panostuksista ja pihistyksistä täällä

Kuva: Free-Photos - Pixabay
Millaisia perinteitä teillä on hääpäivään tulossa ja mitkä perinteet jätätte ehdottomasti pois?  

21. toukokuuta 2020

Häämessut netissä - häämessuvinkkejä

Kuva: Häämessut netissä 
Tuleva viikonloppu 22.-24.5.2020 on täynnä häämessuhuumaa. Tunnelmaan pääset mukaan näppärästi kotisohvalta käsin. Nimittäin koko messuohjelma tulee etänä Facebookin, Instagramin tai Häämessut netissä -ohjelmasivun kautta. Häämessut netissä -tapahtuman ovat mahdollistaneet Häät-median tiimi yhdessä Hashtag Häät Ellin kanssa ja mukana on yli 200 näytteilleasettajaa ideoineen ja yllätyksineen. 

Alkukesän häämessuhuuma on juuri sitä, mitä tähän aikaan tarvitaan. Yhä useampien häät tai hääjuhla on siirtynyt tulevalta kesältä myöhemmäksi. Toivottavasti tämä viikonloppu tuo hieman piristystä ja palauttaa mielekkyyttä suunnitteluun. Monia häämessuja kiertäneenä odotan innolla viikonloppua, koska häämessuilta saa yleensä paljon ideoita ja vahvistusta omille suunnitelmille. Näin etänä häämessuille osallistuminen on ihan uutta ja odotankin, mitä kaikkea viikonloppu tuo tullessaan. Poimin häämessuohjelmasta muutamia häämessuvinkkejä tulevaan viikonloppuun.    

VIIKONLOPUN HÄÄMUOTINÄYTÖKSET

Pe 12:15 Häämuotinäytös by Enzoani
Häämuotinäytöksen Meksikon Cancunista näet Häämessut netissä -ohjelmasivulta


Pe 13:30 Miesten juhlapukeutuminen by Kavaljeeri
Vinkkejä ja opastusta sulhasen pukeutumiseen Kavaljeerin Petralta 


Pe 19:00 Häämuotinäytös by Justin Alexander Signature
Syksyllä liikkeisiin saapuva Fall/Winter 2020 -hääpukumalliston kansainvälinen ensiesitys 
New Yorkista. Näet muotinäytöksen Häämessut netissä -ohjelmasivulta


La 15:00 Häämuotinäytös by Morilee
Hääpukumerkki Morileen kevät 2021 -mallistosta maistiaisia New Yorkin studionäytöksestä 
näet Häämessut netissä -ohjelmasivulta.


Su 15:00 Häämuotinäytös by Adore
Viimeistään syksyllä 2020 liikkeisiin saapuvan Adore by Justin Alexander Fall/Winter 2020 -hääpukumalliston lanseeraus. Näet häämuotinäytöksen Häämessut netissä -ohjelmasivulta.

Kuva: Camilla Bloom Photography

APUA HÄIDEN SUUNNITTELUUN 

La 12:30 Tuhat tapaa viettää hääjuhlaa by Häät-lehti
Tapoja ja ideoita viettää hääjuhlaa poikkeusaikana ja tulevaisuudessa. 
Häät-lehden toimituspäällikön Tanja ja messuemäntä Hashtag Häät Elli keskustelevat aiheesta Instagram-livessä. Keskusteluun pääset mukaan Instagramissa @haamessutnetissa


La 17:30 Sulhanen kertoo!
Mon Rêve d'Amour -blogin Sarahin aviomies Kerkko kertoo, mikä häissä oli parasta 
ja antaa vinkkejä hääsuunnitteluun sulhasen näkökulmasta. Haastattelun tekee messuemäntä 
Hashtag Häät Elli ja mukaan pääset Instagramissa @haamessutnetissa.


Su 12:00 Häämuoti ja miten se muuttuu - hääpukuneuvontaa by Tiina Rauhala
Instagram-livessä keskustelua häämuodista, häämuodin henkilökohtaisuudesta ja miten se tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa. Pääset liveen mukaan Instagramissa @haamessutnetissa.


