11. toukokuuta 2019

Juhlapaikkojen metsästys

Tämän kesän aikana on tarkoitus käydä katsomassa Ikaalisten hääpaikkoja paikan päällä. Kiertely vaatii suunnittelua, koska 250km:n päähän ei ihan lähdetä tuosta noin vaan, esimerkiksi arkena työpäivän jälkeen. Ja kesällä moni paikka on varattuna, joten täytyy sopia etukäteen, milloin tiloja olisi mahdollista päästä kurkkimaan. Ikaalinen on pieni paikkakunta Pirkanmaalla, joten juhlapaikat ovat hyvin seurantalopainoitteisia. Viime vuoden puolella keräsin listaa vaihtoehdoista. Nyt käyn läpi, millaisia paikkoja Ikaalisista ja läheisyydestä löytyy ja millaisia plussia ja miinuksia paikoista on herännyt. Suurin osa paikoista on tuttuja aiempien juhlien ja tapahtumien kautta. 


Juhlatalo Rahkola
Rahkolankuja 10, Ikaalinen

Kuva: Visit Pirkanmaa, täältä.
"Rahkola on arvokas rakennuskokonaisuus, niin rakennustieteellisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin. Rahkolan päärakennus on valmistunut 1832. Empiretyyliä edustavan juhlatalon omistaa Ikaalisten kaupunki. Juhlatalo Rahkola tarjoaa upeat puitteet tapahtumille ja erilaisille juhlille, kuten häille ja perhejuhlille." (Lähde: http://www.kylpylakaupunki.fi/fi/naehtaevyydet/rahkola/).

Rahkola on Ikaalisten keskustassa, vain kävelymatkan päässä kirkolta. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi pari muutakin rakennusta ja rakennusten välissä iso pihamaa, joka on ehdottomasti plussaa. Päärakennuksen sisätilat ovat pieniä huoneita, joten koko hääväkeä ei saisi samaan yhteiseen tilaan istutettua. Olen kuitenkin käväissyt juhlissa, joissa ovet oli huoneista avattu ja pöytä jatkui pitkänä melkein koko talon läpi. Huomasin harmikseni, että ainakin tällä hetkellä Rahkola toimii opetustilana eikä sitä vuokrata juhlakäyttöön. Optimistina ajattelen, että tilannehan voi vielä muuttua.    

    
Oma Tupa 
Teinintie 4-6, Ikaalinen

Kuva: Kylpyläkaupunki, täältä.
"Rakennustieteelllisesti merkittävän seuran- ja juhlatalon on rakennuttanut Ikaalisten Maataloustuottajain Liitto ja Ikaalisten Manttaalikunta vuosina 1919-1924. Rakennuksen on suunnitellut Bertel Strömmer. Museoviraston investoinnissa 1976 talo määriteltiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi. Tyyli on 1920-luvulle tyypillistä barokkiklassismia." (Lähde: http://www.kylpylakaupunki.fi/fi/naehtaevyydet/oma-tupa/).

Tilaa riittää isompiinkin juhliin. Omalle Tuvalle mahtuu useampi sata henkeä, joten vierasmäärämme mahtuisi heittämällä sisään ensimmäisen kerroksen juhlasaliin. Sali on kahdeksan metriä korkea ja salin perällä on iso näyttämö, johon on oma sisäänkäynti. Salissa on myös Schimmel-flyygeli. Kahvilan puolelle voi kattaa buffet-noutopöydän. Kahvituksen voi tilata taloa ylläpitävältä yhdistykseltä tai sopimuksen mukaan järjestää myös itse. (Lähde: http://www.omatupa.fi/tilat.htm.) 

Oma Tupa on Ikaalisten keskustassa, lyhyen matkan päässä kirkolta. Toisaalta se on myös miinuspuolena, koska juhlapaikka on aivan keskustassa kadun varrella. Pihaa on vain pienehkö kaistale rakennuksen päädyissä ja takana, joten se tietäisi paljon oleilua sisätiloissa. Kesällä kuitenkin olisi kiva olla myös ulkona mahdollisimman paljon.  


