5. huhtikuuta 2021

Blogi täyttää kolme vuotta

Hääblogin aloittamisesta tulee tänään kolme vuotta. Se tarkoittaa, että häiden suunnitteluakin on takana jo kolme vuotta. Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta aika on mennyt yllättävän nopeasti.

Ensimmäinen vuosi meni lähinnä haaveillessa. Ennen kihlautumista en ollut ajatellut, minkälaiset häämme edes voisivat olla. Siksi oli hyvä, että oli tarpeeksi aikaa selventää ajatuksia ja toiveita. Toisena vuotena haaveilun rinnalle tuli vahvemmin taustatyön tekeminen. Selvittelin eri vaihtoehtoja, joita kävimme yhdessä läpi. Tarkoituksena oli löytää juuri meille parhaiten sopivat tekijät. Toisen ja kolmannen vuoden aikana teimme varauksia, ja niiden myötä hääpäivä alkoi konkretisoitua. Ei ollut enää vain päivämäärä odottamassa jossain tulevassa. 

Mitä pidemmälle tämä häävuosi on edennyt, sitä epävarmemmaksi kaikki suunnitelmat omat muuttuneet. Takapakkia hääpuvun lisäksi on tullut häiden kukkien osalta. Floristimme joutui ikäväksemme ilmoittamaan, että lopettaa toimintansa. Onneksi olen alun perinkin suunnitellut tekeväni suurimman osan häiden kukka-asetelmista itse. Kuitenkin tärkeimmät ja kestävyyttä tarvitsevat kukat haluan ammattilaiselta, jota nyt parhaillaan etsin. Häiden muut varaukset on käyty läpi, ja niiden myötä suunnitelmat ovat vielä pysyneet ennallaan. 

Tähän mennessä ainoa varma asia on, että hääpäivänä menemme naimisiin. Toivomme rajoitusten höllentyvän, että edes perheemme voisivat viettää hääpäivää kanssamme. Rajoitusten mukaan nostamme vierasmäärää, jos se on mahdollista. Vielä ei näytä niin hyvältä, että lähemmäs sata henkeä voisi olla turvallisesti samassa paikkaa, mutta emme myöskään ole ajatuksesta kokonaan luopuneet. Aika näyttää, millainen kesä tälle vuodelle on tulossa.    


Miten tähän kaikkeen on tultu? Missä järjestyksessä teimme häidemme varauksia? Mitkä asiat askarruttivat mieltä häiden suunnittelun missäkin vaiheessa?

Häiden suunnittelu pyörähti käyntiin ihan ensimmäisenä kirkon, papin ja kanttorin varauksella pari vuotta ennen hääpäivää. Toiveita näin alkuun postauksessa listasin meille tärkeitä asioita, jotka ovat kulkeneet mukana tähän päivään asti. Ja postauksesta on nähtävissä vihkikirkkomme.


Teimme alustavan vieraslistan, johon laitoimme kaikki läheiset, sukulaiset ja ystävät, jotka haluaisimme tärkeään päiväämme mukaan juhlimaan. Listaan tuli yllättävänkin helposti nimiä, noin sadan hengen verran. Häävieraslistan teko auttoi juhlapaikkoja etsiessä. 

Tärkeintä juhlapaikkaa valitessa oli, että suuri vierasmäärämme mahtuu samaan tilaan mukavasti ja tilaa jää vielä muuhunkin. Nyt isosta juhlapaikasta on hyötyä turvavälejä ajatellen. Lisäksi tärkeää oli saada valita catering ja tuoda omat juomat, viihtyisää piha-aluetta unohtamatta. Juhlapaikkojen metsästys -postauksessa listasin juhlapaikkoja Ikaalisista ja sen läheisyydestä. Listalta löytyy myös valitsemamme juhlapaikka, jonka varasimme myös pari vuotta ennen hääpäivää. 