Su 12:45 Kysy hääsuunnittelijalta by MEvent Weddings
Häiden ideoinnista ja suunnittelusta nousseisiin kysymyksiin vastailee MEventin hääsuunnittelijat 
Jenni Hukkanen ja Hannele Halme. Pääset mukaan liveen Facebookin Häämessut netissä -sivulla. 
Ainakin Hashtag Häät Ellin Instagramissa oli mahdollista laittaa hääsuunnittelijoille ennakkoon kysymyksiä.


Kuva: Häämessut netissä
Ihanien häämuotinäytösten ja eri tahojen suunnitteluapujen lisäksi Häämessut netissä ovat paljon muutakin. Katso tarkempi häämessuohjelma täältä. Tälläkin kertaa häämessuilla on kilpailuja, joista ensimmäinen arvonta onkin jo heti huomenna. Seuraa siis Häämessut netissä Facebookia ja Instagramia. Näytteilleasettajien tarjouksia näet täältä perjantaina 22.5. klo 11 eteenpäin. 

Ihan huippuihana häämessuviikonloppu on tulossa!

15. toukokuuta 2020

Meillä on bändi

Wuppiduu! Meillä on myös bändi varattuna. Bändin valinnassa tärkeää oli se, että ohjelmisto iskee jo valmiiksi ja se sisältää myös paritanssimusiikkia. Päästään valssaamaan oikein kunnolla. Tykkäämme tanssia, mutta sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Oikeastaan vain häissä ja silloinkin paritanssisetit tuntuvat loppuvan liian pian. Osa bändeistä ilmoitti tarjousta kyseltäessä, että soittavat vain häätanssin ja vanhempaintanssin ja ne ovat ainoat paritanssit. Sanomattakin selvää, että tällaiset kokoonpanot karsiutuivat nopeasti. Toivottavasti häävieraistakin löytyy innokkaita tanssijoita. Ja tottakai paritanssin jälkeen toivomme menon jatkuvan ihan huippubileinä.       

Kuva: Scartmyart  -Pixabay
Bändien valintaurakka oli nimenomaan urakka. Lähetimme tarjouspyyntöjä lähemmäs 25 eri kokoonpanolle. Vähemmällä ja helpommalla olisi varmasti päässyt. Onneksi tästäkin on tehtynä excel-taulukko, jotta homma pysyi jotenkin kasassa ja me kärryillä. Ensimmäisiin bändeihin otettiin yhteyttä viime vuoden lokakuussa ja sen jälkeen pudoteltiin lisää tarjouspyyntöjä aina tämän vuoden tammikuulle asti. Kuunneltiin ääninäytteitä ja videopätkiä bändien kotisivuilta ja selattiin ohjelmistoja. Tehtiin myös tarkentavia kysymyksiä, koska ihan kaikkea ei aina somesta saanut selville. 

Kaikista näistä bändeistä vain yhtä olen kuullut keikalla aiemmin. Tarkoituksena oli kuunnella bändejä enemmänkin livenä, mutta tähän vallitseva maailmantilanne laittoi esteitä ja keikoilla stalkkaus ei onnistunutkaan. Livenä olisi ehdottomasti ollut parempi ja varmempi tapa tehdä päätöksiä, mutta siihen ei nyt ollut mahdollisuuksia eikä aikaa odotella ensi vuoteen. Ääninäytteiden ja videoiden äänenlaatu netissä oli hyvin vaihtelevaa. Teimmekin lopullisen valinnan aiempien arvostelujen, muiden kokemusten ja bändin soittolistojen perusteella. Jos jo valmis soittolista iski ja oli useampi biisi, joita haluaisimme illan aikana kuulla, ratkaisi valintamme. 

Kuva: Pexels -Pixabay
Selasin sähköpostihistoriaa ja olemme ottaneet valitsemaamme bändiin yhteyttä ekojen joukossa ja oikeastaan vertasimme kaikkia muita juuri tähän kokoonpanoon. Toiveemme häätanssikappaleestakin toteutuu. Se on kulkenut mukanamme kihlauksesta asti ja edelleen biisin kuullessa ihoa alkaa kihelmöidä. Molemmilla on ollut koko ajan sellainen olo, että tämä biisi se on. Osalta bändeistä kappaleen esittäminen ei onnistunut, joten se valitettavasti karsi koko bändin. 