Kauppilan matkailutila
Kauppilanranta 2, Ikaalinen


Kuva: Kylpyläkaupunki, täältä.

"Kauppila on yksi Ikaalisten ja Kartun kylän vanhoista kantatiloista. Se mainitaan ensimmäisessä maakirjassa 1541. Tilan pohjalaistyylisen vanhan päärakennuksen eli Pytingin rakensi majuri Gustav Fredrik Grönhagen vuonna 1792. Nykyisen isäntäväen suku on omistanut maatilan vuodesta 1885. Maatilan uudempi päärakennus valmistui 1898 ja tunnetaan nykyään nimellä Matkailutalo. Samaan aikaan rakennettiin kivinavetta ja melkein kaikki muut pihapiirin rakennukset." (Lähde: http://kauppila.net/tilan-esittely/matkailutilan-historia). 

Matkailutalon alakerran salissa ja ruokasalissa onnistuu juhlien järjestäminen maksimissaan 70 hengelle. Talon isäntäväki hoitaa ruoan ja juotavat toiveiden pohjalta. Ruokien raaka-aineet tulevat omalta tilalta tai lähiseudulta. Tilalla on mahdollista myös yöpyä. Matkailutalossa yöpymispaikkoja on 21 hengelle ja rakennuksen alakerrassa on sähkösauna. Pehtoorin tuvassa yöpymispaikkoja on 6 hengelle, Pytingissä 3 hengelle ja rantasaunalla on 6 hengelle tilaa majoittua. Kivana lisänä on mahdollista vuokrata savusauna ja palju. (Lähde: http://kauppila.net/juhlatilat). Kirkolta matkailutilalle on matkaa 10,2km. Loppuillasta yöpyminenkin onnistuisi paikanpäällä, mutta ei koko hääväelle. Pihapiiri on aivan ihana, mutta sisälle kaikki vieraamme eivät mahtuisi. Olisi ikävää, jos osa vieraista olisi pelkästään esim. juhlateltassa säässä kuin säässä. Vierasmäärä ei ole vielä täysin lukkoon lyöty, joten Matkailutalo on vielä listassa mukana.


Luomajärven Hevoskievari
Luomajärventie 34, Ikaalinen

Kuva: Luomajärven hevoskievarin Facebook, täältä.

"Luomajärven Kievarissa pääset kokemaan maaseudun rauhan ja menneen ajan tunnelman aidossa kulttuurihistoriallisessa talonpoikaismiljöössä. Tilaa ympäröivät vehreät laitumet, joilla laiduntavat suomenhevoset. Kauempana peloilla liikuskelee lehmiä. Pihapiirin rakennukset ovat peräisin jo 1800-luvun alusta, ja vaikka niiden sisältä löytyykin nykyään talli, ravintola, saunoja sekä majoitushuoneita, on niiden ulkoasu edelleen ennallaan. Tätä ainutlaatuista, lämminhenkistä pientä matkailutilaa isännöi paikallinen perhe." (Lähde: https://luomajarvenkievari.fi). 

Jälleen kerran pihapiiri on edukseen. Lapsivieraillekin olisi paljon ihmeteltävää. Navettaravintolan vanhaan heinävinttiin mahtuu ruokailemaan ja tanssimaan. Alakerran ravintolassa on 80 istumapaikkaa ja kesäaikaan yläkerran tanssivinttiin yhdistettynä tilaa on lähes 300 hengelle. Heidän kauttaan järjestyisi juhlatila, ruoat, juomat, henkilökunta, astiat, pöytäliinat, ja somistukset. Hevoskievarilla voi myös majoittua maatilan vanhoissa hirsirakennuksissa, joissa on erikokoisia huoneita. Navettaan tehtyyn sähkösaunaan on mahdollista varata saunavuoro. (Lähde: https://luomajarvenkievari.fi/haat-ja-juhlat/Kirkolta on 13,4km kievarille. Heidän sivuillaan oli muutamia menu- ja kakkuvaihtoehtoja, jotka jäivät mietityttämään enemmänkin. Aion selvittää, kuinka paljon voimme itse vaikuttaa ruokaan ja koristeluihin, koska paikkana tämä olisi aivan ihana.


