11. toukokuuta 2019

Juhlapaikkojen metsästys

Tämän kesän aikana on tarkoitus käydä katsomassa Ikaalisten hääpaikkoja paikan päällä. Kiertely vaatii suunnittelua, koska 250km:n päähän ei ihan lähdetä tuosta noin vaan, esimerkiksi arkena työpäivän jälkeen. Ja kesällä moni paikka on varattuna, joten täytyy sopia etukäteen, milloin tiloja olisi mahdollista päästä kurkkimaan. Ikaalinen on pieni paikkakunta Pirkanmaalla, joten juhlapaikat ovat hyvin seurantalopainoitteisia. Viime vuoden puolella keräsin listaa vaihtoehdoista. Nyt käyn läpi, millaisia paikkoja Ikaalisista ja läheisyydestä löytyy ja millaisia plussia ja miinuksia paikoista on herännyt. Suurin osa paikoista on tuttuja aiempien juhlien ja tapahtumien kautta. 


Juhlatalo Rahkola
Rahkolankuja 10, Ikaalinen

Kuva täältä.
Rahkola on arvokas rakennuskokonaisuus, niin rakennustieteellisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin. Rahkolan päärakennus on valmistunut 1832. Empiretyyliä edustavan juhlatalon omistaa Ikaalisten kaupunki. Juhlatalo Rahkola tarjoaa upeat puitteet tapahtumille ja erilaisille juhlille, kuten häille ja perhejuhlille. (Lähde: täältä.)

Rahkola on Ikaalisten keskustassa, vain kävelymatkan päässä kirkolta. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi pari muutakin rakennusta ja rakennusten välissä iso pihamaa, joka on ehdottomasti plussaa. Päärakennuksen sisätilat ovat pieniä huoneita, joten koko hääväkeä ei saisi samaan yhteiseen tilaan istutettua. Olen kuitenkin käväissyt juhlissa, joissa ovet oli huoneista avattu ja pöytä jatkui pitkänä melkein koko talon läpi. Huomasin harmikseni, että ainakin tällä hetkellä Rahkola toimii opetustilana eikä sitä vuokrata juhlakäyttöön. Optimistina ajattelen, että tilannehan voi vielä muuttua.    

    
Oma Tupa 
Teinintie 4-6, Ikaalinen

Kuva täältä.
Rakennustieteelllisesti merkittävän seuran- ja juhlatalon on rakennuttanut Ikaalisten Maataloustuottajain Liitto ja Ikaalisten Manttaalikunta vuosina 1919-1924. Rakennuksen on suunnitellut Bertel Strömmer. Museoviraston investoinnissa 1976 talo määriteltiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi. Tyyli on 1920-luvulle tyypillistä barokkiklassismia. (Lähde: täältä.)

Tilaa riittää isompiinkin juhliin. Omalle Tuvalle mahtuu useampi sata henkeä, joten vierasmäärämme mahtuisi heittämällä sisään ensimmäisen kerroksen juhlasaliin. Sali on kahdeksan metriä korkea ja salin perällä on iso näyttämö, johon on oma sisäänkäynti. Salissa on myös Schimmel-flyygeli. Kahvilan puolelle voi kattaa buffet-noutopöydän. Kahvituksen voi tilata taloa ylläpitävältä yhdistykseltä tai sopimuksen mukaan järjestää myös itse. (Lähde: täältä.) Oma Tupa on Ikaalisten keskustassa, lyhyen matkan päässä kirkolta. Toisaalta se on myös miinuspuolena, koska juhlapaikka on aivan keskustassa kadun varrella. Pihaa on vain pienehkö kaistale rakennuksen päädyissä ja takana, joten se tietäisi paljon oleilua sisätiloissa. Kesällä kuitenkin olisi kiva olla myös ulkona mahdollisimman paljon.  


Kauppilan matkailutila
Kauppilanranta 2, Ikaalinen


Kuva täältä.