Olemme olleet häissä, joissa on esiintynyt bändi. Ja meillekin oli heti alkuvaiheessa selvää, että kyllä se bändi on, mikä halutaan häihin. Häät on kuitenkin yksi niitä harvoja itse järjestämiä juhlia, joissa bändi on paikallaan. Sulhasella ei ole ollut vielä monia toiveita häiden suhteen, mutta bändi oli yksi niistä, joten pitäähän se toteuttaa.

Kuva: Pexels - Pixabay
Spotify-soittolistat ova myös työn alla. Tarkoituksena on soittaa taustamusiikkia ruokailun ja kahvittelun aikana. Siitä ei ole vielä tarkempaa listaa. Enemmänkin mielikuvia, millaista tunnelmaa halutaan ruokailun oheen.  

Bändin jälkeiseen juhlintaan biisilista on jo enemmän edennyt. Hyviä biisejä tulee eteen milloin mistäkin ja ne on helppo lisätä soittolistaan. On kappaleita, joita ehdottomasti halutaan ja biisejä, jotka ovat vuosien myötä kulkeneet mukanamme. Biisejä, jotka nostavat esiin muistoja yhteisiltä vuosilta. Haluamme myös toteuttaa häävieraidemme biisitoiveita. Mietinnässä onkin, miten tai paremminkin kuka hoitaa toiveiden lisäyksen valmiin listan sekaan niin, että biisit vaihtuvat soljuvasti eikä hiljaisia taukoja tulisi joka väliin. Toiveita kysymme ennakkoon, mutta biisejä olisi kiva vaihtaa fiiliksenkin mukaan, kun näkee, mikä toimii juhlaväkeen. 

Kuva: Mike Foster - Pixabay
Mieti bändiä valitessanne:

Millainen on bändin soittotyyli ja meneekö se yksiin musiikkimakunne kanssa?

Haluatteko bändiltä tunnelmamusiikkia taustalle päivän aikana?

Tarvitsetteko bändiltä myös vihkimiseen musiikkiesitystä?

Toivotteko paritansseja vai enemmän bilemeininkiä?

Kuinka iso kokoonpano mahtuu esiintymään?

Montako settiä haluatte bändin vetävän?

Voiko bändille esittää toivebiisejä ja kuinka paljon?

Onnistuuko häävalssinne / häätanssinne?

Milloin bändi roudaa soittimensa ym. juhlapaikalle?

Millaisia toiveita bändillä on tauoille?

Onko bändille omaa taukotilaa?

Kuva: Freestock-photos - Pixabay
Ai niin, hääpäivämme tunnelman kohottaa kattoo yksi aivan mieletön bändi, 
joka paljastuu häävieraille hääpäivän illan aikana.
Pääasia kuitenkin, meillä on bändi ja huippubileet tiedossa!

13. toukokuuta 2020

Meillä on pitopalvelu

Olen ollut jokaisesta häiden varauksesta niin innoissani, että hymyilen varmaan unissanikin. Erityisesti pitopalvelun varauksen jälkeen tuli tunne, että meillä on ihan oikeasti häät tulossa. Jopa enemmän kuin kirkon ja juhlapaikan varauksen jälkeen. Hyvä ruoka tekee juhlan ja nyt meillä on häissä ruokaa. Meillä on pitopalvelu. 

Ei pidetty pitopalvelun varaamisella mitään kiirettä. Pienelle paikkakunnalle häiden järkkäämisen etuja. Vallitsevan maailmantilanteen myötä alkoi ilmaantua päivityksiä toisensa perään, kuinka hääparit siirtävät häitään ensi kesään. Se laittoi meidänkin hääjärjestelyihin vauhtia. Pitkällinen suunnittelu menisi ihan hukkaan, jos saadaan ei oota sen takia,  että tuudittaudutaan onhan vielä aikaa -ajatukseen. 