Kylätalo Toimela
Pukarantie 505, Pukara, Ikaalinen


Kuva: Kylätalo Toimelan Facebook täältä. Muokkaus minä.
"Kylätalo Toimela on hirsinen, vuonna 2017 valmistunut juhlapaikka kauniissa maalaismaisemassa. Juhlapaikkaan mahtuu 100 henkeä." (Lähde: https://www.toimela.com/).

Toimelassa on salin lisäksi keittiötilat. Olin paikkaan yhteydessä ja heidän kauttaan saisi vuokrattua ruoka- ja kahviastioston. Toimelaan voi viedä omat ruoat ja juomat, ja juhlia voi aamuun asti. Rakennus on uusimmasta päästä juhlapaikkavaihtoehdoista. Kirkolta on matkaa 16km. Odotan myös, miltä Toimelan sisätiloissa ja pihalla näyttää, koska täällä meistä kumpikaan ei ole aiemmin käynyt. Joitakin kuvia sisätiloista on laitettu heidän nettisivuilleen.   


Nousevan Voiman talo
Heittolantie 11, Riitiala, Ikaalinen


Kuva: Suunnistusseura Ikaalisten Nouseva-Voima, täältä
"Nousevan Voiman talo on täysin peruskunnostettu vuosien 2004-2005 aikana. Istumapaikkoja on 200 hengelle ja astiaston saa vuokrattua. Seurantalossa on keittiötilat, erillinen tila salin päädystä esimerkiksi ruokatarjoilua varten ja salissa on näyttämötilat. Tontille mahtuu pystyttämään myös telttoja." (Lähde: http://www.iknv.fi/seura/seuratalo).  


Kirkolta seurantalolle on matkaa 19,4km. Tätä paikkaa pääsemme sopivasti katsomaan jo kesän aikana juhlavieraina. Tälle kesälle on kahdet ystävien häät tiedossa ja odotan ihan intona, millaisiin ratkaisuihin parit ovat päätyneet häiden eri osa-alueiden osalta. Häävieraana ollessa mukaan on aina tarttunut ideoita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kopioisin kaiken näkemäni meille, mutta esim. koristelusta ja kattauksista herää hyviä oivalluksia. 


Kylätalo Nousula
Välikyläntie 21, Kovelahti, Ikaalinen

Kuva: Johanna Luotolinna, täältä
"Uudistetuissa juhlatiloissa on istumapaikkoja noin 200 hengelle. Kylätalo Nousulan kautta voi vuokrata ruoka- ja kahviastiaston 100 hengelle, ja tilauksesta he voivat järjestää kahvituksen. Kylätalosta löytyy keittiötilat, sali ja salissa on koroke bändille. Takahuoneen kautta pääsee terassille." (Lähde: https://ikaalinen.fi/asuminen-ja-ymparisto/ikaalisten-kylat/kovelahti/palvelut/kylatalo-nousula/).

Kylätalo Nousulassa en ole vielä aiemmin käynyt, mutta paikka tuli sattumalta vastaan. Matkaa on kirkolta 24,7km. Sisältä oli nettisivuilla muutamia kuvia, mutta tämäkin kiinnostaa käydä paikan päällä katsomassa. Tilojen puolesta juhlaväki ainakin mahtuisi sisälle ja pihallakin olisi tilaa juoksennella. 


