16. tammikuuta 2021

Hääpäivän valinta ja merkitys

Vuosi 2021. Odotettu ja viimein täällä. Häävuotemme on alkanut. Hymy ei meinaa hälvetä ollenkaan. Sanoinkin sulhaselle, että tänä vuonna hymyilen joka päivä. Tottakai pienimuotoinen pelko ja jännitys tulevat edelleen mukana, mutta ne eivät tunnu ylivoimaisilta. Odotus jatkuu, kuinka kesän osalta käy. Mutta miten päädyimme hääpäiväämme? Ja mitä häiden päivämäärä meille merkitsee?

Aloimme seurustella vuonna 2009 ennen juhannusta. Siitä lähtien joka kuukauden 21. päivä on ollut meidän päivämme. Välillä pidämme treffipäivää, jolloin teemme jotain yhdessä, käymme leffassa, syömässä tai kehitämme kotiin jotain ohjelmaa. Välillä päivä menee ohi, ettemme näe toisiamme kuin vilaukselta, mutta silloinkin muistamme vähintään toivottaa tai laittaa viestiä. Meidän päivä on ollut mukana arjessa kaikki nämä vuodet. 

Elokuussa 21. päivä osuu lauantaille. Ja mitä enemmän olemme tuota elokuuta pyöritelleet, se on oikein sopivasti kesälomasesongin loppupuolella. Kesä tuntuu muutenkin olevan täynnä toukokuusta alkaen, joten on hienoa, että kesän lopussa on vielä jotain huippuihanaa luvassa. Tuolloin koulut ovat alkaneet ja on palailtu töihin, joten normiviikonlopulle on vielä jotain erityistä tiedossa. Luku kahdeksan kuvastaa sitä, että seurustelimme kahdeksan vuotta, kunnes suhteemme eteni sykäyksen eteenpäin kihlautumisen myötä. Luvun kahdeksan voi myös ajatella kuvastavan ikuisuutta ja tämähän sopii hääpäivään oikein hyvin.

Vuosi 2021 ei varmaan tarvitse suurempia perusteluja, vaan tulee olemaan rakkaudentäyteinen häävuotemme. 

Tämän kuvan laitoimme ystävillemme, kun kerroimme kihlauksesta.
Hääpäivälle on myös muitakin syitä. Vuonna 2018 saimme kuulla useampiakin kyselyjä kihlauksen tultua julki, onko häät vuoden päästä kesällä. Ja se ilme, kun kerroimme, että ehei, kun kolmen vuoden päästä. Siihen mennessähän mieli kerkeäisi muuttua suunnitelmien osalta moneen kertaan. Tykkään kuitenkin suunnitella asioita ajan kanssa, vertailla rauhassa ja nukkua yön yli ennen päätöksiä. Kaikista parasta oikeastaan kaikissa matkoissa, pyhissä ja juhlissa on se suunnitteluvaihe ja odotus, kunnes ihana päivä koittaa. Vaikka suunniteluvaiheessa on aina omat stressinsä. 

Kihlautuessa opiskelin vielä sairaanhoitajaksi. Vuonna 2019 oli viimeisimpiä opintoja, työharjoittelut, erikoistumisvaiheen opintoja, opinnäytetyö ja rakkaan läheisen menetys, jotka veivät kyllä kaikki mehut ja voimat. Intensiivisen häiden suunnittelun mahduttaminen kalenteriin tuntui ihan mahdottomalta. Näin jo sen työn määrän enkä halunnut hääsuunnittelua tai hääpäivää jo valmiiksi stressaavaan elämäntilanteeseen. Loppuvuodessa 2019 häämötti valmistuminen. Valmistuttua suurin osa varauksista, päätöksistä ja hankinnoista olisi pitänyt olla jo valmiina, jos olisi halunnut kesällä 2020 häitä viettää. Halusin saada koulun alta pois ja sen jälkeen keskittyä töiden ohessa unelmien päivään. 

Vuosi 2020 yllätti erikoisuudellaan. Sivusta seuraaminenkin oli jo tarpeeksi riipaisevaa, joten ei voi kuvitellakaan, mitä viime vuoden hääparit joutuivat käymään läpi. Onneksi kuitenkin pareja vihittiin ja saivat toisensa, vaikka juhlat osalla siirtyivät myöhemmäksi. Se loi toivoa tähänkin vuoteen, että asiat järjestyvät. Kuten olen sanonut aiemminkin, nyt ei auta kuin odottaa ja toivoa parasta.  
 