Kauppila on yksi Ikaalisten ja Kartun kylän vanhoista kantatiloista. Se mainitaan ensimmäisessä maakirjassa 1541. Tilan pohjalaistyylisen vanhan päärakennuksen eli Pytingin rakensi majuri Gustav Fredrik Grönhagen vuonna 1792. Nykyisen isäntäväen suku on omistanut maatilan vuodesta 1885. Maatilan uudempi päärakennus valmistui 1898 ja tunnetaan nykyään nimellä Matkailutalo. Samaan aikaan rakennettiin kivinavetta ja melkein kaikki muut pihapiirin rakennukset. (Lähde: täältä.) 

Matkailutalon alakerran salissa ja ruokasalissa onnistuu juhlien järjestäminen maksimissaan 70 hengelle. Talon isäntäväki hoitaa ruoan ja juotavat toiveiden pohjalta. Ruokien raaka-aineet tulevat omalta tilalta tai lähiseudulta. Tilalla on mahdollista myös yöpyä. Matkailutalossa yöpymispaikkoja on 21 hengelle ja rakennuksen alakerrassa on sähkösauna. Pehtoorin tuvassa yöpymispaikkoja on 6 hengelle, Pytingissä 3 hengelle ja rantasaunalla on 6 hengelle tilaa majoittua. Kivana lisänä on mahdollista vuokrata savusauna ja palju. (Lähde: täältätäältä ja täältä.) Kirkolta matkailutilalle on matkaa 10,2km. Loppuillasta yöpyminenkin onnistuisi paikanpäällä, mutta ei koko hääväelle. Pihapiiri on aivan ihana, mutta sisälle kaikki vieraamme eivät mahtuisi. Olisi ikävää, jos osa vieraista olisi pelkästään esim. juhlateltassa säässä kuin säässä. Vierasmäärä ei ole vielä täysin lukkoon lyöty, joten Matkailutalo on vielä listassa mukana.


Luomajärven Hevoskievari
Luomajärventie 34, Ikaalinen

Kuva täältä.

Luomajärven Kievarissa pääset kokemaan maaseudun rauhan ja menneen ajan tunnelman aidossa kulttuurihistoriallisessa talonpoikaismiljöössä. Tilaa ympäröivät vehreät laitumet, joilla laiduntavat suomenhevoset. Kauempana peloilla liikuskelee lehmiä. Pihapiirin rakennukset ovat peräisin jo 1800-luvun alusta, ja vaikka niiden sisältä löytyykin nykyään talli, ravintola, saunoja sekä majoitushuoneita, on niiden ulkoasu edelleen ennallaan. Tätä ainutlaatuista, lämminhenkistä pientä matkailutilaa isännöi paikallinen perhe. (Lähde: täältä.) 

Jälleen kerran pihapiiri on edukseen. Lapsivieraillekin olisi paljon ihmeteltävää. Navettaravintolan vanhaan heinävinttiin mahtuu ruokailemaan ja tanssimaan. Alakerran ravintolassa on 80 istumapaikkaa ja kesäaikaan yläkerran tanssivinttiin yhdistettynä tilaa on lähes 300 hengelle. Heidän kauttaan järjestyisi juhlatila, ruoat, juomat, henkilökunta, astiat, pöytäliinat, ja somistukset. Hevoskievarilla voi myös majoittua maatilan vanhoissa hirsirakennuksissa, joissa on erikokoisia huoneita. Navettaan tehtyyn sähkösaunaan on mahdollista varata saunavuoro. (Lähde: täältä ja täältä.) Kirkolta on 13,4km kievarille. Heidän sivuillaan oli muutamia menu- ja kakkuvaihtoehtoja, jotka jäivät mietityttämään enemmänkin. Aion selvittää, kuinka paljon voimme itse vaikuttaa ruokaan ja koristeluihin, koska paikkana tämä olisi aivan ihana.


Kylätalo Toimela
Pukarantie 505, Pukara, Ikaalinen


Kuva täältä, muokkaus minä.
Kylätalo Toimela on hirsinen, vuonna 2017 valmistunut juhlapaikka kauniissa maalaismaisemassa. Juhlapaikkaan mahtuu 100 henkeä.(Lähde: täältä.)