Kuva: Hiltun Tiltut
Helmikuun lopulla laitettiin tarjouspyyntöjä kymmeneen eri pitopalveluun. Kerroimme heti alkuun, että häiden teemana on metsä ja metsästys ja nämä olisi hienoa saada näkymään myös tarjoiluissa. Liha- ja riistaruokia lisukkeineen, kalavaihtoehtoja ja tarpeen mukaan kasvisruokaa. Pyysimme myös pitopalveluilta tarjousta hääkakusta ja kahvipöydän pienestä makeasta tarjoilusta kakun lisäksi. 

Hyvin harvalla pitopalvelulla oli mahdollista maistella menua etukäteen tai ylipäänsä ennen hääpäivää. Erilaisissa hääblogitapaamisissa ja häätapahtumissa pitopalveluiden kanssa jutellessa menun maistelu on noussut esiin yhtenä tärkeänä päätökseen vaikuttavana tekijänä, mutta selvästikään ennakkoon maistelu ei ole kaikilla mahdollista. Menua suunnitellessa täytyi vain luottaa ammattilaisiin, menuehdotuksiin ja mielikuviin, mitä menun eri osat herättivät.     

Kuva: Hiltun Tiltut
Viestitimme pitopalveluiden edustajien kanssa ja sähköposteihin vastailtiin suurimmaksi osaksi ihailtavan nopeasti ja kattavasti. Kyselimme tarkennuksia ja suunnittelimme menua jo nyt, koska menun sisältö vaikuttaa osaltaan lopulliseen hintaan. Vertailimme myös, mitä kaikkea pitopalvelun tarjoukseen kuuluu, paljonko on lisäkuluja ja millaiseksi loppusumma muodostuu. Esimerkiksi osalla pitopalveluista tarjoilijat kuuluivat tarjoukseen, osalla vain osa tarjoilijoista ja osalla tarjoilijat tulivat täysin lisäkuluina. Kannattaa siis olla tarkkana, mitä kaikkea pitopalvelulle kuuluu ja missä kaikessa he ovat apuna. Ammattilaiset osaavat myös hyvin kertoa, millaisella kokoonpanolla minkäkin vierasmäärän kanssa pärjää. Sekin vaikuttaa, onko ruoat esillä buffetissa vai pöytiin tarjoiltuina annoksina. 

Lisähintaa voi tulla myös astioista. Esimerkiksi juhlapaikaltamme on mahdollista vuokrata astiasto ruokailuun ja kahvitukseen. Tarvitsemme kuitenkin lisäastioita, kuten erilaisia laseja, joita juhlapaikalla ei ole. Osaan tarjouksista kuului kaikkien astioiden vuokraus ja osa pitopalveluista toisi mukanaan vain tarvitsemamme lisäastiat. Pöytäliinoja on juhlapaikalta vuokrattavissa tai pitopalvelun kautta. 

Meillä toimi tässäkin suunnittelun vaiheessa excel-taulukko. Tarjousten vertailu oli näin huomattavasti helpompaa. Vaikka menun sisällöstä oli jo tässä vaiheessa puhetta, varsinainen menu lyödään lukkoon ensi vuonna. Silloin näkee raaka-aineiden saatavuuden ja hintakin tulee tarkentumaan. Ja tottakai vierasmäärä tulee vaikuttamaan yllättävän moneen asiaan.    

Kuva: Hiltun Tiltut
Muistilista pitopalvelun tarjouskyselyyn: 

Hääpäivä

Juhlapaikka ja osoite

Häiden teema

Toiveita menusta

Pöytiin tarjoilu vai buffet vai vielä jokin variaatio

Voiko menua maistella ennakkoon?

Tarjous hääkakusta

Kahvitarjoiluun mahdollisesti jotain pientä hääkakun lisäksi

Ylijääneet ruoat; mitä niille tehdään ja kenelle ne jäävät?

Tarjoilijoiden saatavuus ja hinnat, tarjoilijoiden toimenkuva?

Astioiden vuokraus ja hinnat?

Pöytäliinojen vuokraus, hinnat, milloin ne saa ja miten palautus?

Mistä kaikesta pitopalvelu huolehtii hääpäivän aikana?

Kuva: Hiltun Tiltut
Hääpäivämme tarjoiluista huolehtii pitopalvelu Hiltun Tiltut.

