2. joulukuuta 2021

Sopivasti onnellinen

Reilu kolme kuukautta on vierähtänyt häistä ja luonnollisesti yhtä kauan on tullut oltua rouvana. Aika on tehnyt tehtävänsä. Aika on auttanut tässäkin asiassa. Nyt on alkanut löytyä rauha, onnellisuus ja hyvä olo. Kävin selvästi läpi pienimuotoisen, sisäisen kriisin häiden jälkeen. Mietin, kuka olen ja kuka haluan olla. Nyt rouvana olo tuntuu ihan luontevalta ja omalta. 

Olen edelleen se sama ihminen, vaikka nimi on muuttunut. Kuka haluan olla, sitä olen työstänyt. Pysähdyin hetkeksi kokonaan ja mietin, mitä oikeasti haluan tehdä. Ja nyt olen menossa kohti niitä haaveita ja uusia haasteita. Uskon ja toivon, että vasta kolmasosa elämästä on takanapäin ja vielä ehtii hyvinkin muuttaa suuntaa.  


Hääpäivä oli ihana, mutta aika häiden ympärillä erittäin kuluttavaa. Ison projektin hallinta imikin kaikki voimat. Murtumista johtunut kipuilu on myös kestänyt yllättävän pitkään. Aika alkoi käydä tylsäksi, kun päivät vain toistivat itseään viikosta ja kuukaudesta toiseen. Mutta nyt palautuminen ja olo alkaa näiltäkin osin olla voiton puolella. Voin liikkua enemmän ja istua pöydän ääreen syömään. Niin itsestäänselviä asioita, mutta viimeksi olen istunut normaalisti tyyliin häissä. 

Häiden jälkeinen aika on mennyt itselläni vähän kuin sumussa. Nyt ajatuskin kulkee vähän sujuvammin. Tauko on tehnyt hyvää siinäkin mielessä, että kaikki se häiden ympärillä ollut härdelli ja suuret ilon mutta myös epäonnistumisen tunteet ovat tasaantuneet. Kivut ovat selvästi sekoittaneet ajatuksia, koska minun on ollut hankala muistaa hääpäivän tapahtumia. En olisi uskonut, että ne voivat niin vain kadota. Nyt kipujen väistyessä alkaa olla tilaa muistoille, ja välähdyksiä hääpäivästä nousee sieltä täältä.

Lokakuun lopulla saimme iloisen yllätyksen, kun häävalokuvaajaltamme saapui lähetys. Molemmat olimme ihan täysin unohtaneet, että hääkuvien nettigallerian lisäksi olisi vielä muutakin tulossa. Paketista paljastui aivan upea, puinen rasia. Kanteen on kaiverrettu nimemme ja hääpäivämme. Näppärästi kannessa on myös hääkuvaajamme logo, joka ei kuitenkaan vie kaikkea huomiota. 

Puurasia tuoksui tumman mausteiselta. Sisältä paljastui jotain niin herkkää. Muutamista hääkuvista oli teetetty valmiita printtejä, ja rasiaan oli laitettu koristeeksi morsiusharsoa. Muistitikkukin oli kaiverrettu. Lähetyksellä oli niin täydellinen ajoitus, mieletön piristys. Ei tällaista panostusta pysty käsittämään. Kiitos!


Hääkuvia olen katsonut harvase päivä häiden jälkeen. Tein valokuvista useampia sähköisiä kansioita, joita linkkasimme häävieraille nähtäväksi. Ensin mietitytti, kuinka paljon esimerkiksi kuvia meistä sulhasen kanssa laitetaan nähtäväksi. Mutta sitten taas toisaalta, mitä niitä panttaamaan. Dokumentaarisen kuvauksen ansiosta hääpäivältä on paljon kuvia ja muistoja hetkistä, joiden myötä päivän kulkuun pystyy palaamaan.

Häiden videoihin on itselläni edelleen jokin  näkymätön kynnys. Jonkun verran niitä on katsottu yhdessä ja porukalla, mutta vielä en pysty spontaanisti yksin niitä katsomaan. Ja tämä on hyvin jännä reaktio. Harmittelin videokuvauksen peruuntumista. Ja iloitsin niin kovin, kun videointi onnistuikin läheistemme toimesta. He tekivät ison työn, ja nyt sain, mitä halusin. Häistä on sekä kuvia että videoita.

Tarkoituksena on editoida videoista meille ainakin pidempi häävideo ja mahdollisuuksien mukaan lyhyempikin kooste. Mutta vieläkään en ole päässyt alkuun. On jokin lukko, ettei videoiden työstäminen tunnu vielä hyvältä. Äänet ja liike synnyttää jotenkin niin kovin voimakkaan vastareaktion. Koostettu video valmistuu ehkä sitten ensi vuonna. Keskityn nyt enemmän valokuvien työstämiseen. Kuvat eivät jää vain sähköisenä makaamaan, vaan teen niistä albumeita.

Kiitoskortitkin on nyt tilattu. Vaikka useampi potretti lähti vieraiden nähtäväksi, onhan se kuitenkin pieni yllätys, mihin kuvaan lopulta päädymme. Kiitoskorteissakin luotin Vistaprintiin, josta tilasimme hääkutsut ja häiden paperituotteita. Nyt vaan odotellaan postia.


Hääkuviemme lisäksi ihastelen edelleen päivittäin vihkisormusta. Ja sormukset ovat oikeastaan yksi konkreettisimpia merkkejä siitä, että naimisissa ollaan ja elokuinen päivä ihan todella tapahtui. On sellainen lämmin ja turvallinen olo, että sulhanen on tosiaan mieheni eikä ole katoamassa mihinkään. On ihanaa tietää, että yhteinen matka tästä vain jatkuu. Ja luulisi, ettei pitkä suhde muuttuisi niin kovin naimisiinmentyä. Tunne sisimmässä kuitenkin muutti vähän muotoaan, vaikka sinänsä arki ei ole muuttunut mihinkään. Edelleen sisällä läikähtää lämpimästi, kun sulhanen huhuilee rouvaansa.

Näin joulukuulle on sovittuna muutamia treffipäiviä ja muutenkin otetaan sulhasen kanssa ns. menetettyä aikaa takaisin. Ja olen jo niin fiilistellyt tulevaa joulua. Lunta, valoja, tunnelmaa, musiikkia. Paljon on hyviäkin asioita ympärillä ja tulossa. 

30. syyskuuta 2021

Ensimmäinen kuukausi naimisissa

Tovi jos toinenkin on vierähtänyt. Tänä aikana on tullut käsiteltyä häiden suunnittelun loppusuoran ja varsinkin häiden jälkeen heränneitä fiiliksiä. Ei olisi osannut arvata, millaisesta myllystä on puristettu läpi. Häiden jälkeen olo on ollut kaikkensa antanut. Nautimme molemmat hääpäivästä ja meillä oli hauskaa. Siksi onkin niin outoa, että hääpäivän jälkeen on ollutkin osaltani enemmän itkuisuutta ja harmitusta. Tämä ensimmäinen kuukausi on ollut aikamoista sinnittelyä.

Oma kipuilu on vaikuttanut vahvasti, etten ole oikein päässyt vielä siihen häiden fiilistelyyn. Häissä satutin molemmat jalkani tanssilattialla. Varpaat kipuilivat koko minihäämatkan ajan ja vaikuttivat kävelyyn. Kotiin palattua ei mennyt kauaa, kun sateessa märät portaat yllättivät saapasjalat ja liukastuin kunnolla. Nyt olenkin potenut kotona häntäluun aluetta ja sieltä kivut ovat sykkineet selkärankaa pitkin niskaan ja päähän asti. Ei ihan paras alku ja parhain kulunut kuukausi, mutta pohjalta ei pääse kuin ylöspäin.