Joten niin siinä vain kävi, että vuosi 2021 ei ollut yhtään liian kaukana. Kerkesin nauttia ja elää tätä hääkuplaa. En kuitenkaan malttanut olla aloittamatta häiden suunnittelua jo tuolloin kihlautumisen jälkeen. Suunnittelu oli hyvää vastapainoa ja piti kiinni siinä ajatuksessa, että hyviäkin asioita vielä tapahtuu. Suunnittelu pysyi varsinkin alussa rentona juuri siksi, että tiesi aikaa olevan. Mitään ei ollut pakko tehdä tai päättää. Välillä tuli tietysti aikoja, kun häitä ajatteli vähemmän ja muutenkin aikoja, etteivät asiat edenneet. Nyt puhutaan enää kuukausista häihin ja suunnitelmat on hyvällä mallilla. Aikaa on vielä ja toivottavasti se riittää höllentämään rajoituksia ja suosituksia.

Kuva: Tuomas Mikkolainen. Muokattu postausta varten. 
Mikään toinen ajankohta häille ei oikeastaan voisi olla sopivampi. Sulhanenkin sanoi hyvin, että mitä sitä suotta vatvomaan, kun se on juuri hyvä. Se on meidän päivämme.

21. joulukuuta 2020

8kk häihin

Kuukaudet vähenee ja kohta häävuotemme pyörähtää käyntiin. Hurjaa! Tätä on jo niin pitkään odotettu, mutta tuntuu myös epätodelliselta, että ihan oikeasti häävuosi on ihan kohta, ihan käden ulottuvilla. Uudet kalenterit vuodelle 2021 hommasin hyvissä ajoin ja aloin täyttämään jo lokakuun puolella. Vuosi 2021 tuo tullessaan useammat läheisten pyöreät synttärit ym. ihania juhlia. Mutta niitä ennen on jälleen aika katsoa, miltä to do -lista näyttää näin kahdeksan kuukauden kohdalla. 


Kirkko ja pappi ✔ 

Juhlapaikka ✔

Juhlapaikan pihalle ulkoteltta ✔

Catering ✔

Bändi ✔

Valokuvaaja ✔

Videokuvaaja ✔

Hääkampaus ja -meikki ✔

Morsiamen hääkengät ✔

Hääpuku tilattu ✔

Kaasot pyydettynä ✔

Kaasotapaaminen etänä osa 1 pidetty ✔

Kaasojen pukeutumisen suunnittelu alkanut

Save the Date -kutsut ja lähetys

Hääkutsut valmiina ✔ tilausta ja lähetystä odotellessa

Hääinfon viimeisiä viilauksia

Juhlapaikalle häiden paperituotteiden suunnittelua

Hääkimpun ja hääkukkien suunnittelu hyvällä mallilla, lähempänä häitä lopulliset valinnat

Juhlapaikan koristeiden ja valojen suunnittelua: osa omasta takaa ja osa vuokrataan

Hääyöpaikan etsintä ja varaus


Kaasoviikonloppumme muuttui etätapaamiseksi ja oli kyllä tosi kiva nähdä kaikkia kaasoja kerralla. Toivottavasti jossain vaiheessa ihan livenäkin, mutta videoyhteys oli ihan paikallaan. Kävimme läpi, mitä tähän asti ollaan suunniteltu ja missä mennään. Puhuimme enimmäkseen hääviikon sisällöstä ja hääviikon alustavasta aikataulustakin, koska varsinkin häiden ympärillä oleviin päiviin tarvitsemme eniten apua. Kaasot tulevat eri puolilta Suomea, joten matkustamiseen menee aikaa. Koristeluja ja hääpaikan laittoa olen suunnitellut sen mukaan, ketä olisi milloinkin paikalla. Ja näin koristelut pysyvät onneksi maltillisina, koska en halua itsekään olla hääpaikkaa laittamassa monta päivää kellon ympäri. 

Suunnittelimme myös kaasojen pukeutumista. Suurempia toiveita minulla ei ollut kaasoja varten. Jos pitkä mekko sopii omaan tyyliin ja tuntuu hyvältä, se olisi oikein kiva. Mutta jos lyhyempi helma on enempi oma juttu, sitten kaasomekko on sellainen. Yhtä mieltä oltiin siitä, että pituus olisi vähintään polven kohdilla tai alle. Ja yhtenevyyttä kaasoille saa asusteilla. 

Häiden värit ovat valkoinen, tummansininen, purppuravioletti, vaaleanpunainen ja metsän eri vihreän sävyt, jotka voi pitää mielessä mekkoa etsiessään. Palataan mekkoasiaan lähempänä kesää, kun kaasot alkavat mekkoja kokeilla. Suoraan ei tainnut kellään olla kaapissa valmiina sellaista, jonka olisi halunnut kaasomekoksi laittaa. Kaasot kustantavat mekkonsa itse, joten siitäkään syystä en halua liikaa vaikuttaa päätökseen. Muutenkin ajattelen sen kautta, miltä tuntuisi, jos joku määräisi tarkat speksit ja en tuntisi oloani yhtään itsekseni juhlalookissa, vaikkakin kyse on vain yhdestä päivästä. 