13. huhtikuuta 2020

Ilon hetkiä ja hyvää oloa liikkumalla

Tänä vuonna se alkoi vihdoin löytyä. Olen kuullut monien siitä puhuvan ja tiedän monien niin tekevän. Ja tällaisena aikana tuntuu, että se on ainoa jäljellä oleva henkireikä ja suosio onkin räjähtänyt käsiin. Ihmisiä on liikkeellä suosituilla reiteillä ihan tungokseksi asti, vaikka luulisi, että Suomessa tilaa riittää ja kaikille paikkoja on. Nimittäin ulkoilu ja liikkuminen sekä niiden herättämä ilo ja hyvä olo.

Olen alkanut lenkkeillä kotiin aamuvuorojen jälkeen. Työn herättämät tunteet ja ajatukset karisevat reilun tunnin kävelyn aikana. Kerkeän hengähtää ja mieli rentoutuu. Kun työpäivän viettää pelkästään sisätiloissa osastolla, ulkoilu on paikallaan. Löysin myös mukavan reitin puistojen läpi, joten ei tarvitse yrittää selviytyä pakokaasujen keskellä autoteiden vieressä tallatessa. Itselleni kaikista vaikeinta liikkumisessa on aina ollut se liikkeelle lähteminen. Kun töistä on viimein päässyt kotiin, iltapäivällä tai alkuillasta on suuri kynnys enää lähteä mihinkään. Siksi lenkki heti töiden jälkeen kotimatkalla on auttanut suuresti, koska kotiin päästyä lenkki on jo tehtynä. 

Yhtenä päivänä kotiin kävellessä olin niin uppoutunut ajatuksiini ja sen hetkiseen podcastiin, että havahduin vasta, kun talitiainen oli ruikkinut päälleni. Onneksi kuljin vielä pipo päässä, koska päähän sain pahimmat jätökset ja siitä valuen pitkin ulkovaatteita. Voin sanoa, että pesuun meni. Mutta tämä on kuulema kuin lottovoitto, joka tapahtuu vain onnekkaimmille. Jään siis odottelemaan, mitä muuta onnea eteeni vielä osuu.Sulhanen sai myös viimein houkuteltua minut mukaansa monitoimihallille. Löysin itselleni sopivan ohjatun tunnin, jonka pääpaino on keskivartaloharjoituksissa ja lopuksi venyttelyä. Treenituntimme ovat sulhasen kanssa eri aikaan, joten oman tuntini jälkeen jään radalle kävelemään ja hölkkäämään. Iloinen yllätys oli myös pukuhuonetiloista löytyvä sauna. Vaikka meillä on omakin sauna, treenin jälkeinen lämmittely saunassa on ihan parasta. Aluksi taisinkin innostua enemmän tuosta saunasta kuin treenistä.

Kun kalenteriin suunnitteli etukäteen, että edes kerran viikossa kerkeäisi hallille töiden jälkeen, alkoi sitä jopa oikein odottaa. Siksi harmitus olikin suuri, kun koronavirus ylsi Suomeenkin asti sulkien paikkoja yksi toisensa jälkeen. Jotenkin olo on kuitenkin luottavainen sen suhteen, ettei tämä poikkeustila vaan voi kestää loputtomiin. Jotta pelkkä ulkoilu ja metsissä pakoilu ei alkaisi käydä liian yksitoikkoiseksi ja viikottaisen treenin jäätyä pois, oli keksittävä jotain lisää. Tähän tyhjyyteen Fressi TV:n suorat lähetykset jumpista, joogista ja kehonhuollosta ovat tulleet kuin tilauksesta. Ei ole enää sitä lähtemisen vaikeutta, kun riittää, että jakaa ruudun tv:seen ja tekee ohjaajan ohjeiden mukaan. 