Olen koittanut miettiä ja ymmärtää omia tuntemuksia ja ajatuksiani. Outo olo on edelleen läsnä. Olen jutellut sulhasen kanssa ja käynyt asioita läpi kaason sekä lähimpien ystävien kanssa. Mutta siltikään ajatusten pukeminen sanoiksi ei ole helppoa. En jotenkin pääse eteenpäin, siihen häiden fiilistelyyn, vaikka on kuvat, videot ja muistot.

Ensimmäinen itse sidottu kimppu, koska mitä olisikaan kuukausipäivä ilman kukkia.
Häiden jälkeen ei ollutkaan sitä samanlaista kihelmöintiä ja rakkauskuplassa oloa kuin esimerkiksi kihloihin mentyä. Naimisiinmeno ei ollutkaan ihan vain pala paperia, vaan se olikin suurempi muutos ja vaatinut minulta enemmän ajatustyötä kuin alunperin ajattelin. Tapahtuneen prosessointia ja totuttelua. Ja siihen yhdistettynä jatkuva fyysinen kipu. Samaan aikaan hääpäivä oli elämäni paras päivä ja kuitenkin häitä ympäröivä aika on ollut niin kuluttavaa.

En ole osannut nauttia tästä ajasta, mitä meillä on ollut sulhasen kanssa häiden jälkeen, vaan murehdin jo tulevaa, kiireistä syksyä. Joka vuosi metsästys nipistää yhteistä aikaamme. Kalenteri on aikalailla tyhjä yhteisistä menoista tästä joulukuulle. Nyt täytyy entistä enemmän ottaa arki-illoista irti, koska silloin olemme samassa paikassa. Joka vuosi syksy on ollut sitä aikaa, kun voin kalenterin täyttää omilla jutuilla, miettimättä, missä toinen menee. Metsästys on sulhaselle tärkeä harrastus ja elämäntapa, joka kuitenkin vie vain osan vuodesta.


Kuukausi on pitänyt sisällää myös asioiden hoitoa, joita naimisiinmeno toi eteen. Nimeni muuttui ja on jännää seurata, milloin puhelimeen vastaaminen tai asioiminen alkaa luonnistua uudella nimellä. Tähän mennessä on saanut keskittyä, että sanon sen oikein. Allekirjoitus meni vanhasta tottumuksesta vanhalla nimellä, koska onhan sitä tullut rustattua aika moneen kertaan kolmenkymmenen vuoden aikana. Se oli kuitenkin nimi, jota opettelin kirjoittamaan, kun muutenkin opettelin lapsena kynän käyttöä. Keskittymällä uusi allekirjoituskin on alkanut löytyä. 

Olen saanut asioita hoidettua ja ilmoitettua tietoja eteenpäin, mutta passikuvan ottaminen vei aikaa. Olen ollut niin väsynyt, että se näkyy naamasta. Ja en vaan halunnut tästä muistoa passiin ja ajokorttiin muutamaksi vuodeksi. Mutta en oikein voinut enää vetkutella, vaan hakemus on tehty. Ajantasaisille henkkareille olisi jo käyttöä. Kelakortti tuli automaattisesti kotiin uudella nimellä sen jälkeen, kun tieto näkyi digi- ja väestötietovirastossa. Kelakortti oli päivätty viisi päivää vihkimisen jälkeen eli tieto oli mennyt nopeasti. Nyt myös ulko-ovessamme lukee yhteinen nimi ja se jos mikä tuntuu viralliselta. 

Myös nimitykseen rouvana sukunimen kanssa on saanut totutella. Tähän asti sulhasen vanhemmat ovat olleet herra ja rouva ja edelleen miellän ensimmäisenä, että heistä puhutaan. Mutta tosiaan, nyt myös meistä voi kuulla samaa nimitystä. Kihlauduttua aloin makustella uutta nimeä, koska halusin, että perheenä meillä on yhteinen sukunimi. Kun nimi piti lukita esteiden tutkintaa tehdessä, olo oli varma päätöksestä. Kuitenkin sellainen pieni ääni oli takaraivossa, että se on menoa nyt eikä paluuta ole. Olen kuullut muutamia kommentteja ystäviltä, kun he olivat vaihtaneet nimeni puhelimeen, että kuka hemmetti toi on, joka laittaa viestiä. Uuteen nimeen on  siis ollut totuttelemista puolin ja toisin. 


Kolmen vuoden suunnitteluaika mahdollisti sen, että sain fiilistellä ja suunnitella häitä omaan tahtiin ja tarpeen tullen oli aikaa jättää hääjärkkäilyt myös sivummalle. Ehdin rauhassa tutustua eri palveluntajoajiin, kierrellä erilaisia häämessuja ja tehdä yhdessä valintoja häitämme varten. Tuntuu, että sain häistä ja suunnittelusta kaiken haluamani irti. 

Sitä ajatteli, että kun aikaa on reilusti, stressiäkään ei ehdi tulla. Kaikkeen ehtii hyvissä ajoin varautua ja suunnitella. Mutta niin vaan se stressi ehti napata otteeseensa. Näin jälkikäteen ajateltuna, miksi edes otin niin paljon paineita. Sillä hetkellä en kuitenkaan valinnut, että nyt stressaan, vaan se tuli niskan päälle ihan kysymättä. Häiden jälkeen tuli helpotus, ettei enää tarvitse suunnitella ja ottaa kaikkea mahdollista huomioon. 

Olemme saaneet hyvää palautetta häävierailta häistä. On pitänyt ihan opetella ottamaan kehuja vastaan. Ja onhan se palkitsevaa, että kaikki se ajatustyö ja suunnittelu tuotti niinkin hyvän lopputuloksen. Saimme myös ihan mielettömästi apuja läheisiltämme. Ilman heitä ei hääpaikka olisi näyttänyt niin hyvältä tai hääpäivä mennyt niin sujuvasti. Vieraat viihtyivät, ruoka maistui ja jokainen sai tanssia juuri niin paljon kuin mieli teki. 

Hääpäivän jälkeen oli ihana nähdä ensimmäisiä vieraiden ottamia kuvia ja videonpätkiä. Saimme myös hääkuvaajaltamme ensimmäiset maistiaiset ja niitäkin tuli katsottua ja näytettyä moneen kertaan. Selailimme vieraskirjan läpi ennen minihäämatkalle lähtöä. Kortit otimme matkalle mukaan ja luimme niitä matkan aikana. Kotiin palattua alkoi jännityksellä odotus ja hääkuvaajamme sivujen seuraaminen, milloin hän saattaisi työstää hääkuviamme. Saisiko mahdollisesti jotain ennakkotietoa. 


Aika tarkalleen neljä viikkoa häistä saimme loput hääkuvamme. Ja niitähän on aivan valtavasti. Katsoimme kuvat yhdessä läpi ja useamman kerran sen jälkeenkin. Niin paljon onnistuneita kuvia ja muistoja. Mutta myös kohtia, joista voi ottaa oppia. Olisi pitänyt sittenkin vielä enemmän suunnitella kuvausta. Sulhasen taskussa oli lista haluamistamme yhteiskuvakokoonpanoista vieraiden kanssa. Olisi pitänyt kuitenkin varata kuvaukselle lisää aikaa ja ottaa sittenkin vielä pienemmillä porukoilla kuvia.