Hääyön ja muutenkin häiden aikainen majoitus on vielä varaamatta. Sulhanen löysi yhden hyvän vaihtoehdon, mutta tarkemmin kysellessä se ei ollut sittenkään parhain valinta ja etsintä jatkuu. Kaasot etsivät myös sopivaa mökkimajoitusta ja varaukset tehtyä mietitään, missä olemme milloinkin yötä. Toiveissa on viettää häitä edeltävä yö ainakin kaasojen kanssa, mutta voi olla, että olemme isommalla porukalla edellisen illan. Sulhasen toive on, että yöpyisimme eri paikoissa ja näkisimme sitten ennen vihkimistä hääpäivänä. Toisaalta voisi viettää edellisen illan porukalla ja siitä siirtyä sitten omiin mökkeihin nukkumaan. Mutta katsotaan, mihin tässä päädytään.   

Häämatkaakin on mietitty. Alunperin oli tarkoitus viettää minihäämatkaa Euroopassa heti häiden jälkeen ja talvella lentää kauemmas Afrikkaan tai Australiaan asti, mutta niin, on hyvä miettiä myös ihan Suomen sisällä matkustamista. Järvisydämen kylpylästä olemme kuulleet paljon kehuja, joten se voisi olla ainakin yksi kohde häämatkan aikana ja siitä liikkua kohti pohjoista. Jos on oikein tiukkaa rajoitusten puolesta, varataan hääyömökki pidemmäksi aikaa ja pysytellään siellä omissa oloissamme. Olisimme lähellä kotia, mutta ei kuitenkaan tarvitsisi heti palata kotiin.  

Vaikka ensi vuonna onkin kaikkea ihanaa tiedossa, täytyy myös edelleen jatkaa uutisten seuraamista ja suositusten mukaan toimimista. Sain tosiaan Save the Date -kutsut tehtyä valmiiksi, mutta emme onneksi kerenneet niitä vielä tilata. Rajoitukset tiukentuivat, joten päätimme olla lähettämättä ennakkokutsuja. Tämän hetken rajoitus on niin pieni ja olisi kiva lähettää kutsut sitten, kun edes molempien perheet mahtuisivat kutsuttuihin. Ja en tiedä mitään ikävämpää kuin jälkikäteen ilmoittaa, että joudumme rajaamaan vierasmäärää ja poistamaan teidät kutsutuista. Sillehän ei mitään voi, jos se vielä eteen tulee, mutta näin ainakin pystymme vähän ennakoimaan. Save the Datet jäävät koneelle muistoksi. 

Hääkutsut odottavat myös tilausvalmiina, mutta niitä emme laita matkaan ennen kuin keväällä tai kesän alussa. Kunhan näkee, mihin suuntaan nämä rajoitukset muuttuvat ja millainen tilanne oletettavasti kesän lopulla olisi. Tällä hetkellä ollaan odotustilassa. Ystävillämme on kova luotto, että häät vielä onnistuvat ja muistuttivat, että koita sinäkin olla liikaa stressaamatta. Asiat vielä järjestyvät.  

Joulukin on ihan nurkan takana. Kuusi on ollut koristeltuna viikon verran ja kodissa näyttää muutenkin jouluisemmalta. Useammat joulukonsertit on tullut seurattua etänä. Kauneimmat joululaulut kirkossa jäivät väliin, mutta etäkonsertit vähän lämmittävät joulutontun sydäntäni. Punaiset vaatteet on otettu esiin, koska tapani mukaan jouluviikon ja varsinkin joulunpyhien väri on punainen. Tämän hetkiset rajoitukset ja suositukset ovat tuottaneet päänvaivaa myös joulujärjestelyihin, mutta jos vaan kaikki pysyvät terveinä, vietämme joulua omien perheidemme kanssa. Näinkin monen yhteisen vuoden aikana emme ole vielä viettäneet sulhasen kanssa yhdessä joulua, mutta senkin aika on varmasti tulossa. Ja joulupäivänä olemme kuitenkin jo yhdessä. Näin jouluviikolla koitan jättää somen seuraamista vähemmälle ja keskittyä läheisiin ja yhteiseen aikaan.

Siksi haluankin toivottaa jo nyt ihanaa joulun aikaa ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen!    

21. marraskuuta 2020

9kk häihin

Marraskuu, nyt ollaan jo ihan talven korvilla. Ensimmäisiä pakkaspäiviä ja aamulla oli ihana herätä maan ollessa edelleen valkoinen. Syksy mennä vilisti silmissä. Hääsuunnittelut eivät ole edenneet samanlaista laukkaa. Blogin päivittäminenkin on ollut tahmeampaa. Nyt ei vaan ole kirjoitus lähtenyt. 

Syksy toi tullessaan monia muutoksia uuden työn, asuinpaikan ja asunnon myötä. Onneksi sentään sulhanen on pysynyt samana. Uusi työ vei mennessään. Uudet kuviot ovat kauhistuttaneet, mutta myös innostaneet, kuinka moninaista hoitajan työ voikaan olla. Syysflunssakin sai minut pitkäksi aikaa otteeseensa. Onneksi tässä oli jotain hyvääkin. Olen voinut seitsemännen kerran todeta, ei koronaa. Joko tämä on edelleen tuuria tai sitten hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja lopulta kasvomaskeista on ollut oikeasti jotain apua. Ei niin paljon, että olisin säästynyt flunssalta, mutta sen nyt vielä kesti. Toivottavasti enää yhtään testausta ei tarvitse kokea tälle vuodelle. 