Oma motivaationi yksin tekemiseen on todella heikko, kun pitäisi itse suunnitella ja pitää huolta treenin kulusta ja sisällöstä. Siksi ohjatut tunnit ovat juuri minua varten. On se joku, joka pitää huolen, mitä milloinkin tehdään ja itselle riittää seurata ja tehdä mukana. Fressin myötä olen löytänyt joogan ihanuuden, vaikka en olisi voinut kuvitella sanovani minkään liikunnan olevan ihanaa. Täytyi vain löytää itselle sopiva laji. Livetv-lähetysten myötä olen kokeillut heidän muitakin treenejä ja lihaksissa on tuntunut sen jälkeen muutaman päivän ajan. Tuntemukset ovat onneksi siellä, missä kuuluukin eli kehonpainotreenillä on osuttu kohteeseen. 

Näinä päivinä, kun koronaa tuutataan uutisissa ja somessa jatkuvalla syötöllä, tekee hyvää rauhoittua ja rentoutua edes tunniksi päivässä. Kun keskittyy kuuntelemaan rauhallista taustamusiikkia, omaa hengitystä ja ohjaajan antamia ohjeita, muille ajatuksille ei jää tilaa. Suosittelen kokeilemaan kotijumppia ja varsinkin rauhallista joogaa, jos tuntuu, että tarvitisit hetken irtautumista kaikesta. Olen itse niin innoissani näistä kaikista Fressin järjestämistä etätunneista, että katson jo edellisiltana valmiiksi, mitä olisi huomenna luvassa ja monelta. Siksi halusin kertoa myös sinulle näistä. Tämä ei ole kaupallista yhteistyötä tai sovittua mainontaa, vaan ihan vaan yhden ihmisen innostumista ja arjen pieniä iloja, kun koko maailma eristäytyy.
Miten sinulla on päivät sujuneet? Oletko kokeillut jotain uutta?
Kerro parhaat vinkkisi, miten ajan saa kulumaan kotona ollessa.

5. huhtikuuta 2020

Blogi täyttää kaksi vuotta

Hurjaa ajatella, että hääpäivä on ollut päätettynä ja häitä on suunniteltu jo kahden vuoden ajan. Ja nyt viimein hääpäivään on vähemmän aikaa kuin siihen käytetty suunnitteluaika. Vaikkakin tämä hitaampi ja tuumailevampi tahti on sopinut itselleni paremmin. Ensimmäinen suunnitteluvuosi meni odottavan kutkuttavissa tunnelmissa ja nauttiessa koko ajatuksesta tulevista häistä. Tähän toiseen suunnitteluvuoteen on mahtunut mukaan myös turhautumista ja stressiä, vaikka onneksi suunnittelu on enimmäkseen ollut kivaa ajanvietettä. Jotenkin myös ajatus on mennyt tajuntaan, että ei tässä suunnitella mitä tahansa isoja juhlia, vaan ihan oikeasti ollaan menossa naimisiin. Yhteinen arki ja yhdessäolo jatkuu yhteisen sukunimen alla. Kyllähän se vähän luo perhosia vatsanpohjaan. 

Haaveilu on jatkunut edelleen, mutta niiden pohjalta on tehty myös päätöksiä. Asiat eivät enää pyöri sumuisena verhona hääpäivän ympärillä, vaan meillä alkaa olla selvät sävelet, mitä halutaan. Tuntuu kuitenkin, että jo pitkään suunnittelu on pyörinyt samojen isojen osien ympärillä eli cateringin ja bändin valinnoissa. Ja tilanne on edelleen sama. Nyt meillä on kuitenkin molemmista top 2 tiedossa ja pitäisi vaan tehdä se lopullinen päätös. Näiden jälkeen häidemme suurimmat menoerät onkin tiedossa. 

Jos jossain asiassa on voinut näinä päivinä huokaista, niin siinä, että pitäydyimme suunnitelmassamme järjestää häät vasta ensi vuonna. Osa odotti häitämme jo tälle vuodelle. Hääblogeja paljon seuranneena harmittaa jokaisen tämän vuoden hääparin puolesta, jotka ovat joutuneet muuttamaan suunnitelmiaan ja kehittelemään varavaihtoehtoja. Tämä on osaltaan vauhdittanut myös meidän hääsuunnitelmia varsinkin juuri cateringin ja bändin osalta, koska päätöksiä on saatava tehtyä, jos meinaamme ykkösvaihtoehtomme varata. 