Itselläni meni myös jotenkin ajantaju hääpäivänä, koska en tajunnut kuvatessamme juhlapaikan pihalla sulhasen kanssa potretteja, että tämä on nyt se toinen kuvaushetki. Sään puolesta emme saaneet auringonlaskukuvia, mutta onneksi pystyimme kuvaamaan ulkona. Jälkikäteen kuitenkin jäi painamaan, etten muistanutkaan ehdottaa siirtymistä vielä sivummalle juhlapaikan pihalta. Olisimme saaneet kahdenkeskisen hetken sulhasen kanssa, jossa vain kuvaaja olisi ollut läsnä. Näin ollen hääpäivän fiilistely, halailu ja pusukuvat jäivät vähiin. Onneksi sulhanen löysi oikeat sanat tähänkin kuvausasiaan. Otetaan fiilistelykuvia esim. kymmenvuotishääpäivänä.

Pidin myös huntua pitkälle iltaan, joten kampauksesta ja häämekosta takaapäin jäi nyt ottamatta kuvia. Toisaalta tulipahan käytettyä huntua koko elämän edestä, koska harvemmin sitä muissa tilaisuuksissa käyttää. Onneksi on paljon onnistuneita muita kuvia, joista välittyy juhlan tunnelma. Vielä pitäisi osata päättää, mitä kaikkia kuvia teetetään ja millainen kiitoskortista tulee. Vieraskirjaan jäi tervehdysten ja onnittelujen jälkeen hyvin tilaa, joten kuvia saa samoihin kansiin talteen.


Mietin pitkään, sanonko näitä fiiliksistä ääneen. Niin hämmentävää. Eihän tällaisiin tuntemuksiin ja outoon oloon osannut varautua. En kuitenkaan halunnut jättää sanomatta tätäkin puolta, mitä häiden jälkeen voi tulla. Itselle olisi jäänyt jotenkin valheellinen olo, jos postaukset olisivat olleet vain iloista tykitystä ja hehkutusta. Kaikki tunteethan ovat sallittuja. Nyt ne vaan täytyy ottaa vastaan ja käsitellä. Uskon, että tämän jälkeen on helpompi muistella hääpäivää. 

9. elokuuta 2021

Tässä kuussa me mennään naimisiin

Viimeinen ilmoittautumispäivä on ohitettu. Vieraamme ilmoittautuivat suurimmaksi osaksi Tahtoon hääsivumme kautta ja osa antoi palautettakin hyvin toimivasta sivusta. Muutamia täytyi vähän muistutella ja ravistella ilmoittautumaan. Nyt vierasmäärämme on kasassa. Aikalailla puolet siitä, mitä alunperin suunnittelimme ja toivoimme, aikana ennen koronaa. Enää vain jännityksellä odotetaan, kuinka tässä vielä käy ja saavatko kaikki tulla paikalle. Tärkeintä on nyt yrittää pysyä terveenä ja toivoa, ettemme altistu. Häitä ei oikein voi olla, jos meistä molempia ei ole paikalla. 

Eniten mietityttää, millaisella porukalla voimme olla kirkossa. Juhlapaikalla olo ei niinkään huoleta, kun tila on iso ja oleskella voi ulkonakin eripuolilla pihaa. Odotamme seurakunnan kantaa, vaikka kirkossa itsessään olisi myös hyvin tilaa pitää turvavälejä. Olen miettinyt sitäkin, pitääkö alkaa kehitellä streemausta, jos vieraamme eivät voikaan tulla vihkimiseen.

Häiden järjestäminen ei välttämättä olisi näin stressaavaa, jos koronaa ei olisi sekoittamassa pakkaa. Tietäisi varmuudella, että tällöin hääpäivä on, nämä palvelut pelaavat ja nämä ihmiset ovat paikalla. Hyvin suunniteltu ei välttämättä ole edes puoliksi tehty, koska koronalla ei ole mitään sääntöjä. Ei auta kuin miettiä ennalta, mihin kaikkeen täytyy vielä varautua ja mitä huomioida. 

Varautumalla ja ennakoimalla ei voi siltikään tietää lopputulosta, vaan edelleen voi tulla yllätyskyykky. Toisaalta hääsuunnittelussa ilman koronaa löytyisi varmasti kohtia, mitkä nostaisivat stressitasoa. Tällä kertaa se nyt vaan sattuu olemaan maailmanlaajuinen mullistus. Ai että, odotan jo sitä päivää, kun isoin huolenaihe on kahvimaidon loppuminen kesken.

To do -lista viimeisille viikoille, mitä on vielä hoitamatta:

Sulhasen vihkisormus ✔

Sulhasen kengät  ✔

Morsiamen kengät ja vaihtokengät ✔

Sulhasen asusteet ✔

Morsiamen asusteet ✔

Palaveri cateringin kanssa pidetty ✔ Hääkakun mahdollista maistelua vielä odotellaan. 

Palaveri valokuvaajan kanssa pidetty ✔ Hääpäivän kuvaus ja toiveet käyty läpi. Lista valmiina, millaisilla kokoonpanoilla halutaan vieraiden kanssa kuvia.

Palaveri papin kanssa pidetty ✔ Vihkikaava käyty läpi ja siihen liittyvät valinnat tehty. Sopiva virsikin löytyi lopulta.  

Kirkkoharjoitukset hääviikolle sovittu aiemmin. Kuultiin vähän aika sitten, että tästä vielä ilmoitetaan lähempänä, onnistuuko. Vihkikaava kirjoitettu auki häätiimille luettavaksi, jos kirkkoharjoitukset eivät onnistukaan koko porukalla.

Koristelupäivien ja hääpäivän aikataulut suunniteltuna. ✔ Excelit ovat sähköisenä koko häätiimin nähtävänä. Myöhemmin vielä päivitys ja hääviikolla tulostus häätiimille.

Palaveri häätiimin kanssa sovittu. Hääviikon koristelupäivien ja hääpäivän aikataulujen läpikäyntiä.

Hääohjelma on hääparin osalta valmis. ✔ Häätiimi hoitaa osan ohjelmasta hääparille yllätyksenä.

Häiden paperituotteet tilattu ✔

Buffetpöytään pienet laput kirjoitettu ✔

Valokuvien valinta ja tilaus täytyisi hoitaa asap

Koristeiden viimeistely

Paikkakorttien kirjoitus loppusuoralla

Juhlapaikalla olevien eri pisteiden sijainti ja koristelu suunniteltu. ✔ Lopullinen visio varmistuu koristellessa. Tarvikkeet koristeluun hankittu ja lainattu, osa vuokrataan.

Alkumaljojen osto

Holittomien juomien osto

Herkkubuffaan makeat ja suolaiset

Kertakäyttöastiat iltapalalle ja juomille: hankintoja tehty, mutta vielä määrien laskua ja lisähankintoja

Servetit ostettu ✔ Vielä servettien taittelu valmiiksi pöytien kattausta varten.

Tähän mennessä hommatut pöytäliinat pesty ✔ Silitys etukäteen ja kangasrulliin rullaus. Lisää pöytäliinoja täytyy vielä ostaa.

Verhojen pesu ja silitys etukäteen, myöskin rullaus kangasrulliin odottamaan.