Tein myös top 15 postauksen Tampereen alueen juhlapaikoista. Välillä on käynyt pieni häivähdys mielessä, että miksi ei kaikkien järjestelyjen kannalta valittu juhlapaikkaa Tampereelta. Mutta kuitenkin kotipaikka ja kotikirkko vie voiton. Ei ole myöskään järkeä ajeluttaa vieraita ees taas lyhyen ajan sisällä. Hääpäivänä aika menee muutenkin kuin siivillä. Ja nämä ovat näitä jossitteluja, joille ei saa antaa liikaa valtaa. Mietin pitkään kaasojen määrää, mutta onneksi pyysin heitä juuri niin monta kuin hyvältä tuntui. Himmailin malttamattomana, koska olisin halunnut pyytää kaasot heti hääpäivän päätettyä. En kuitenkaan kehdannut suunnittelun ollessa vielä niin alussa. Lopulta kesällä 2019 pyysin heidät, koska en vaan malttanut enää odottaa. Sulhanen pyysi bestmaninsa viime vuoden lopulla. Asumme ympäri Suomea ja korona on laittanut omat kapulansa rattaisiin. Häätiimillä emme ole kokoontuneet vielä ollenkaan. Onneksi viestit kulkevat.


Vuoden 2019 lopulla, pitkällisen harkinnan, portfolioiden selauksen ja muutamien tapaamisten jälkeen, valitsimme häidemme kuvaajan. Valintaan kannatti käyttää aikaa, koska nyt emme voisi olla tyytyväisempiä. Harjoittelimme kuvattavana olemista, kun otimme hääkuvaajamme kanssa kihlakuvia.

Elokuussa 2020 mahdottomalta näyttänyt haave ja alkuperäinen pihistyksen kohde toteutui. Varasimme myös videokuvaajan. Odotan jo innolla häistämme koostettua materiaalia. Vaikka kuinka yrittäisi elää ja nauttia hetkestä, uskon, että tulemme yllättymään kuvien ja videoiden myötä. 

Hääpäivän lähestyessä häiden taltiointi on tullut entistä tärkeämmäksi itselleni. Nimittäin sekin on käynyt mielessä, että saisi edes hääkuvia ja vihkimisen taltioitua, jos kirkkoon ei pääse kanssamme kuin ihan lähimmät. Pitopalvelun valintaan käytimme myös aikaa. Lähetimme tarjouspyyntöjä ja vertailimme tarjouksien sisältöjä useamman kuukauden. Koronan myötä moni hääpari joutui siirtämään häänsä, ja cateringien kalenterit alkoivat täyttyä. Viimein huhtikuussa 2020 teimme valintamme. 


Huhtikuussa 2020 teimme myös toisen suuren varauksen. Pitkällisen prosessin, tarjousten läpikäynnin, ääninäytteiden ja videoiden kuuntelun ja soittolistojen silmäilyn jälkeen valitsimme häidemme bändin. Meistä kumpikaan ei ole kyseistä kokoonpanoa livenä kuullut, mutta luotto on kova hyvään menoon. Toivomme edelleen, että pääsemme tanssimaan ja juhlimaan porukalla.

 Meillä on bändi


Häitä suunnitellessa tuli huomattua, että vaikka kuinka olemme tekemässä omannäköistämme juhlaa, häämme tulevat olemaan hyvin perinteiset. Vaikka emme mitenkään ajatelleet, että nyt mennään perinteisyys edellä. Olemme olleet useammissa häissä ja varsinkin kihlautumisen jälkeen olen laittanut korvan taakse asioita, joita mahdollisesti haluaisin omaan hääpäiväämme sisällyttää. Ja nämä toiveet ovat tulleet mukana koko suunnittelun ajan. Hääpukusovitukset alkoivat kesällä 2020. Pitsit, tyllit, kukat ja kirjailut täyttivät ajatukseni. Hääpukuliikkeet vaihtuivat ja sovitukset jatkuivat. Alkoi jo tuntua pieni pelko, että löydänkö omaa hääpukua ollenkaan, vai jatkanko loputtomasti etsimistä ja sovittamista. 