Juhlatalo Lavajärven Päivölä
Komintie 215, Komi, Hämeenkyrö

Kuva: Lavajärven Päivölä, täältä,
"Alkuperäisen seurantalon tuhonneen tulipalon jälkeen uudelleenrakennettu ja vuonna 1994 valmistunut juhlatalo. Sisätiloissa on juhlasali, jossa istumapaikkoja 250 hengelle. Juhlasalin korotetulle näyttämölle on erillinen sisäänkäynti. Juhlasalista on paljeovella erotettu tarjoiluhuone keittiön vieressä. Terassiravintola on talvellakin lämmin lisähuone tarjoiluhuoneen takana, josta on oma uloskäynti. Päivölään voi tuoda omat ruoat ja juomat. Heiltä saa varattua ruoka- ja kahviastiaston, viinilasit ja kuohuviinilasit sekä ruoan tarjoiluastiat." (Lähde: http://www.lavajarvenpaivola.com/index.html). 

Tämän paikan löytäminen oli hauska sattuma. Ajeltiin viime kesänä Sulhasen vanhempien luokse vähän eri reittiä kuin yleensä ja tämä paikka näkyi puiden seasta ohi ajaessa. Teki mieli huutaa seis, pysähdy, käänny ympäri, mennään takaisin. Sulhanen tiesi paikan, mutta ei muistanut paikan tarkkaa nimeä. Googlettelulla onneksi löysin ja tänä kesänä on tarkoitus pysähtyä pihaan eikä vain hurauttaa ohi. Pihassa on päärakennuksen lisäksi kolme pientä huvilakatosta ja hyvin tilaa oleskella ulkonakin. Heiltä saa myös ulkokalusteita pihalle. Kirkolta on 28,4km eli noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Onko se liikaa vai vielä ihan kohtuullisen matkan päässä, on myös, mitä jäämme vielä miettimään.


Tuntuu siis, että monessa näistä ylläolevista vaihtoehdoista on paljon hyvää, mutta myös kohtia, jotka jäävät mietityttämään tai eivät muuten kohtaa suoraan suunnitelmiemme kanssa. Paikan päällä käyminen auttaa varmasti. Juhlapaikan etsintä jatkuu vielä. Tiedätkö jonkun juhlapaikan Ikaalisten läheisyydestä, jota ei ole tässä mainittu? Kommentoi ja kerro ihmeessä kokemuksesi lähialueen juhlapaikoista, joissa olet järjestänyt juhlia tai ollut vieraana. 

6 kommenttia:

 1. Olet kyllä löytänyt hyvin vaihtoehtoja juhlapaikaksi 😊 meillä oli alussa tuo sama hankaluus, että monessa paikassa oli jotain hyvää, mutta tarpeeksi moni asia ei kuitenkaan loksahtanut kohdilleen. Lopulta totesimme, että 100% täydellistä juhlatilaa tuskin tuleekaan löytymään, joten lähimmäksi osuva saisi luvan kelvata 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy valita, mitä asioita pidämme tärkeimpinä ja valita juhlapaikka niiden pohjalta. Veikkaan, että paikan päällä käytyä valinta helpottuu.

   Poista
 2. Nämä ovat kaikki tosi ihanan näköisiä rakennuksia! Mun suosikki kokonaisuutena taitaa olla tuo Luomajärven hevoskievari. Tuntuu, että täysin täydellistä juhlatilaa on mahdotonta löytää, meilläkin kaikissa vaihtoehdoissa oli edes joku huono puoli. Mutta tärkeintä onkin kai miettiä, minkä miinuspuolen kanssa on valmis elämään ja mikä taas olisi ehdoton este. Toivottavasti tekin löydätte teille mieluisen paikan! Ja minulle vieraana puolen tunnin ajomatka ei olisi ongelma, varsinkin jos olisi mahdollisuus yhteiskuljetukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu täytyy paikan päällä käytyä vielä listata hyvät ja huonot puolet ennen valintaa, jos käydessä ei tule oloa, että tämä se on. Bussia on myös mietitty kirkolta juhlapaikalle ja takaisin. Kaikki saisivat keskittyä juhlintaan.

   Poista
 3. Oi, paljon kivoja erilaisia juhlapaikkoja! Onnea ja iloa etsintään, toivottavasti (ja varmasti) se täydellinen juhlapaikka löytyy teille pian. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon jo ihan intona, että pääsis kierteleen. Sen jälkeen pääsis kunnolla varaileen muutakin 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi!