22. heinäkuuta 2021

1kk häihin

Apua, nyt ollaan jo niin lähellä, ettei tosikaan. Tuntuu todella kutkuttavalta ja ihanalta, että kohta ollaan naimisissa. Uusi vuosikymmen elämässä alkaa vielä astetta enemmän yhdessä.

Samaan aikaan tuntuu myös haikealta siksi, että järkkäily ja häämaailmassa seikkailu on ollut niin kivaa. Tämä on tuntunut niin omalta jutulta. Onneksi aloin fiilistellä hääjuttuja heti kihlauduttua, koska nyt voi sanoa, että olen ottanut matkasta kaiken irti. Välillä on ollut kisaväsymystä havaittavissa, mutta pääasiassa suunnitteluaika on ollut ihan parasta. Mukaan on mahtunut erinäisiä vastoinkäymisiä, mutta niitä nyt on varmaan joka häissä jossain muodossa. Ja tähän mennessä olemme kuitenkin päässeet yllättävän vähällä. Jos näin korona-aikaan voi näin sanoa. Kop kop, ettei uudet rajoitukset pamahda päälle ihan viime metreillä. Kolmen ja puolen vuoden projekti päättyy pian. Mutta ei kuitenkaan ihan vielä.


Kävin äitini ja mummuni kanssa cateringimme järjestämässä kahvipöytäbuffetissa maistamassa kakkumakuja. Esillä oli suolaisia ja makeita tarjottavia, mutta keskityin suolaisten lisäksi kakkuihin. Useammassa kakussa oli mansikkaa, mutta tarjolla oli myös tiramisua ja suklaamoussekakkua. Kakut olivat hyviä ja niiden pohjalta toiveet hääkakusta selkiytyivät. Kuitenkaan suoraan mikään niistä ei vielä ollut hääkakkumme.

Pidimme palaverin cateringin kanssa. Kävimme menuamme läpi ja saimme koottua hyvältä vaikuttavan kokonaisuuden. Menua oli suunniteltu jo tarjouspyyntövaiheessa, mutta nyt vielä viimeiset hionnat ja valinnat. Hääkakustakin puhuttiin cateringin kanssa; millainen ulkomuoto, koristeet ja tärkeimpänä maku. Käymme vielä myöhemmin maistamassa kakkua. 

Häiden paperituotteetkin ovat valmiina. Kutsujen ja hääinfon teon myötä innostuin tekemään häidemme paperituotteetkin itse. Vistaprintillä tämäkin onnistui näppärästi. Nyt vaan odottelemme, että catering vahvistaa menumme ja voimme laittaa paperituotteet tilaukseen. Sormet ristissä toivon, että tilausaika riittää ja tuotteet ehtivät tulla. Muutoin vierähtää tovi jos toinenkin tulostimella. 


Kuulimme juhlapaikkamme pitäjiltä, että hääpäivänämme on vanhojen autojen ajotapahtuma, jonne on odotettavissa 250 autoa letkassa sekä tämän lisäksi katsojia autoillaan. Autot pysähtyvät kahville juhlapaikkamme alapuolelle puolilta päivin. Meiltä kysyttiin, olisiko tapahtumassa ollut mahdollista käyttää juhlapaikamme wc-tiloja, mutta emme kokeneet tätä sopivaksi. 

Olemme laittaneet hääpaikan valmiiksi ja tehneet viimeisen tsekkauksen hääpäivän aamuna. Olisi liikaa riskejä päästää täysin ulkopuolisia käymään sisällä tiloissa, jossa on kuitenkin tavaroitamme esillä. Meistä kukaan ei olisi paikalla eikä myöskään enää ehdi käydä katsomassa, että juhlapaikka on haluamassamme kunnossa. Tämä onneksi ymmärrettiin ja nyt vaan toivon, että tuo automäärä on kadonnut, kun hääväkemme alkaa siirtyä juhlapaikalle. 