Käsidesit ostettu ✔ 

Tienvarsikylttien maalaus, vielä viimeistelyä

Hääauto varmistettuna ✔ hääauton koristeet ✔ 

Äänentoistolaitteet sovittu; kaiuttimet ja mikit ✔

Soittolistojen viimeistelyä

Hääkukkien lopullinen valinta tehty ja tilausaika sovittu ✔

Neilikoiden osto hääviikon alussa

Kukkien ja vihreiden nouto luonnosta hääviikon loppupuolella

Pöytäkartta tehtynä Tahtoon suunnittelusivulle. ✔ Pöytäkartta vimeistellään ja kirjoitetaan esille, kunhan pöytien paikat on nähty hääviikolla ja todettu toimivaksi. 


Pitkästä suunnitteluajasta huolimatta huomaa vähän väliä asioita, joista ei ole aavistustakaan. Ei sitä häiden suunnittelun alussa tajunnut, millainen tapahtumasuunnitteluprosessi tämä tulee olemaan. Mitä enemmän on ihmisiä ympärillä mahdollistamassa hääpäivämme, sitä enemmän on liikkuvia osia ja huomioitavia asioita. Voi naurahtaa sille ajatukselle, kun meinasin, ettei exceleitä tarvitsisi. Ilman niitä kaaos kokonaisuus ei olisi yhtään niin hallittu kuin taulukot antavat ymmärtää. 

Olen aina tykännyt tehdä listoja ja suunnittella asioita. Kotoa en voi liikahtaa kauppaan, jos ostoslistaa ja sen myötä ruokalistaa ei ole suunniteltu. Teen listaa aina, kun tiedän, että olen lähdössä johonkin ja varsinkin silloin, kun olen yön tai useampia poissa kotoa. Välillä teen ihan päiväkohtaisia listoja, mitä asioita pitäisi muistaa hoitaa kyseisen päivän aikana. Ihan normiarjessakin ilman, että ne liittyvät mitenkään häihin. Yleensä illalla suunnittelen jo seuraavan päivän vaatetuksenkin valmiiksi, ihan vaikka olisi vapaakin. Spontaani ei siis selvästikään ole toinen nimeni. 


Olen tehnyt nettitilauksia häitä varten sillä ajatuksella, ettei tarvitsisi kierrellä kauppoja ja kannella niin kauheasti. Osa nettitilauksista on onnistunut, mutta nyt viime aikoina on tullut pieniä vastoinkäymisiä, kun tilaukset eivät ole menneet ihan putkeen. 

Kävin tuoksuttelemassa hajuvesiä ja löysinkin oikein miellyttävän ja hyvän häätuoksun. Ensin ajattelin, etten häätuoksua tarvitse ollenkaan. En juurikaan käytä hajuvettä ja olen muutenkin tottunut lähes tuoksuttomiin tuotteisiin. Mieli kuitenkin muuttui. Voisin palata hääpäivään ja sen herättämiin muistoihin tuoksun voimasta. Näppäränä ajattelin tilata hajuveden netin kautta, jotta hieman säästäisi. Mutta tilauksen saavuttua pakatessa olikin käynyt jokin viba ja he lähettivät ihan jonkun muun, väärän tuoksun. Olin asiakaspalveluun yhteydessä ja palautan tulleen hajuveden. 

Kaasosiskoni käyttää samaa hajuvettä, joten varasuunnitelmana olisin saanut häneltä häihin tuoksua lainaan. Samalla täyttyisi jotain lainattua osuus morsiamen lookista. Kivasti ajateltuna kaasoni ehdotti, että laittaa hääpäivänä itse ihan muuta hajuvettä. Kyllähän hajuvesi tuoksuu eri ihmisillä erilaiselta, mutta kauniisti ajateltu silti. 

Sain kuitenkin ilmoituksen, että häähajuvesi on lähetetty uudelleen. Tällä kertaa pitäisi tulla oikea tuoksu. Ja toivottavasti ehtii vielä tulla. Vaikka saisin hääpäivänä tuoksua lainaan, ajattelin ottaa häähajuveden häämatkalle mukaan. 

Toinen kömmähdys nettitilauksissa osui sitten käsideseihin. Tilasin nettisivun kuvan perusteella kivoja, kirkkaita LV:n käsidesigeelejä vieraspöytiin, mutta tuotteiden saavuttua pullot eivät olleetkaan kuvan kaltaiset. Pikkupullot ovat mattavalkoisia eli niistä ei nyt nääkään läpi eikä näe sitä, paljonko käsidesiä on jäljellä. Tästäkin laitoin asiakaspalveluun viestiä, että mikä homma. Odottelen edelleen viestini käsittelyä. Tai sitten ummistan vain silmäni ja valkoisilla käsideseillä mennään. Pikkujuttuja eikä häät tähänkään kaadu. Mutta tottakai toivoisi saavansa sitä, mitä luvataan ja on tilannut.


Yllätyksekseni sulhanen oli kaikessa hiljaisuudessa löytänyt itselleen mieluisan vihkisormuksen. Tämä oli iloinen yllätys. Olin jo nähnyt mielessäni sen hetken, kun pujotamme toisillemme sormukset vihkimisessä ja nyt sekin toteutuu.

Varmistin myös papilta, miten sormusten osalta pitäisi toimia kirkossa. En tiennyt, mikä on protokolla, mutta kysymällä tämäkin asia selvisi. Päädyimme siihen, että itse tulen kirkkoon kihlasormus kädessä, koska jatkossakin käytän kahta sormusta. Sulhanen tulee taasen tyhjin käsin, koska hän aikoo käyttää vain vihkisormustaan. 


Hääkuvaajan kanssa pidettiin palaveri. Olin listannut ylös kaikkea, mitä haluan kuvaajan ikuistavan hääpäivänä. Kun nyt en itse kierrä kameran kanssa, täytyy kaikki toiveet sanoa ääneen. Käytiin myös hääpäivän aikataulua läpi. Suunnitelmissa on oleilla ja kuvata paljon ulkona. Jos sade yllättää, täytyy sitten vain siirtyä sisälle. Varsinaista potrettikuvaukseen sopivaa sisätilaa ei ole kuin kirkko.

Suunnitelmissa on käydä katsomassa mahdollisia ulkokuvauspaikkoja ennakkoon ja lähettää kuvia paikoista kuvaajalle. Aika tarkka visio paikoista on jo, mutta käyn vielä katsomassa ja varmistamassa omin silmin. Täytyy myös kellottaa aurinkoa, ettei hääpäivän ilta-aurinkokuvaus menisi ohi. Jos siis koko aurinkoa hääpäivänä näkyy. Toisaalta pilvisellä säällä saisi vähän pehmeämpiä kuvia otettua. Sade hääpäivänä toisi kuulema onnea. Kaikki käy, kunhan räntää ei vielä tulisi niskaan. 


Häidemme kukat on nyt valittu. Floristin kanssa käytiin jo toukokuun palaverissa toiveita läpi ja nyt tein viimeiset valinnat. Poistuin kukkakaupasta hymy maskin alla ihan korvissa. Voisipa häiden suunnittelu olla pelkästään kukkien suunnittelua. Ihan parasta.

Valitsemissani kukissa ja vihreissä tulee olemaan yhteneväisyyttä juhlatilan muiden kukkien kanssa. Saadaan kiva kokonaisuus sekoitettuna ammattilaisen tekemää ja omatekemää. Floristimme tekee hääkukistamme tilausta tällä viikolla.

Kukat valittua ja asiaa muutaman päivän makusteltua kävin sittenkin vielä uudelleen viime viikon lopulla kukkakaupassa. Kukkavalinnoilla ei pitänyt olla niin väliä, mutta kun kerroin suunnitelman, mitä tulossa, olikin parempi piipahtaa vielä uudelleen. Kukkiin tuli pieniä muutoksia ja täydennyksiä. Nyt ollaan molemmat tyytyväisiä.    

Puhuimme floristin kanssa myös varasuunnitelmasta, jos niittykukat eivät onnistukaan. Sovimme, mihin mennessä olen yhteydessä, jos kukkatilausta täytyy kasvattaa juhlapaikan kukitukseen tarvittavilla kukilla. Jos kukkia tarvitsee vielä tuon tilauspäivämäärän jälkeen, hänellä on onneksi liikkeessä erilaisia kukkia ja sitten otetaan niitä, mitä saatavilla on. 

Edelleen toivon, että kukkaniittymme onnistuvat. Kovasti siellä on jo kukittu ja edelleen kukitaan, mutta vielä on myös kukkia, joiden nousemista odotan. Kodin ja juhlapaikan väliä ajaessa huomasin, että matkalla on myös ihan oikea luonnonniitty. Sieltä poimitaan hääviikolla kukkia, jos omat kasvattelut ei tuota tarpeeksi tulosta.

Kukkatestailut maljakoihin jatkuvat edelleen tässä odotellessa. Olen kokeillut eri tapoja täyttää maljakoita. Laskeskellut, paljonko kukka- ja vihermateriaalia tarvitsisimme ja kellottanut kaupasta ostettujen neilikoiden kestävyyttä. Ja kaikki tämä, koska kukkia voisin työstää ja tuunailla päivästä toiseen. Kukkia näpertäessä voi onneksi hetkeksi irtaantua tästä epävarmuudesta, joka ei vaan meinaa hellittää. Alle kaksi viikkoa odotusta. Tässä kuussa me mennään naimisiin.

30. heinäkuuta 2021

Polttariviikonloppu Turussa hääbloggaajien silmin

Kaupallinen yhteistyö:


Heinäkuu piti sisällään toisenkin polttariviikonlopun, kun tutustuimme Häät-blogiyhteisön hääbloggaajien kanssa erilaisiin polttariaktiviteetteihin Turussa. Viikonloppu alkoi Kukitellen ja Yogannin pitämällä yhteisellä polttaripaketilla. Yoganni Anni Leskisen rakkausjoogatunnilla keskityttiin sydämeen, avaamaan rintakehää ja syvään hengitykseen. Rauhallinen päivän aloitus lattialla selällään maaten. Joogatunnin aikana sai keskittyä miellyttävällä äänellä annettuihin ohjeisiin, kuunnella musiikin lisäksi omaa kehoa ja liikkua hengityksen tahtiin. Näin ensikertalaisena joogaliikkeet olivat suht helppoja, mutta kuitenkin sopivasti tasapainoa haastavia. 

Yoganni Anni Leskinen vetää joogatunteja Turun Fitness 24/7 sekä erilaisissa tapahtumissa. Hänen kanssaan voi suunnitella myös omalle porukalle joogatuntia ja polttareihin sopivaa tekemistä. Tälläkin tunnillamme hän oli huomioinut ensikertalaisten mukanaolon ja hänelle pystyi ilmoittamaan etukäteen, jos jokin kohta kropasta vaati erityistä huomioimista.  

Joogatunnin aikana pystyi irtautumaan kaikista miljoonista hääasioista. Rakkausteemaan sopivasti pysähtyi ajattelemaan niitä ihmisiä ja asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä ja joita rakastaa. Hyvä muistutus häiden suunnittelun aikana ja varsinkin hääpäivän lähestyessä pysähtyä, irtautua ja ottaa hetkeksi omaa aikaa. Ja jos morsian makaa maassa hääviikolla, ei hätää. Hän vain hetken rentoutuu ja hengittelee. 


Joogan jälkeen tila muokkautui kukkapajaksi, kun Kukitellen Elina opetti meille kukkaseppeleen tekoa. Hän oli varannut työvälineet ja materiaaleja; erilaisia kukkia ja vihreitä sekä tehnyt rautalangasta ja kukkateipistä seppelepohjat valmiiksi. Ja ei muuta kuin tuumasta toimeen. 

Seppeleiden tekijöiden nopeudesta riippuen aikaa voi vierähtää tunnista pariin tuntiin. Valkoinenkaan asu ei sotkeentunut seppeleitä työstäessä. Vaikka kaikilla meillä oli samat materiaalit käytössä, jokaisesta seppeleestä tuli aivan omannäköisensä. Ja seppeleet pysyivät matkassamme mukana koko viikonlopun.  


Innostuin tämän kukkapajan jälkeen niin, että sain lisää ideoita kukkasidontaan ja varsinkin juhlapaikan kukitukseen. Suunnitelmissa on ollutkin tehdä erikokoisiin maljakoihin kimput juhlapaikalle. Näiden lisäksi aion vielä sitoa kukka-asetelmaa. Onneksi on aikaa tehdä testisidonta saatavilla olevista kukista ja vihreistä. Näkee vähän paljon menee aikaa ja kauanko sidonta säilyy. 

Meillä oli kukkapajassa seppeleitä tehdessä rautalankapohjat. Kukitellen Elina neuvoi, että kotioloissa pohjana voi käyttää myös narua tai köyttä, johon alkaa sitomaan kukka- ja lehtinippuja. Ja onneksi ammattilaisen puoleen voi aina kääntyä, jos oma osaaminen esim. kukissa ei riitäkään. Kukkaseppelepajojen lisäksi Kukitellen Elina hoitaa häiden ja juhlapäivien kukitusta. 


Yövyimme Hotel Kakolassa. Oli kieltämättä jännittävää liikkua entisen vankilan tiloissa ja varsinkin, kun pääsimme näkemään myös entiseen vankiselliin tehdyn huoneen. Yöpyminen sellihuoneessa olisi jollekin varsinainen elämys, mutta pelkästään kynnyksen yli astuminen sai jalkani tutisemaan. Hääyöpaikkana aika extreme, mutta onneksi Hotel Kakolassa on myös muita huoneita. 

Yövyimme hääbloggaajien kanssa kahden hengen huoneissa. Oli ihan huippua, kun suihku ja wc-tilat olivat erikseen. Pystyimme laittautumaan samaan aikaan omilla peileillämme. Ja muutoinkin, kun huoneessa yöpyy esim. pariskuntana, toisenkin on mahdollista joskus päästä vessaan. Ilmastointi oli kyllä tarpeen, koska eihän Turussa koskaan sada ja tuolloinkin saimme nauttia kauniista säästä. Ihan kuin olisi ollut etelänlomalla. Helteistä oli tuohon mennessä saanut nauttia kotonakin enkä muista milloin viimeksi olisin nukkunut niin hyvin kuin tuona yönä hotellissa. Paksuun peittoon hautautuminen ei ollut ollenkaan tukalaa.


Hotellikierroksella pääsimme ihastelemaan myös hotellin omaa kirkkoa, jossa on ainoana Suomessa anniskeluoikeudet. Vihkimisen jälkeen on mahdollista kohottaa hääparin onnittelumaljat kirkon tiloissa. Hotel Kakolassa on myös erikokoisia tiloja hääjuhlan viettoon, joihin pääset tutustumaan täältä. Hääjuhlan jälkeen huoneet ja sviitit ovat vain hissimatkan päässä. Pääsimme näkemään myös työn alla olevat uudet sviitit hotellin ylimmässä kerroksessa. Ja kuulimme, että Kakolanmäelle on tulossa myös oma spa. 


Kakolanmäellä oli muutenkin paljon nähtävää ja koettavaa. Jos olet kiinnostunut alueen historiasta, pääset lukemaan enemmänkin täältä ja täältä. Tutustuimme alueeseen kävellen, kävimme mm. kahvittelemassa Bakeri Å:n terassilla ja pyörähdimme Kakolan myymälässäkin. 

Illalla kävimme syömässä Kakolanruusussa pitkän kaavan mukaan. Yllätyksellinen Kakolan pidot oli kyllä hintansa arvoinen. Ruoka esiteltiin meille tarjoilijoiden toimesta aina annosten saapuessa ja pidoissa ideana on jakaa annokset seurueen kesken. Allergiat tietysti huomioitiin tässäkin.  


Entisellä vankila-alueella liikkuminen sai pohtimaan, mihin tässä on oikein lupautunut, kun on naimisiin menossa. Turun kaduilla liikkuessa saimmekin palautetta ohiajaneesta autosta, että älä mene naimisiin. Ehkä näytimme entistä enemmän polttariporukalta seppeleissämme ja yhdellä meistä sattui olemaan silloin valkoinen mekkokin päällä. Voi kun olisimme ehtineet huikata hänelle perään, että menemme koko porukka naimisiin.  


Hotelliaamupalaa oli porrastettu ja meiltäkin kysyttiin sisäänkirjautuessa, milloin tulisimme syömään. Aamupalan linjastoja oli sijoitettu kahteen kohtaan, joka sekin jakoi aamupalaporukkaa. Aamupalan pystyi nauttimaan ulkoterassilla ja sisälläkin oli hyvin tiloja. 


Viikonlopun päätteeksi kävimme vielä porukalla katselemassa Turun maisemia Aurajoesta käsin, kun liikuimme Låna-sähköveneellä. Aiempaa veneilykokemusta ei tarvita, koska Lånan työntekijä antoi kattavat ohjeet ennen lähtöä. Sähkövene kulkee hitaasti, lähes äänettömästi ja siinä oli ainoastaan kaasu ja pakki. Ohjatessa on hyvä muistaa, että komennot menevät perille pienoisella viiveellä. Veneeseen mahtuu kahdeksan henkeä, ja bluetoothin ansiosta venematkalla voi kuunnella haluamaansa musiikkia. Katos suojasi paahtavalta auringolta. Tuulessa eväistä kannattaa pitää kiinni. Tunti vierähti hetkessä. 


Oli ihan mahtavaa viimein nähdä hääbloggaajaporukalla. Ja tuona viikonloppuna Turku valloitti myös meidät. Aivan ihana kesäkaupunki. 

Viikonloppuna pidimme myös liveä Hotel Kakolan hotellihuoneesta. Liven tallenne on mahdollista katsoa Häät.fi:n Instagram-sivuilla. Käy myös katsomassa, miltä polttariviikonloppu Turussa näytti muiden mukana olleiden Häät-blogiyhteisön hääbloggaajien silmin:

Hääpäiväkirjat

Matchista morsian

Morsian veitsenterällä

Kuparimorsian


22. heinäkuuta 2021

1kk häihin

Apua, nyt ollaan jo niin lähellä, ettei tosikaan. Tuntuu todella kutkuttavalta ja ihanalta, että kohta ollaan naimisissa. Uusi vuosikymmen elämässä alkaa vielä astetta enemmän yhdessä.

Samaan aikaan tuntuu myös haikealta siksi, että järkkäily ja häämaailmassa seikkailu on ollut niin kivaa. Tämä on tuntunut niin omalta jutulta. Onneksi aloin fiilistellä hääjuttuja heti kihlauduttua, koska nyt voi sanoa, että olen ottanut matkasta kaiken irti. Välillä on ollut kisaväsymystä havaittavissa, mutta pääasiassa suunnitteluaika on ollut ihan parasta. Mukaan on mahtunut erinäisiä vastoinkäymisiä, mutta niitä nyt on varmaan joka häissä jossain muodossa. Ja tähän mennessä olemme kuitenkin päässeet yllättävän vähällä. Jos näin korona-aikaan voi näin sanoa. Kop kop, ettei uudet rajoitukset pamahda päälle ihan viime metreillä. Kolmen ja puolen vuoden projekti päättyy pian. Mutta ei kuitenkaan ihan vielä.


Kävin äitini ja mummuni kanssa cateringimme järjestämässä kahvipöytäbuffetissa maistamassa kakkumakuja. Esillä oli suolaisia ja makeita tarjottavia, mutta keskityin suolaisten lisäksi kakkuihin. Useammassa kakussa oli mansikkaa, mutta tarjolla oli myös tiramisua ja suklaamoussekakkua. Kakut olivat hyviä ja niiden pohjalta toiveet hääkakusta selkiytyivät. Kuitenkaan suoraan mikään niistä ei vielä ollut hääkakkumme.

Pidimme palaverin cateringin kanssa. Kävimme menuamme läpi ja saimme koottua hyvältä vaikuttavan kokonaisuuden. Menua oli suunniteltu jo tarjouspyyntövaiheessa, mutta nyt vielä viimeiset hionnat ja valinnat. Hääkakustakin puhuttiin cateringin kanssa; millainen ulkomuoto, koristeet ja tärkeimpänä maku. Käymme vielä myöhemmin maistamassa kakkua. 

Häiden paperituotteetkin ovat valmiina. Kutsujen ja hääinfon teon myötä innostuin tekemään häidemme paperituotteetkin itse. Vistaprintillä tämäkin onnistui näppärästi. Nyt vaan odottelemme, että catering vahvistaa menumme ja voimme laittaa paperituotteet tilaukseen. Sormet ristissä toivon, että tilausaika riittää ja tuotteet ehtivät tulla. Muutoin vierähtää tovi jos toinenkin tulostimella. 


Kuulimme juhlapaikkamme pitäjiltä, että hääpäivänämme on vanhojen autojen ajotapahtuma, jonne on odotettavissa 250 autoa letkassa sekä tämän lisäksi katsojia autoillaan. Autot pysähtyvät kahville juhlapaikkamme alapuolelle puolilta päivin. Meiltä kysyttiin, olisiko tapahtumassa ollut mahdollista käyttää juhlapaikamme wc-tiloja, mutta emme kokeneet tätä sopivaksi. 

Olemme laittaneet hääpaikan valmiiksi ja tehneet viimeisen tsekkauksen hääpäivän aamuna. Olisi liikaa riskejä päästää täysin ulkopuolisia käymään sisällä tiloissa, jossa on kuitenkin tavaroitamme esillä. Meistä kukaan ei olisi paikalla eikä myöskään enää ehdi käydä katsomassa, että juhlapaikka on haluamassamme kunnossa. Tämä onneksi ymmärrettiin ja nyt vaan toivon, että tuo automäärä on kadonnut, kun hääväkemme alkaa siirtyä juhlapaikalle. 


Kävin kaasoni kanssa sovittamassa hääpukuani. Se oli jälleen astetta valmiimpi, mutta jäi edelleen ompelijalle. Kaaso pääsi hieman näkemään, kuinka hääpuvun saa sitten avustettua päälleni hääaamuna. Tämän jälkeen kävin vielä viikolla uudelleen sovittamassa, kun ompelija oli paikalla. Katsoimme viimeiset muokkaukset ja mitat kenkien kanssa. Pukua täytyikin ottaa sisään enemmän kuin ajattelin. Nyt toivotaan, ettei suurempia vaihteluita tapahdu mitoissani ennen häitä. Saan hääpukuni mahdollisesti kotiin sitten seuraavalla sovituskerralla viikkoa ennen häitä.


Olin jo hyvän aikaa sitten hommannut hääkengiksi valkoiset avokkaat, joita olen ajanut sisään. Alakerran naapuri on varmasti tykännyt, kun olen kopsutellut menemään edes takaisin imuroidessa tai muita kotiaskareita tehdessä. Mutta tästä on ollut apua. Kengät alkavat tuntua hyviltä jaloissa ja uskon, että pystyn niillä olemaan suht pitkälle hääpäivänä. Hääkengistäni pääset lukemaan täältä.

Tiesin, etten silti jaksaisi koroissa ihan koko päivää, joten löysin varakengät jo oikeastaan paljon ennen varsinaisia hääkenkiäni. Kakkoshääkengistäni pääset lukemaan täältä. Keinonahkaiset, valkoiset balleriinat tuntuivat hyvältä jalassa. Jotain on kuitenkin tapahtunut tänä aikana, kun kengät ovat odottaneet hääpäivää. Jalkani saattavat välillä turvota päivän aikana, varsinkin helteillä. Nyt kuienkin balleriinat lonksuivat jalassa enemmän ja riippuen päivän ajankohdasta, tippuivat jalasta. Eli ei mitkään parhaimmat varakengät, jos ne jäävät matkasta heti ensiaskelilla.

Löysin onneksi uudet varakengät, joihin voin vaihtaa. Valkoisia sandaaleja ei ole tarvinnut juurikaan ajaa sisään. Niissä on valmiiksi ihanan pehmeä pohja ja avoimen kärjen ansiosta voin jo kuulla varpaideni huokaisevan. Sandaaleilla on myös hyvä tanssia ja uskonkin, että vaihdan kengät viimeistään bändin aloittaessa.  

To do -lista viimeisille viikoille, mitä on vielä hoitamatta:

Sulhasen vihkisormus 

Morsiamen korvikset tilattu ✔

Sulhasen kengät  

Morsiamen uudet varakengät ✔

Sulhasen asusteet ✔

Morsiamen asusteet ✔

Palaveri cateringin kanssa pidetty ✔

Palaveri valokuvaajan kanssa sovittu

Hääpäivän kuvauksen suunnittelu ja lista, millaisilla kokoonpanoilla halutaan vieraiden kanssa kuvia ✔

Palaveri papin kanssa sovittu, lista tehty kysyttävistä asioista palaveria varten ✔

Palaveri häätiimin kanssa

Hääohjelma on suunniteltu, sisällön ja toteutuksen hiomista

Häiden paperituotteet ovat valmiina ✔ odotetaan menun varmistumista ja päästään tilaamaan

Valokuvien valinta ja tilaus

Koristeiden viimeistely

Paikkakorttien kirjoitus

Juhlapaikalla olevien eri pisteiden sijainnin ja koristelun suunnittelu: vieraskirjapöytä, photobooth, buffetpöytä, juomapöydät, herkkubuffet, bändikoroke

Alkumaljojen osto

Holittomien juomien osto

Herkkubuffaan makeat ja suolaiset

Kertakäyttöastiat iltapalalle ja juomille: hankintoja tehty, mutta vielä määrien laskua ja lisähankintoja

Paperisten servettien osto ruokailuun ja iltapalalle

Kahviservetit ostettu ✔

Servettien taittelu valmiiksi pöytien kattausta varten

Käsidesien osto

Tienvarsikylttien maalaus, vielä viimeistelyä

Hääauto varmistettuna ✔ hääauton koristeet ✔ 

Soittolistojen viimeistely

Äänentoiston suunnittelu; kaiuttimet ja mikit

Hääkukkien lopullinen valinta ja tilaus, päivä sovittu floristin kanssa

Kukkien ja vihreiden nouto luonnosta hääviikolla, neilikoiden osto

Pöytäkartan teko. Tahtoossa on hahmotelma valmiina. Pöytäkartta vimeistellään ja kirjoitetaan, kunhan pöytien paikat on nähty hääviikolla ja todettu toimivaksi. 

Koristelupäivien ja hääpäivän aikataulut suunniteltuna. ✔ Excelit ovat sähköisenä koko häätiimin nähtävänä. Myöhemmin vielä päivitys ja hääviikolla tulostus häätiimille.

Tuntuu, että edellinen kuukausi hujahti silmissä ja suurempia muutoksia ei ole to do -listaan tapahtunut. Vaikka hääjuttuja on työstetty koko ajan, lista näyttää edelleen, että hommaa riittää. Yhteydenpito, sähköpostien lähetys sekä hääviikon ja hääpäivän hoidettavien asioiden suunnittelu ja aikataulutus vie yllättävän paljon aikaa, vaikka sitä koneella tekeekin. 

Aikalailla on jo tiedossa, ketä on milloinkin paikalla hääviikolla ja mitä olisi hyvä hoitaa kumpanakin koristelupäivänä. Monen ihmisen paletin pyörittämisessä hyvä ennaltasuunnittelu auttaa mielestäni siihen, että asiat tulevat hoidetuksi. En ole kuitenkaan kellottanut asioita, mutta toivon, että varaamani aika riittää. Suunnitelmaa voi tilanteiden mukaan muuttaa. Tajusin onneksi, että torstaina täytyy hoitaa mahdollisimman paljon juhlapaikkaa juhlakuntoon, koska perjantaille osuu vielä mm. kirkkoharjoitukset. Ja mieluusti kukaan ei olisi juhlapaikalla yömyöhään enää edellisenä iltana.

Tein meille sulhasen kanssa jääkaapin oveen oikein paperisen listan viimeisen kuukauden aikana hoidettavista asioista kotona ja lähempänä juhlapaikkaa. Merkkasin myös valmiiksi, kumpi meistä hoitaa mitäkin ja mitä teemme yhdessä. Listassa näkyy myös, mitä täytyy vielä ostaa. Ja tärkeimmät päivämäärät ja tapaamiset ovat näkösällä listassa ja kalenterissa. Näin varmistan, ettei mitään sovittua tai tärkeää pitäisi päästä unohtumaan.

Oli huojentavaa kuulla, että kaikki kaasoni pääsevät tulemaan hääviikon perjantaina paikalle. Tässä on jännitetty, että kuinka käy. Jonkin aikaa näytti nimittäin silltä, että viimeinen viilettää suoraan vihkimiseen. Koristelupäiviin saamme onneksi myös perhettä ja ystäviä avuksi. Häätiimin kanssa on alustavasti sovittuna vastuualueita hääpäivälle ja tarkempaa aikataulua käydään vielä porukalla läpi. Onneksi häätiimissämme on kolme kaasoa ja kaksi bestmania, koska jokaiselle heistä löytyy hommaa, jossa voivat olla apuna. 