Toimelassa on salin lisäksi keittiötilat. Olin paikkaan yhteydessä ja heidän kauttaan saisi vuokrattua ruoka- ja kahviastioston. Toimelaan voi viedä omat ruoat ja juomat, ja juhlia voi aamuun asti. Rakennus on uusimmasta päästä juhlapaikkavaihtoehdoista. Kirkolta on matkaa 16km. Odotan myös, miltä Toimelan sisätiloissa ja pihalla näyttää, koska täällä meistä kumpikaan ei ole aiemmin käynyt. Joitakin kuvia sisätiloista on laitettu heidän nettisivuilleen.   


Nousevan Voiman talo
Heittolantie 11, Riitiala, Ikaalinen


Kuva täältä
Nousevan Voiman talo on täysin peruskunnostettu vuosien 2004-2005 aikana. Istumapaikkoja on 200 hengelle ja astiaston saa vuokrattua. Seurantalossa on keittiötilat, erillinen tila salin päädystä esimerkiksi ruokatarjoilua varten ja salissa on näyttämötilat. Tontille mahtuu pystyttämään myös telttoja. (Lähde: täältä.)  


Kirkolta seurantalolle on matkaa 19,4km. Tätä paikkaa pääsemme sopivasti katsomaan jo kesän aikana juhlavieraina. Tälle kesälle on kahdet ystävien häät tiedossa ja odotan ihan intona, millaisiin ratkaisuihin parit ovat päätyneet häiden eri osa-alueiden osalta. Häävieraana ollessa mukaan on aina tarttunut ideoita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kopioisin kaiken näkemäni meille, mutta esim. koristelusta ja kattauksista herää hyviä oivalluksia. 


Kylätalo Nousula
Välikyläntie 21, Kovelahti, Ikaalinen

Kuva Johanna Luotolinna, täältä
Uudistetuissa juhlatiloissa on istumapaikkoja noin 200 hengelle. Kylätalo Nousulan kautta voi vuokrata ruoka- ja kahviastiaston 100 hengelle, ja tilauksesta he voivat järjestää kahvituksen. Kylätalosta löytyy keittiötilat, sali ja salissa on koroke bändille. Takahuoneen kautta pääsee terassille. (Lähde: täältä.)  

Kylätalo Nousulassa en ole vielä aiemmin käynyt, mutta paikka tuli sattumalta vastaan. Matkaa on kirkolta 24,7km. Sisältä oli nettisivuilla muutamia kuvia, mutta tämäkin kiinnostaa käydä paikan päällä katsomassa. Tilojen puolesta juhlaväki ainakin mahtuisi sisälle ja pihallakin olisi tilaa juoksennella. 


Juhlatalo Lavajärven Päivölä
Komintie 215, Komi, Hämeenkyrö

Kuva täältä,
Alkuperäisen seurantalon tuhonneen tulipalon jälkeen uudelleenrakennettu ja vuonna 1994 valmistunut juhlatalo. Sisätiloissa on juhlasali, jossa istumapaikkoja 250 hengelle. Juhlasalin korotetulle näyttämölle on erillinen sisäänkäynti. Juhlasalista on paljeovella erotettu tarjoiluhuone keittiön vieressä. Terassiravintola on talvellakin lämmin lisähuone tarjoiluhuoneen takana, josta on oma uloskäynti. Päivölään voi tuoda omat ruoat ja juomat. Heiltä saa varattua ruoka- ja kahviastiaston, viinilasit ja kuohuviinilasit sekä ruoan tarjoiluastiat. (Lähde: täältätäältä ja täältä.) 

Tämän paikan löytäminen oli hauska sattuma. Ajeltiin viime kesänä Temen vanhempien luokse vähän eri reittiä kuin yleensä ja tämä paikka näkyi puiden seasta ohi ajaessa. Teki mieli huutaa seis, pysähdy, käänny ympäri, mennään takaisin. Teme tiesi paikan, mutta ei muistanut paikan tarkkaa nimeä. Googlettelulla onneksi löysin ja tänä kesänä on tarkoitus pysähtyä pihaan eikä vain hurauttaa ohi. Pihassa on päärakennuksen lisäksi kolme pientä huvilakatosta ja hyvin tilaa oleskella ulkonakin. Heiltä saa myös ulkokalusteita pihalle. Kirkolta on 28,4km eli noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Onko se liikaa vai vielä ihan kohtuullisen matkan päässä, on myös, mitä jäämme vielä miettimään.