Kävin kaasoni kanssa sovittamassa hääpukuani. Se oli jälleen astetta valmiimpi, mutta jäi edelleen ompelijalle. Kaaso pääsi hieman näkemään, kuinka hääpuvun saa sitten avustettua päälleni hääaamuna. Tämän jälkeen kävin vielä viikolla uudelleen sovittamassa, kun ompelija oli paikalla. Katsoimme viimeiset muokkaukset ja mitat kenkien kanssa. Pukua täytyikin ottaa sisään enemmän kuin ajattelin. Nyt toivotaan, ettei suurempia vaihteluita tapahdu mitoissani ennen häitä. Saan hääpukuni mahdollisesti kotiin sitten seuraavalla sovituskerralla viikkoa ennen häitä.


Olin jo hyvän aikaa sitten hommannut hääkengiksi valkoiset avokkaat, joita olen ajanut sisään. Alakerran naapuri on varmasti tykännyt, kun olen kopsutellut menemään edes takaisin imuroidessa tai muita kotiaskareita tehdessä. Mutta tästä on ollut apua. Kengät alkavat tuntua hyviltä jaloissa ja uskon, että pystyn niillä olemaan suht pitkälle hääpäivänä. Hääkengistäni pääset lukemaan täältä.

Tiesin, etten silti jaksaisi koroissa ihan koko päivää, joten löysin varakengät jo oikeastaan paljon ennen varsinaisia hääkenkiäni. Kakkoshääkengistäni pääset lukemaan täältä. Keinonahkaiset, valkoiset balleriinat tuntuivat hyvältä jalassa. Jotain on kuitenkin tapahtunut tänä aikana, kun kengät ovat odottaneet hääpäivää. Jalkani saattavat välillä turvota päivän aikana, varsinkin helteillä. Nyt kuienkin balleriinat lonksuivat jalassa enemmän ja riippuen päivän ajankohdasta, tippuivat jalasta. Eli ei mitkään parhaimmat varakengät, jos ne jäävät matkasta heti ensiaskelilla.

Löysin onneksi uudet varakengät, joihin voin vaihtaa. Valkoisia sandaaleja ei ole tarvinnut juurikaan ajaa sisään. Niissä on valmiiksi ihanan pehmeä pohja ja avoimen kärjen ansiosta voin jo kuulla varpaideni huokaisevan. Sandaaleilla on myös hyvä tanssia ja uskonkin, että vaihdan kengät viimeistään bändin aloittaessa.  

To do -lista viimeisille viikoille, mitä on vielä hoitamatta:

Sulhasen vihkisormus 

Morsiamen korvikset tilattu ✔

Sulhasen kengät  

Morsiamen uudet varakengät ✔

Sulhasen asusteet ✔

Morsiamen asusteet ✔

Palaveri cateringin kanssa pidetty ✔

Palaveri valokuvaajan kanssa sovittu

Hääpäivän kuvauksen suunnittelu ja lista, millaisilla kokoonpanoilla halutaan vieraiden kanssa kuvia ✔

Palaveri papin kanssa sovittu, lista tehty kysyttävistä asioista palaveria varten ✔

Palaveri häätiimin kanssa

Hääohjelma on suunniteltu, sisällön ja toteutuksen hiomista

Häiden paperituotteet ovat valmiina ✔ odotetaan menun varmistumista ja päästään tilaamaan

Valokuvien valinta ja tilaus

Koristeiden viimeistely

Paikkakorttien kirjoitus

Juhlapaikalla olevien eri pisteiden sijainnin ja koristelun suunnittelu: vieraskirjapöytä, photobooth, buffetpöytä, juomapöydät, herkkubuffet, bändikoroke

Alkumaljojen osto

Holittomien juomien osto

Herkkubuffaan makeat ja suolaiset

Kertakäyttöastiat iltapalalle ja juomille: hankintoja tehty, mutta vielä määrien laskua ja lisähankintoja