Parin vuoden aikana olen kerennyt käydä lukuisilla eri häämessuilla ja häätapahtumissa. Kiertelyä eri pisteillä ja juttelua eri toimijoiden kanssa. Vaikka häämessuilla on huimasti tarjontaa, omat toiveet ja näkemykset esim. koristelusta ja juhlatilan yleisilmeestä ovat pysyneet kohtuuden rajoissa koko suunnittelun ajan. Kuitenkin juuri eri toimijoiden palveluihin tutustuminen ajan kanssa on auttanut siihen, että tiedän ehdottaa sulhaselle meille parhaimpia vaihtoehtoja. Tykkään tehdä selvitystyötä ja pitää yhteyttä eri toimijoiden kanssa eli pitää langat käsissäni. Yhdessä teemme kaikki lopulliset päätökset.

Häämessuilla on myös upeita häämuotinäytöksiä, joissa pääsee ihastelemaan hääpukuja ja miesten hääpukeutumista. Olen tietoisesti jättänyt häämekkoja sovittamatta aiemmin, koska olen elätellyt toiveita hääkehoa kohtaan. Häämekon sovittaminen on herättänyt ilon ja kauhunsekaisia ajatuksia. Toivoisin kaasoni mukaan häämekkosovitukseen nimenomaan tueksi. Suunnittelin jo kaasoviikonloppua kesälle, mutta nyt näyttää olevan liikaa esteitä näkemiselle vallitsevan maailmantilanteenkin takia. Tavallaan voin huokaista saadessani lisäaikaa, vaikka toisaalta kesä olisi aikataulullisesti ollut parhain aika saada kaikki samaan aikaan paikalle. Ja myöskin mekkojen sovittaminen olisi hyvä aloittaa jo kesällä, koska en tiedä yhtään, millainen sopisi päälleni.   


Näinä parina vuotena olen saanut lukemattomasti inspiraatiota muiden hääblogeista. Ja on ollut ihan mieletöntä päästä tutustumaan ihmisiin hääblogien takana. Eri tapahtumissa nähdessä tuntuu aina, että aika loppuu kesken. Tämän vuoden olen myös LYYLI Bridal & Wedding -jäsenenä ja arjen keskellä meillä on ollut monta ihanaa tapaamista. Nyt tietenkin tapaamiset ovat tauolla, mutta etäyhteyden kautta näkeminen on työn alla. 

Samanhenkisten ja samassa tilanteessa olevien kanssa puhuminen, hankalampien hetkien sekä ilojen ja onnistumisten jakaminen on ihan parasta. Tätä ei vaan voi kylliksi hehkuttaa. Sen ymmärtää vasta oikeastaan, kun sen pääsee kokemaan. Vaikka jokainen hääpari suunnittelee omanlaistaan hääpäivää, silti häät yhdistävät.    Häiden panostus ja pihistys -listaa kootessa tuntui, että haluaisimme panostaa kaikkeen, mutta siihen ei ihan kuitenkaan pystytä. Miltä lista lopulta näyttääkään, voit käydä lukemassa tästä:

♥ Häiden panostus ja pihistys

Juhlapaikan varaaminen oli ihan ensimmäisiä varauksiamme ja alla olevan linkin kautta pääsetkin palaamaan juhlapaikkojen pohdintaan. Juhlapaikalla käyminen auttoi paikan valinnassa huomattavasti. Listauksessa on mukana juhlapaikkamme. Arvaatko, mihin päädyimme?

♥ Juhlapaikkojen metsästys

Kuvaajastamme olen edelleen niin innoissani. Pitkä pohdinta kannatti. Odotan jo, että pääsemme vuoden päästä suunnittelemaan hääpäivän kuvausta. Siis niin, että kuvaajakin sen tietää, koska alustava suunnitelmahan on jo tehtynä. Tarkoituksena oli ottaa vihdoin kihlakuviakin tänä kesänä, mutta saa nähdä kuinka tämänkin asian kanssa käy. Olemme nimittäin motissa täällä Uudellamaalla ja kuvaaja on Tampereella.  

♥ Hääkuvaajan valinnan vaikeus

♥ Meillä on hääkuvaaja


♥ Kiitos myös sinulle, kun käyt lukemassa ja kommentoimassa!