Tuntuu siis, että monessa näistä ylläolevista vaihtoehdoista on paljon hyvää, mutta myös kohtia, jotka jäävät mietityttämään tai eivät muuten kohtaa suoraan suunnitelmiemme kanssa. Paikan päällä käyminen auttaa varmasti. Juhlapaikan etsintä jatkuu vielä. Tiedätkö jonkun juhlapaikan Ikaalisten läheisyydestä, jota ei ole tässä mainittu? Jaa myös ihmeessä kokemuksesi lähialueen juhlapaikoista, joissa olet järjestänyt juhlia tai ollut vieraana. 

22. huhtikuuta 2019

Hääblogipäivä Helsingissä

Kaupallinen yhteistyö:
Clarion HelsinkiValo FilmsVertical ClubNamina,

Huhtikuinen lauantai oli aivan ihana päivä. Fiilis oli ihan kuin polttareissa konsanaan ja toivottavasti sinäkin saat luettuasi ideoita esimerkiksi juuri polttarien järjestämiseen. Löydät myös tekstin lomasta muutamia alennuskoodeja, joita voit halutessasi hyödyntää. Blogipäivän mahtavan menon ja ilon ikuisti kameralla Valo Filmsin Asta, joka on ottanut kaikki tämän julkaisun kuvat. 

Kuva Valo Films, muokkaus minä.
Päivämme alkoi Vertical Clubin tankotanssisalissa. Häähumussa-blogin Jasmiina piti meille tutustumistunnin, jossa pyörähtelimme, teimme perusliikkeitä ja tutustuimme erilaisiin pitoihin. Aluksi tietysti lämmiteltiin ja venyteltiin paikat auki. En ole aiemmin tankotanssitunnilla ollut, joten alussa jännitti aika paljonkin jo pelkästään tangon ympäri pyörähtäminen. Piti vain luottaa omaan kehoon. Kaikilla tuntui olevan hauskaa ja tsempattiin toisiamme uusia liikkeitä kokeillessa. 

Kuva Valo Films, muokkaus minä.
Kuva Valo Films, muokkaus minä.
Tankotanssitunnin jälkeen siirryimme Clarion Hotel Helsinkiin Jätkäsaareen. Alueen rakennustyömaat ja satama tuovat oman härdellinsä, mutta hotellin sisällä tunnelma on ihanan rauhallinen, ihan oma maailmansa. Päivä jatkui lounaan merkeissä hotellissa olevassa, ruotsalaisen hiuppukokki Marcus Samuelssonin Kitchen & Table -ravintolassa. Menu yhdistelee Manhattanin makuja suomalaisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin. Söimme yhdessä salin perällä olevassa kabinetissa ja vaihdoimme kuulumisia. Porukkamme olikin aikalailla tuttu toisilleen aiemmista tapaamisista, mutta saimme mukaan myös yhden uuden tuttavuuden.


Kuva Valo Films, muokkaus minä.


Clarion Helsingin kaksitornisessa hotellissa on 425 hotellihuonetta ja erilaisia kokous- ja tapahtumatiloja, joita pääsimme hotellin esittelykierroksella näkemään. Juhlien ja häiden järjestäminen onnistuu hyvinkin hotellissa erikokoisten tilojen ansiosta. Hotellihuoneet olivat oikein viihtyisän oloisia ja maisemat ikkunoista näkemisen arvoisia. Huoneita on erikokoisia ja huonekorkeus luo lisää avaran tilan tuntua. Tornin huipulla 16. kerroksessa on hotellivieraiden käytössä kuntosali, sauna ja kattouima-allas, josta voi ihastella maisemia korkealta ja kauas. Toisen tornin huipulla Sky Roomissa voi nauttia ruoan ja juoman ohella jälleen häikäisevistä maisemista kaupungin kattojen yllä. 


Clarion Helsingin Romance-paketti on suunniteltu elämykseksi pariskunnille ja hääyötään suunnitteleville. 
Koodilla ROMANCE10 saat -10% alennuksen Romance-paketista 
ja varauksen voi tehdä Clarion Helsingin lisäksi myös sisarhotelli Clarion Helsinki Airportiin
Koodi on voimassa 31.7.2019 asti ja koodi on mainittava varausta tehdessä.