Paperisten servettien osto ruokailuun ja iltapalalle

Kahviservetit ostettu ✔

Servettien taittelu valmiiksi pöytien kattausta varten

Käsidesien osto

Tienvarsikylttien maalaus, vielä viimeistelyä

Hääauto varmistettuna ✔ hääauton koristeet ✔ 

Soittolistojen viimeistely

Äänentoiston suunnittelu; kaiuttimet ja mikit

Hääkukkien lopullinen valinta ja tilaus, päivä sovittu floristin kanssa

Kukkien ja vihreiden nouto luonnosta hääviikolla, neilikoiden osto

Pöytäkartan teko. Tahtoossa on hahmotelma valmiina. Pöytäkartta vimeistellään ja kirjoitetaan, kunhan pöytien paikat on nähty hääviikolla ja todettu toimivaksi. 

Koristelupäivien ja hääpäivän aikataulut suunniteltuna. ✔ Excelit ovat sähköisenä koko häätiimin nähtävänä. Myöhemmin vielä päivitys ja hääviikolla tulostus häätiimille.

Tuntuu, että edellinen kuukausi hujahti silmissä ja suurempia muutoksia ei ole to do -listaan tapahtunut. Vaikka hääjuttuja on työstetty koko ajan, lista näyttää edelleen, että hommaa riittää. Yhteydenpito, sähköpostien lähetys sekä hääviikon ja hääpäivän hoidettavien asioiden suunnittelu ja aikataulutus vie yllättävän paljon aikaa, vaikka sitä koneella tekeekin. 

Aikalailla on jo tiedossa, ketä on milloinkin paikalla hääviikolla ja mitä olisi hyvä hoitaa kumpanakin koristelupäivänä. Monen ihmisen paletin pyörittämisessä hyvä ennaltasuunnittelu auttaa mielestäni siihen, että asiat tulevat hoidetuksi. En ole kuitenkaan kellottanut asioita, mutta toivon, että varaamani aika riittää. Suunnitelmaa voi tilanteiden mukaan muuttaa. Tajusin onneksi, että torstaina täytyy hoitaa mahdollisimman paljon juhlapaikkaa juhlakuntoon, koska perjantaille osuu vielä mm. kirkkoharjoitukset. Ja mieluusti kukaan ei olisi juhlapaikalla yömyöhään enää edellisenä iltana.

Tein meille sulhasen kanssa jääkaapin oveen oikein paperisen listan viimeisen kuukauden aikana hoidettavista asioista kotona ja lähempänä juhlapaikkaa. Merkkasin myös valmiiksi, kumpi meistä hoitaa mitäkin ja mitä teemme yhdessä. Listassa näkyy myös, mitä täytyy vielä ostaa. Ja tärkeimmät päivämäärät ja tapaamiset ovat näkösällä listassa ja kalenterissa. Näin varmistan, ettei mitään sovittua tai tärkeää pitäisi päästä unohtumaan.

Oli huojentavaa kuulla, että kaikki kaasoni pääsevät tulemaan hääviikon perjantaina paikalle. Tässä on jännitetty, että kuinka käy. Jonkin aikaa näytti nimittäin silltä, että viimeinen viilettää suoraan vihkimiseen. Koristelupäiviin saamme onneksi myös perhettä ja ystäviä avuksi. Häätiimin kanssa on alustavasti sovittuna vastuualueita hääpäivälle ja tarkempaa aikataulua käydään vielä porukalla läpi. Onneksi häätiimissämme on kolme kaasoa ja kaksi bestmania, koska jokaiselle heistä löytyy hommaa, jossa voivat olla apuna. 

Loppukiri on tosissaan alkanut. Uskon kuitenkin, että hyvä suunnittelu auttaa. Ja jos hääpäivän lähestyessä alkaa näyttää siltä, että jotain ei vaan ehdi niin sitten mietitään karsimista, muuta toteutustapaa tai luovutaan kokonaan. Vielä kuitenkin näyttää siltä, että kaikki olisi mahdollista toteuttaa, koska onhan tässä kuitenkin vielä aikaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!