Hääblogin pitäminen on edelleen ihana harrastus ja paikka, johon säilöä muistoja. Kuitenkin myös ajatusten vaihto samassa tilanteessa olevien kanssa tuo hääkuplaan oman kivan lisänsä. Siksi olikin kiva kuulla Instagramin puolella syksyn herättämiä mietteitä ja fiiliksiä sekä ajatuksia ja odotuksia tulevasta. Ja se sai myös miettimään blogini sisältöä. Mitä juuri sinä haluaisit blogistani lukea? 

Tämän hetkinen tahmeus ja jähmeys ei onneksi vaikuta liiaksi häiden suunnitteluun. Sain inspiraatiota suunnitella Save the Date -kutsuja, jotka nyt viimein päätimme lähettää. Siis lähettää sitten, kun ollaan saatu päätettyä ja tilattua. Kokeilin ennakkokutsujen tekoa Vistaprintillä ja sehän oli oikein helppoa. Käytin erilaisia valmispohjia, koristeellisempaa ja pelkistetympää, miettien, mikä olisi meidän tyyliä. Yritin myös pitää ennakkokutsut suomeksi, mutta Varaa päivä tai Laita päivä muistiin / ylös ei vaan napannut. Onneksi sulhanen sanoi, miksei kutsu voi vaan olla Save the Date, koska sitähän se on. 

Ennakkokutsujen teko oli niin helppoa, että innostuin kokeilemaan myös eri versioita hääkutsustamme. Olisi kiva, että kutsut olisivat keskenään samanoloiset ja siksi onkin hyvä suunnitella molempia lomittain. Tekstejä ja sanamuotoja viilasin edes takaisin. Vielä täytyy miettiä, kuinka paljon tekstiä itse hääkutsussa on vai tarvitseeko laittaa infokortti mukaan. Hääsivu meille on myös tulossa, mutta sen tekoa en ole vielä edes aloittanut. Sivuille pystyy päivittämään tietoja, jolloin ne löytää samasta paikkaa ja vieraiden on helppo seurata hääinfoa. Myös ilmoittautuminen hääsivun kautta tuntuu helpoimmalta vaihtoehdolta. Kaikki vieraat eivät käytä nettiä, joten jonkinlaista infoa kutsun mukaan on hyvä laittaa ja mahdollistaa ilmoittautuminen. Onneksi Tahtoon sivuille voi myös itse käydä laittamassa, ketkä kutsutuista pääsevät paikalle. 

Vistaprintillä pystyy tekemään myös muut häiden paperituotteet ja nekin saa kivasti samaan tyyliin kutsujen kanssa. En ole mikään askartelija, mutta tälläinen suunnittelu onkin yllättävän kivaa. Tilauskin onnistuu Vistaprintillä, joten ei tarvitse kuin odotella valmiiden tuotteiden saapumista kotiin. Kaasot kysyivätkin, onko jossain kohtaa tiedossa askartelupajaa. Askartelua on niinkin paljon kuin laittaa kutsut kirjekuoreen ja osoitteet päälle.  

Olen hehkuttanut useampaan otteeseen, kuinka oma hääpuku on löytynyt ja laitettu tilaukseen. Luulin silloin syyskuun lopulla innostuksissani, että nyt huoli hääpuvusta on ohi ja voin suunnata ajatukset hääsuunnittelussa huoletta eteenpäin. Viime kuukauden postauksessa kerroinkin, kuinka hääpainajaiset ottivat unistani vallan niin voimakkaasti, että unet palasivat ajatuksiin päivälläkin ja saivat epäröimään jo niin varman valinnan. En olisi arvannut, kuinka suuren tunteiden vuoristoradan voi yksi hääpuku saada aikaan. Joten siis jälleen asiaa hääpuvusta.

Kävin sovittamassa hääpukuja vielä kerran Tampereella lokakuun lopulla. Koitin katsoa hääpukuja ihan uusin ja avoimin silmin. Kokeilin useampaa hääpukua, mutta ei niistä mikään herättänyt sellaisia tuntemuksia kuin tilaamani hääpuku. Suunnittelimme myyjän kanssa hääpukuun tehtävät muokkaukset, joita oli nyt enemmän kuin ennen tilausta ja myyjä ilmoitti toiveet eteenpäin valmistajalle. 