Tässä hotellin isoimmassa salissa voi järjestää juhlat jopa 500 hengelle.

Meille oli varattu päiväksi hotellin Master Sviitti. En ole koskaan sviitissäkään ollut, joten ihmeteltävää ja ihasteltavaa riitti. Päivä jatkui järjestetyllä ohjelmalla. Meille kerrottiin Nanima Wellness Span erilaisista hieronnoista ja hemmotteluhoidoista. Saimme myös kokeilla heidän oman Namina Collection -tuotesarjan tuotteita. Molemmat tuotesarjan tuoksut, Choco Velvet ja Cocos de Luxe, olivat makuuni sopivan mietoja. 

Sinunkin on mahdollista päästä tutustumaan Naminan ihaniin hoitoihin. 
Saat -20 % alennnuksen valitsemastasi Naminan hoidosta 
mainitsemalla blogini nimen Satumaista varauksen yhteydessä. 
Tarjous on voimassa 30.6.2019 asti.


Script Creative järjesti meille modernin kalligrafian tunnin mittaisen workshopin. Ohjelmantäyteisen päivän aikana oli hyvä rauhoittua ja keskittyä hetkeksi tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaan tekemiseen Viime häämessuilla osallistuin Script Creativen puolen tunnin mittaiseen workshoppiin ja oli todella kiva päästä kokeilemaan uudestaan. Musteella kirjoittaminen ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi ja tarvitsen kyllä vieläkin lisää treeniä. Harjoittelemalla tätä taitoa kirjoitusta olisi kiva hyödyntää korteissa ja kirjeissä ja varsinkin kaikissa häihin liittyvissä yksityiskohdissa ja teksteissä. Häihin on aikaa, joten sen puolesta kerkeäisin harjoitella vielä hyvinkin.
Meille oli katettu Romance-pakettiin kuuluvia macaronsseja, marjoja, vaahtokarkkeja ja shampanjaa sviittiin odottamaan. Maxikarkki oli myös muistanut meitä karkein. Karkkibuffetin suosio tuntuu vain jatkuvan, ja Maxikarkki halusi tarjota lukijoille alennuskoodin tarjottavien tilaamiseen. 


Alennuskoodilla MAXIHUHTI saat ensimmäisen yli 30e tilauksen ilman toimituskuluja. 
Koodi on voimassa 30.4.2019 asti eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. 
Ole siis nopea, jos karkit vielä uupuvat tämän kevään ja kesän juhlista.

Häät-media oli ollut Lontoon Bridal Fashion Weekillä ja saimme nähdä kootun esityksen vuoden 2020 hääpukumuodista ja tulevista trendeistä. Hääpuvut herättivät keskustelua ja loppupäivä menikin kuohuvan ja herkkujen parissa kaikesta häihin liittyvästä höpötellen. Mielestäni on hienoa, että näitä häihin liittyviä tapaamisia järjestetään, koska on kiva vaihtaa ideoita ja innostusta kasvotusten heidän kanssaan, jotka ovat aivan yhtä innoissaan kaikesta häihin liittyvästä. Saimme vielä kotiinviemisiksi lahjakassin, jonka sisällöllä meitä olivat muistaneet Pop Up KemutMionettoIhana KukkanenNamina Wellness Spa ja Clarion Helsinki. Kiitos Mon Rêve d'Amour -blogin Sarahille päivän järjestämisestä ja kiitos kaikille yhteistyökumppaneille päivän mahdollistamisesta.


Nämä kaikki ihanat hääblogit olivat mukana päivässä:

5. huhtikuuta 2019

Blogi täyttää vuoden

Ensimmäisen hääblogikirjoitukseni julkaisin tasan vuosi sitten. Tähän mennessä olen lähinnä haaveillut kaikkea häihin liittyvää. Olen postaillut aika vähän, mutta tahti tulee kiihtymään tämän vuoden aikana. Ja onkin jo noususuunnassa, koska nyt jo olen kirjoittanut enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhden vuoden haahuilu ja unelmointi on myös tuottanut tulosta, koska suunnitelmia on myös lyöty lukkoon ja ensimmäisiä hankintoja tehty. 