Hääpuku löytyi lopulta lähempää kuin uskoinkaan ja syksyllä 2020 hääpuku laitettiin tilaukseen. Jälkikäteen mietittynä hääpuvun etsintään meni vähän aikaa, mutta pitkä tilausaika loi painetta löytää hääpuku mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Hääpuvun tilattua käänteitä onkin riittänyt.


Jo ennen hääpukua löysin sattumalta hääkirppikseltä kakkoshääkengät. Näiden jälkeen löysin myös varsinaiset hääkenkäni. Olen ottanut hääkengät taas näkösälle ja ajanut niitä sisään. Onneksi molemmat kengät ovat jo valmiiksi mukavat jalassa. Haluan tässäkin asiassa ottaa varman päälle ja muotouttaa sekä pehmentää kengät jalkoihin sopiviksi hyvissä ajoin. Ja alakerran naapurit kiittävät.


Kaunistautuminen ja laittautuminen hääpäivää varten on myöskin jo hyvällä mallilla. Toukokuussa 2020 tein varauksen kampaamoon hääaamulle ja meikkaaja tulee sinne luoksemme. Hääviikonlopun yöpymisen varmistuttua olisi ollut hienoa saada kampaaja ja meikkaaja luoksemme mökille. Lopulta kuitenkin päädyimme takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan ajaa itse kampaamoon. Näin kampaamo pysyy samana, jossa olen muutenkin käynyt hiuksiani laittamassa. 

Kampaus alkaa olla jo aika hyvin selvillä, koska olen kokeillut useampia pikakampauksia tässä matkan varrella. Suosittelen pikakampausten tai juhlakampausten kokeilua, jos se vaan on ajallisesti mahdollista ja budjetti sen sallii. Koekampausta ei ole vielä varattuna, mutta kesän alussa käyn jälleen värjäämässä hiuksia kohti hääväriä. 

Meikattavana olen ollut vain kerran aikaisemmin. Yleensä juhliin itse laittautuessa osuu huono hiuspäivä tai meikissä jokin ei toimi, kuten pitäisi. Haluan ottaa varman päälle, jotta kampaus ja meikki pysyvät hääpäivänä hyvänä. Koemeikki on varattuna viikkoa ennen häitä, mutta tekisi kyllä mieli käydä kesällä kokeilemassa juhlameikkiä. Ihan vaan siksi, että saisin varmemman olon ja näytän itseltäni myös hääpäivänä. Häitä suunnitellessa useamman vuoden oli hyvin aikaa kierrellä erilaisia häämessuja. Pääsi näkemään erilaisia tyylejä esim. koristeluun, kukkiin, kattausten tekemiseen ja kokonaisuuden luomiseen. Paikan päällä häämessuilla ja viime aikoina etämessuilla on onneksi päässyt myös kyselemään eri alojen ammattilaisilta vinkkejä.

Olen saanut paljon vinkkejä ja mitä kannattaa ottaa huomioon missäkin vaiheessa myös muiden hääblogeja seuraamalla. On ollut ihana tutustua ihmisiin hääblogien takana. Kolmen vuoden aikana useammat häät on jo vietetty ja on ollut kiva huomata, että uusiakin hääblogeja ja hääinstagram-tilejä on ilmestynyt tilalle. Tänä vuonna pääsin vielä Häät-median Häät-blogiyhteisöön mukaan. Kun kaikki on etänä, on ollut hieno huomata, että yhteishenki ei ole etääntynyt.  

Kolmen vuoden aikana postaustahtini on ollut hyvin vaihtelevaa. Postauksia ei ole tullut aina samaa vauhtia, kun suunnitelmat ovat edenneet. Välillä kirjoittamiselle on enemmän aikaa ja välillä joutuu nipistämään tästä ihanasta harrastuksesta. Olen yhä sitä mieltä, että hääblogin aloittaminen oli hyvä päätös. 

♥ Kiitos sinulle, kun edelleen käyt lukemassa. Jokainen kommentti on iloinen yllätys.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!