Hääpuvun saavuttua käyn sovittamassa ja silloin näen sen myös ensimmäistä kertaa valmiina, koska muutoksia on useampia sovitusmekkoon verrattuna. Lähempänä kesää tehdään vielä viimeiset viilaukset istuvuuden suhteen. Hääpuku saa olla liikkeessä säilytyksessä viimeisiin muokkauksiin asti, jos haluan. Toivottavasti saan hääpuvun vikoihin sovituksiin mukaan myös ihanat kaasoni. Tai onpahan sitten hyvä syy pukea hääpuku vielä kotona päälle. Kaasoviikonloppumme on siirtynyt ja siirtynyt ja nyt olemme sopineet etätapaamisen kaasojen kanssa. Toivon, että pystymme näkemään jossain vaiheessa ennen häitä muutoinkin kuin videolla.   

Häiden to do -listan tilanne:

Kirkko ja pappi ✔ 

Juhlapaikka ✔

Juhlapaikan pihalle ulkoteltta ✔

Catering ✔

Bändi ✔

Valokuvaaja ✔

Videokuvaaja ✔

Hääkampaus ja -meikki ✔

Morsiamen hääkengät ✔

Kaasot pyydettynä ✔

Hääpuku tilattu ✔

Kaasotapaaminen etänä sovittu ✔

Hääkimpun ja hääkukkien suunnittelu jatkuu

Juhlapaikan koristeiden ja valojen suunnittelua

Hääyöpaikan etsintä ja varaus

Save the Date -kutsut ja lähetys

Hääkutsujen ja paperituotteiden suunnittelu

Tänään illalla kilistellään skumppaa ihan vaan jo sille, että ollaan molemmat kotona. Pitkästä aikaa treffi-ilta, mutta tähän aikaan sopivaan tyyliin ihan kotosalla. Luvassa ainakin hyvää ruokaa sulhasen tapaan.   

24. lokakuuta 2020

10kk häihin

Niin se vaan syksy vilistää silmissä ja kovaa vauhtia lokakuukin käy vähiin. Suuria edistymisiä häiden suhteen ei ole tapahtunut. Sitäkin enemmmän on ollut ajatustyötä. 

Viimeksi kerroin, kuinka hääpuvun metsästys ja sovitukset jatkuvat. Tässä välissä unelmien hääpuku on löytynyt ja laitettu tilaukseen. Pakahduin onnesta ja sain huokaista. Nyt pitäisi vain malttaa odottaa hääpuvun keväällä saapuvaksi, jotta pääsee sovittamaan uudestaan ja miettimään tarvittavat muokkaukset. Hehkutin hääpukua kaasoille, koska he ovat ainoat, joille olen voinut hääpuvusta tarkemmin puhua ja näyttää kuvia ennen häitä. 

Kaikkea tätä iloa alkoi kuitenkin varjostaa hääpainajaiset ja nimenomaan hääpukuun liittyen. Hääpuvut ovat tulleet uniin aiemminkin, mutta tilauksen jälkeen unet ovat olleet negatiivisvoittoisia, jotain on aina mennyt pieleen tai hajonnut ja olen herännyt henkeä haukkoen. Unia jatkui niin kauan, että unien herättämät tunteet alkoivat vaivata myös päivisin ja kasvattaa epäilystä. Monia hääpukuja sovittaneena luulin tietäväni, mitä hääpuvulta haluan ja viimein sopivan löydyttyä ja vahvasti kolahtaneena laitoin heti tilaukseen. Eli en itselleni tyypilliseen tapaan vielä miettinyt päästöstä yön yli. Luulin olevani niin selvillä vesillä ja täysin varma.     

Edelleen tilattu hääpuku tuntuu juuri oikealta, mutta kuitenkin siinä on vielä muutamia yksityiskohtia, joita haluan myyjän kanssa käydä läpi. Esimerkiksi olen tässä suunnittelun myötä ihastellut hääpukujen nappiyksityiskohtia selässä. Vaikka nappeja olisi vain muutama tai jopa kokonainen pitkä rivi, ne ovat aina hyvällä tavalla pistäneet silmään. Hääpukuni tilattiin kuitenkin nyörikiinnityksellä, koska silloin jää paremmin pelivaraa ja nyöritystä on mahdollista löysyttää ja kiristää hääpäivän aikana tarpeen mukaan. Kiinnitys on selässä, joten itse en edes näkisi juurikaan selkäosaa. Mutta järkisyyt eivät vaan millään saaneet tukahdutettua sitä pientä toivetta koristenapeista, joka ei nyt toteudukaan.    

Lopulta kaikkien näiden painajaisten jälkeen ei auttanut kuin soittaa hääpukuliikkeeseen ja kysyä hääpukutilauksen vaihetta. Ihana myyjä sai heti kiinni olostani ja tällä hetkellä tilaus on tauolla. Uusi sovitusaika on varattuna ensi viikolle. Käyn vielä kerran sovittamassa hääpukuja, jos mieli muuttuukin hääpuvun valinnan suhteen. Kuulin myös, että nyörityksen voisi vielä vaihtaa vetoketjuun ja saisin haaveilemani koristenapit nyt tilattuun hääpukuuni. Eiköhän tuo sovitus vahvista, mihin suuntaan unelmien hääpuvun kanssa päädytään ja saisin ajatuksilleni rauhan. 