Hääpäivä on ollut tiedossa koko ajan, mutta paljastetaan se vasta myöhemmin. Tänä kesänä on tarkoitus varata kirkko, jotta tuo suunnittelemamme ajankohta myös toteutuu. Lisäksi tarkoituksena on kierrellä juhlapaikkoja ja nähdä, miltä ne näyttäisivät häiden aikaan. Vieraslistaan saimme heittämällä 80 nimeä ihan vain läheisimmistä sukulaisista ja ystävistä. Lista on vielä suuntaa-antava ja elää varmasti. Sen pohjalta on kuitenkin etsinnässä noin sadan hengen juhlapaikka. Jotta pystyn hahmottamaan paremmin tämän ihmismäärän, olen käyttänyt apuna Tahtoo.fi -sivuston pöytäkarttaa. Muutenkin sivustosta on ollut apua to do -listojen ja budjetin suunnittelussa.  

Häät vietämme kotipaikkakunnallamme Ikaalisissa, joten juhlapaikkojen kiertelykin täytyy suunnitella ennalta hyvin. Arkena töiden jälkeen paikalle ei kerkeä ja kesäviikonloput tuppaavat täyttymään muutenkin. Siksi voi hyvinkin olla, että kiertely onnistuu lähempänä syksyä, kun juhlasesonkikin hiljenee. Vaikka häihin on vielä reilu kaksi vuotta aikaa ja järjestämme ne pienemmällä paikkakunnalla, haluamme ja varsinkin minä haluan olla ajoissa. Päivämäärä on meille molemmille tärkeä ja päivämäärä edellä suunnitellessa ei voi tuudittautua siihen, että otetaan joku aika ja paikka sitten lähempänä. Ja muutenkin tahattomana ylistressaajana en malttaisi jäädä odottelemaan isojen varausten tekoa liian pitkäksi aikaa. 

Olenkin kuullut muutamia ihmettelyjä, miten nyt jo suunnittelen häitä, kun niihin on vielä niin ja niin ja NIIN pitkä aika. Häät ovat kuitenkin niin iso asia, että haluan varata tarpeeksi aikaa. Isoja juhlia en ole aiemmin järjestänyt eikä niitä muutenkaan osu kovin monia kohdalle. Ja ei, nämä eivät ole vain morsiamen häät, joihin sulhanen saapuu toivottavasti oikeaan aikaan paikalle. Olen vain tottunut tekemään taustatyötä ja suunnitelmia ajan kanssa ja pitkällekin tulevaisuuteen. Kieltämättä tähän mennessä suurin osa ideoista ja päättömistäkin heitoista on tullut minulta. Ajatuksia kuitenkin pallotellaan puolin ja toisin ja päätökset tehdään yhdessä. Olen joka kerta yllättynyt iloisesti, kun Teme on ottanut jonkun hääasian esille. Esimerkiksi yhden pitkän automatkan aikana kuuntelimme mahdollisia häämarsseja hänen ehdotuksestaan. Tai musiikkia kuunnellessa soittolistan sekaan häätanssimme ujuttaminen nostattaa aina hykertäviä väristyksiä. Häät ovat ihan molempien ajatuksissa.     

Koko ensimmäisen vuoden olen voinut nimenomaan vain nauttia koko ajatuksesta tulevista häistä ja etsiä inspiraatiota häätapahtumista ja hääblogeista. Perustin tämän blogin, jotta suunnittelu kaikkine vaiheineen ja ajatuksineen jäisi johonkin talteen. En voi uskoa, kuinka paljon hääbloggaaminen on jo nyt antanut. Olen saanut mielettömiä oivalluksia muiden hääblogeja lukiessa ja laittanut ylös, mitä kaikkea kannattaisi ottaa huomioon. On ollut hieno seurata toisten hääparien matkaa suunnittelusta hääpäivään. Ja ylipäänsä olen päässyt tutustumaan ihaniin ihmisiin häähumun sisällä, joiden kanssa on helppo jakaa ajatuksia. Ja kiitos jokaisesta kommentista. On kiva huomata, että joku käy lukemassa kirjoituksiani ja toivottavasti saa niistä jotain mukaan esim. omaan hääsuunnitteluun.