Tässä vaiheessa suunnittelua myös hääyö on nostettu esille. Puhuimme sulhasen kanssa hääyöstä ja missä se olisi järkevintä viettää. Juhlapaikkaa lähimmät hotellit ovat Tampereella ja sinnekin olisi tunnin ajomatka. Vaikka hotelliyö ja valmis aamupalapöytä niin ihanaa olisikin, emme kauaa kerkeäisi hotellissa olla ja sunnuntaina odottaisi kuitenkin paluu juhlapaikalle. Olemmekin nyt päätymässä viettämään hääyötä mökillä, koska niitä on tarjolla paljon lähempänä.

Sulhanen oli tietämättäni aktivoitunut hääsuunnittelun osalta ja löytänyt hyvältä vaikuttavan vaihtoehdon. Hän vielä varmisteli kriteerejä hääyölle: sähköt, vesi sisälle, sisävessa, jääkaappi, liesiuuni, vähintään yksi parisänky, sauna, uimaranta ja palju. Tarkat speksit, ettei ihan erämajalle olla päätymässä. Mökki on tarkoitus vuokrata muutamaksi yöksi, jotta häistä ei tarvitse heti palata kotiin. Pääsisimme myös kaasojen kanssa viettämään vikan illan ennen häitä.  

Puhuimme sulhasen kanssa myös yleisesti tulevista häistä. Samalla myös varmistelin, että tuntuuhan edelleen siltä, että ollaan meidän näköisiä häitä suunnittelemassa. Ja myöskin sitä, että hänkin tuntee olevansa mukana suunnittelussa ja saanut panostaa ja osallistua itselleen sopivassa määrin. Vaikka olenkin tehnyt pitkällistä taustatyötä ja tarjoillut mielestäni meille sopivat vaihtoehdot, suunnittelun aikana on myös ollut tilanteita, että aina vaihtoehdot eivät olekaan johtaneet suoraan valintaan. Olen jatkanut etsintää ja uusien ehdotusten esittelyä siihen asti, että yhteinen, molempia miellyttävä on löytynyt ja varaus on tehty. Tällä hetkellä varattuna on:

Kirkko ja pappi ✔ 

Juhlapaikka ✔

Juhlapaikan pihalle ulkoteltta ✔

Catering ✔

Bändi ✔

Valokuvaaja ✔

Videokuvaaja ✔

Hääkampaus ja -meikki ✔

Morsiamen hääkengät ✔

Kaasot pyydettynä ✔

Hääpuku tilattu, mutta tauolla

Hääkimpun ja hääkukkien suunnittelu jatkuu

Juhlapaikan koristeiden ja valojen suunnittelua

Hääyöpaikan etsintä ja varaus

Save the Date -kutsut ja lähetys, jossittelua juupas eipäs 

Kuten listauksesta näkyy, Save the Date -kutsut eivät ole myöskään edenneet. Välillä tuntuu, että ehdottomasti ne lähetetään ja sitten taas seuraavassa hetkessä tuntuu, että onko järkeä vielä laittaa tai laittaako ollenkaan. En voi olla mainitsematta korona-kirosanaa, joka on mullistanut ja murskannut liian monien unelmat ja toiveet, mylläten koko maailman. Edelleen elättelen toivoa, että virus ei vaikuta enää niin hallitsevasti ensi kesänä. Mutta en vain pysty enää suunnittelemaan hääpäivää ilman, että taka-alalla tulee mukana myös plan B. 

Pieni pelko kalvaa sisintä ja vaikka häitä on saanut suunnitella ajan kanssa ja nauttia koko matkasta, nyt joutuu miettimään myös juhlien turvallisuutta ja jossittelemaan eri skenaarioita. Onneksi juhlapaikka on suht tilava ja varattuna meille torstaista sunnuntaihin, jos juhlia täytyy alkaa pilkkomaan osiin. Sulhanen on rauhoitellut, että jatketaan kuten tähän asti ja sadan hengen juhlat onnistuvat. Täytyy pitää sormet ja varpaat ristissä ja toivoa parasta. 

15. lokakuuta 2020

Meillä on videokuvaaja

 Kaupallinen yhteistyö: Mikko Jokinen / Xocolatl Films

Tätä en meinannut uskoa todeksi, mutta niin siinä vaan kävi, että meillä on nyt myös häiden videokuvaaja varattuna. Häiden kuvaus oli niitä ensimmäisiä asioita, joita mietin jo ihan häiden suunnittelun alussa. Valokuvaus oli sanomattakin selvää, jotta hääpäivästä jää jotain muutakin kuin hataran pään hajatelmat. Mutta että nyt vielä ihana videokin. 

Meille sopivan videokuvaajan etsintä vei aikaa. Toisaalta tämänkään asian kanssa ei ollut mikään kiire, joten vaihtoehtoja ehti harkita hyvin. Valinnanvaraa riitti, koska loistavia videokuvaajia on lukuisia. Videoinnin tärkeydestä emme olleet ihan samoilla linjoilla. Sulhanen toppuutteli, ettei tässä nyt mitään elokuvaa olla tekemässä. Riistakamera juhlatilan nurkkaan ja häiden videointi on hoidossa. Näin jo sieluni silmin, kuinka häiden jälkeisenä päivänä katsomme materiaalia ja sitä, kuinka kamera on kuvannut yhtä ja samaa juhlasalin tyhjää seinää. Vielä vanhaan malliin mustavalkoisena kuvattuna, mutta ei se tee siitä seinästä yhtään mielenkiintoisempaa eikä hääpäivän muistoista eläväisempiä. 

Jatkoin taustatyön tekemistä. Etsin erilaisia videokuvaajia ja näytin koostevideoita sulhaselle aina ajoittain suunnittelun varrella. Välillä annoin asian olla pitkäänkin kuin unohtaen ja sitten läväytin taas uuden videon, kun sulhanen vähiten sitä odotti. Katso nyt tätäkin, miten hieno. Olen itsekin kuvannut ja editoinut videoita, joten tiedän, mitä haluan ja odotan lopputulokselta.      

Kuva: Mikko Jokinen

Häidemme videoinnista vastaa Mikko Jokinen Xocolatl Filmsiltä. Jokisella on koulutuksen lisäksi kokemusta erilaisista videoprojekteista; musavideoiden, mainosten ja varsinkin kesäisin häiden videokuvauksesta. Jokisen kuvaamissa häävideoissa oli sitä, mitä toivon meidänkin päivästämme tallentuvan. Täältä portfoliosta pääset näkemään Jokisen kuvaamia videoita, ja Instagramista löytyy myös kuvia ja videoita @xocolatlfilms

Videointiin päätymiseen vaikutti myös häitään juhlineiden hääparien kommentit häiden videokuvauksesta. Kaikki, jotka häiden videoinnin olivat ottaneet, kiittivät videokuvaajaansa ja ylistivät, miten ihania muistoja videoinnista jää. Silmiin osui myös niitäkin kommentteja, että jos vaan budjetti olisi antanut myöten, videokuvaukseen olisi panostettu. Olen myös nähnyt, kuinka innoissaan häävieraat voivat jälkikäteen olla videosta. Lopulta Jokisen tapa kuvata ja videoiden nostattama fiilis ja tunnelma ratkaisivat valinnan. Budjettikin vielä antoi myöten videokuvaukselle.   

Kuva: Mikko Jokinen

Nyt kun tietää, että hääpäivänä on videokuvaajakin menossa mukana, jännitystä on ilmassa. Olen niin tottunut juhlissa olemaan kameran takana. "Vaikka videokuvaaja on paikalla häissä, hääpari ja vieraat voivat ja kannattaakin olla kuin kameraa ei olisikaan. Kameraa ei tarvitse väistellä ja sen ohi voi kävellä", ohjeistaa Jokinen. Hän myös vinkkaa, että videokuvaajaa voi tulla vetämään hihasta, jos hääpäivän aikana jokin idea on tullut mieleen. Ja häätiimin kannattaa pitää videokuvaaja ajan tasalla, milloin mitäkin tapahtuu ja varsinkin, jos jotain yllätystä on tulossa.     

Kuva: Mikko Jokinen

Jokisen mielestä parasta häiden videoinnissa on juuri se, että pääsee näkemään ihmisten iloa ja onnea. Myös videoista saadut palautteet ovat videokuvauksen suola. Tärkeimmästä päivästä on koottuna hyvä lopputulos ja siitä jää hieno muisto hääparille. Jokinen suosittelee häiden videointia, koska liikkuva kuva vangitsee hetket. Videosta jää erilainen muisto ja fiilis, johon palata juhlien jälkeen. Tämä oli se, minkä vuoksi olen niin vahvasti videoinnin puolella. Hääpäivä menee nopeasti ohi, vaikka kuinka yrittäisi elää ja nauttia jokaisesta hetkestä. Valokuvien kautta pääsee aina palaamaan hääpäivään. Mutta videossa on nimenomaan eleiden ja ilmeiden lisäksi liikkeet ja ääni. Erityisesti ääni kuvan lisäksi. 

Näen jo, kuinka tulevaisuudessa katsellaan perheenä häävideota ja näytetään lapsille, miltä äiti ja isi näyttivät nuorina. Naureskellaan hyväntahtoisesti tämän ajan muodille ja hiustyyleille. Mutta ennen kaikkea videolta näkee ja kuulee sukulaisia ja ystäviä. Kuulee heidän äänensä ja näkee sen onnellisuuden, ilon ja rakkauden. 

10. lokakuuta 2020

Morsiamen hemmottelu ennen häitä

Kävin pitkästä aikaa kuumakivihieronnassa. Puolentoistatunnin hieronta vei ajatukset mennessään ja pystyin keskittymään vain olemiseen. Hieronta oli mukavan rentouttava ja varsinkin palelijalle ihanan lämmin. Kuumakivihieronta tehdään nimensä mukaisesti lämpimillä kivillä hieroen ja siihen yhdistetään klassista hierontaa. Käynti vahvisti myös entisestään sitä, että hääviikolle varaan ehdottomasti jonkun rentouttavan hemmotteluhetken. Sopiva irtiotto viimeisten päivien hoidettavien asioiden ja tehtävien keskelle. 

Kuva: Gundula Vogel - Pixabay

Olen muutenkin miettinyt, mihin kaikkeen haluaisin panostaa itseni hemmottelussa ennen häitä, mikä kaikki olisi mahdollista ja mikä sitten järkevää. Hieronta olisi ihan paikallaan, mutta vaihtoehdoksi olen miettinyt myös kasvo- tai jalkahoitoa. Näissäkin hoidoissa tykkään eniten hieronnan osuudesta, joten siinä mielessä hieronta olisi järkevin. Pidän ihonhoitoa ja varsinkin kotihoitoa tärkeänä, mutta onhan se nyt ihanaa välillä antaa ammattilaisen tehdä ja itse vain nauttia lopputuloksesta. 

Valkoisen hääpuvun kanssa haluaisin jotain väriä ihoon. Suihkurusketuksessa en ole koskaan käynyt ja värin pysyminen tasaisena mietityttää. Itseruskettavia olen kokeillut, mutta ne vetävät ihoni helposti keltaiseksi ja näytän enemmänkin sairaalta kuin hyvinvoivan ruskettuneelta. Onneksi häämme on loppukesästä, joten aurinkosuojavoiteen turvin ruskettuminen pitäisi hoitua kuten muinakin kesinä. Myös sulhanen ruskettuu kesällä pihahommissa kuin itsestään. Näin myös näyttäisimme hääkuvissa suht samasta värikartasta olevilta. Täytyy vain huolehtia erityisen tarkasti siitä, ettei kumpikaan pääse palamaan.  

Kuva: Social Butterfly - Pixabay

Aion vielä tämän vuoden puolella kokeilla ripsien kestotaivutusta ja värjäystä. Saisi avattua katsetta ja luonnollista näyttävyyttä muutoinkin kuin vain yhdeksi päiväksi. Minulla on aiemmin ollut ripsipidennykset yhden kesän ajan. Pidin ripsipidennyksistä huollon jälkeen, mutta aina jo parissa kolmessa päivässä mieli muuttui. Viimeistään viikon jälkeen ärsytyskäyrä alkoi nousta, kun harjauksesta huolimatta pidennykset eivät menneet, kuten olisin halunnut. Sain helpotusta tuohon kesään ripsipidennyksillä, mutta myös ihan liikaa huonoja ripsiaamuja ja sen jälkeen ripsipidennyksiä en olekaan laittanut. Meikatessa taivutan ripset ennen ripsaria ja silloin saan ripset menemään juuri niin kuin haluan. 

Hääaamulle on varattuna meikkaus Kauneussalonki Zarahista. Koemeikki on myös ennen häitä. Toiveena on, että silmämeikkiin laitetaan esim. ripsitupsuja silmän ulkonurkkaan näyttävyyden lisäämiseksi, vaikka kestotaivutus olisi tehtynä. Kuitenkin lopputulos pysyisi hillittynä. Minulla on magneettiripsiä, mutta niillä en ole saanut sellaista luonnollista lopputulosta, vaikka magneettiripsirivejä on erimittaisia ja eri tuuheuksia. Minulle on myös aiemmin suositeltu, että parhaiten silmiini voisi toimia juuri kestotaivutuksen ja ripsitupsujen yhdistelmä. Kunhan kestotaivutuksen tekee tarpeeksi ajoissa tai vaihtoehtoisesti aavistuksen miedompana, että ripsitupsujen kiinnitys onnistuu.  

Kuva: Stefan089 - Pixabay

Ajattelin, että hääkynnet sairaanhoitajan työhön yhdistettynä eivät voisi tulla kuuloonkaan. Nyt uuden työn myötä voin haaveilla ja oikeasti suunnitella, millaiset kynnet haluaisin. Olen innostunut myös koristeluista. Minulla on aina ollut lyhyet kynnet ja suurimman osan ajasta ilman lakkaa. Viime aikoina en ole muistanut enää edes vapaille lakata kynsiä. Mutta silti haluaisin jotain huoliteltua ja hempeää hääpäivään. Itse tekemällä voisi säästää tässäkin, jos sopiva kynsilakka löytyy. Mutta olisihan kynsienlaitto ihana hemmotteluhetki. 

Kuva: Free-Photos - Pixabay
Käytkö hemmotteluhoidoissa ennen häitä? Mitä olet suunnitellut?