Loppukiri on tosissaan alkanut. Uskon kuitenkin, että hyvä suunnittelu auttaa. Ja jos hääpäivän lähestyessä alkaa näyttää siltä, että jotain ei vaan ehdi niin sitten mietitään karsimista, muuta toteutustapaa tai luovutaan kokonaan. Vielä kuitenkin näyttää siltä, että kaikki olisi mahdollista toteuttaa, koska onhan tässä kuitenkin vielä aikaa.  

20. heinäkuuta 2021

Kaasoviikonlopusta yllätyspolttareiksi

Kaasoviikonloppua ystäväkaasoni kanssa oli odotettu paljon, koska viime näkemisestä oli vierähtänyt peräti pari vuotta. Silloin pyysin häntä kaasoksi. Tässä välissä korona laittoi kapuloita rattaisiin joka välissä ja näkeminen siirtyi ja siirtyi. Mutta viimeinkin. Aika kului mukavasti parvekkeellamme syöden ja kahvitellen sekä kuulumisia vaihtaen. 

Sain odottamatta viestiä koruliikkeestä, että vihkisormuksen lisäksi myös kihlasormukseni olisi valmis noudettavaksi. Viesti tuli sopivasti, että ehdimme vielä hyvin kaason kanssa hakea molemmat sormukset. Hän on oikeastaan ainut sulhasen lisäksi, joka on nyt vihkisormukseni nähnyt.

Olin varannut samaiselle päivälle myös hääpukusovituksen ja kaaso näki nyt myös ensimmäisenä hääpukunikin. Tähän mennessä olen laittanut kaasoille paljon kuvia ja videoita, jotta he ovat päässeet eri vaheisiin mukaan. Hääpukuni oli jälleen astetta valmiimpi. Kaaso sai hieman ohjeita, kuinka hääpuku kannattaa minulle avustaa.

Tämän jälkeen loppupäivä ja ilta hujahtikin Keskustorin kesäkeitaalla. Olimme hyvissä ajoin liikkeellä, koska saimme vain kävellä sisään ja valita pöytämme. Kesäkeidas oli hyvin rakennettu siinä mielessä, että istua pystyi rajatulla alueella missä vain ja ympärillä olevista kojuista sai ostaa ruokaa ja juomaa kuin festareilla konsanaan.  


Lauantaiaamu alkoi runsaalla aamiaisella ja kilistelimme pienen pullon kuohuvaa. Yleensä nähdessämme aamu ei ala skumpalla, mutta otettiin päivästä ja vihdoin näkemisestä kaikki irti. Ja ainahan on hyvä syy posauttaa kuohuva auki. 

Lauantaista kaasoni oli jo etukäteen sanonut, ettei siihen tarvitse suunnitella mitään, vaan hän on miettinyt meille päivän ohjelman. Aamupäivästä ehdittäisiin hoitaa hääjuttuja keskustassa, jos jotain on. Hän ottaa ohjat sitten puolen päivän aikoihin. Sain ohjeeksi pakata mukaan rennot treenivaatteet, juomapullon ja ison huivin. Tässäkään kohtaa epäilykseni ei herännyt, että päivään olisi jokin koira haudattuna. Yritin vähän myös heitellä, mitä voisimme sitten sunnuntaina tehdä ennen kaason kotiinpaluuta. Sille päivälle ei ollut vielä suunnitelmia.

Aamupalan jälkeen laittauduimme. Tätäkin vähän mietin, että miksi laittautua ennen treeniä, mutta jos ohjeeksi saa, että ripsaria laitetaan niin sitähän laitetaan. Sen verran olin saanut tietää päivän pukukoodia, että lähdimme mekot päällä matkaan. Aamupäivä meni keskustassa pyöriessä. Olen jo pitkään etsinyt sopivaa vaimomekkoa, jota ei vaan tunnu löytyvän ja tämäkään pyörähdys vaatekaupassa ei ollut poikkeus. 

Puoliltapäivin menimme kakkukahville Keskustorin lähelle. Tajusin siinä kahvitellessa, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilin erikoiskahvia. Olin hieman pistänyt merkille, kuinka paljon puhelimella kaasoni oli varsinkin tämän aamupäivän aikana. Mutta en ajatellut asiaa sen pidemmälle.


Kahvilta lähdettyä ihmettelin, mihin oikein olemme menossa ja onko nyt edessä treenihetki vai vielä jotain ennen sitä. Huomioni kiinnittyi myös siihen, että kaasoni ei osannut päättää kummalla puolella katua meidän pitäisi kävellä. Mutta tämänkin ajattelin olevan vain sitä, että hän on suht tutussa kaupungissa, mutta kuitenkin siitä on aikaa, kun hän on viimeksi ollut Tampereella.   

Siinä kävellessä yhtäkkiä vastaan tuleekin tuttuja, joiden en kyllä osannut odottaa olevan täälläpäin lähelläkään. Molemmat siskokaasoni, sulhasen sisko ja yksi  ystäväni tulivat luoksemme ja ilmoittivat, että nyt alkaa polttarini. Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen. Pysähdyin ihan totaalisesti. Järkytys ja ilo purkautui kyynelinä, kun en vaan voinut uskoa ja käsittää, että nämä ihmiset ovat täällä ja tästä alkaa polttarini.


Sain ylleni teemaan sopivaa rekvisiittaa Bride to be -nauhan ja Bride-hiuspannan muodossa. Kilisteltiin porukalla ja otettiin kuvia. Minulta myös kysyttiin, hoksaanko, mitä seuraavaksi olisi luvassa. Menimme nimittäin tanssistudio Razzmatazzin tiloihin ja vetäjämme nähdessäni nielaisin muutaman ylimääräisen kerran. Tanssisalissa vetäjä kertoi, että meille oli varattuna burleski-tanssitunti ja alkuun hän kertoi burleskista enemmän. Nieleskelin lisää, ei auttanut kuin heittäytyä. 

Aluksi tanssitunti oli jännittävää, mutta sitten vaan antoi mennä. Pääsi kokeilemaan jotain ihan uutta ja oli tosi hauskaa. Isolle huivillekin löytyi käyttöä, kun opettelimme porukalla tanssikoreografian. Lopuksi vielä videoitiin tanssi muistoksi päivästä. 

Tanssitunnin jälkeen pakkauduimme autoihin ja lähdettiin ajamaan seuraavaan kohteeseen. Päädyimme meille ja sain polttaripäivän pakkauslistaa. 


Kotona näimme myös pikaisesti sulhasen kanssa. Hän oli kysynyt, ehtisimmekö nähdä ennen kuin lähdemme jatkamaan polttaripäivää. Olimme kyseisen viikon olleet eri paikoissa, joten tämä oli myöskin tosi kiva yllätys.  

Pakkailin tavaroita ja sillä välin keittiössämme oli häärätty meille ruokaa. Polttariporukkaa oli myös käynyt meillä koristelemassa ollessamme ystäväkaasoni kanssa kaupungilla kiertelemässä. Syötyä olikin taas aika jatkaa matkaa. Kyytini pysähtyi läheiseen ruokakauppaan. Sain tehtäväksi ostaa mansikoita, mutta en saanut puhua suomea. Kaupan kassa taisi hieman hämmentyä, koska hoidin kaupassa käynnin englanniksi, mutta mukana olleet pari kaasoani puhuivat minulle suomea. 

Matka jatkui jälleen ja kaasoni ihmettelivät, enko yhtään ole kartalla, missäpäin olemme menossa. Keskityin ajomatkalla juttelemaan kaasoilleni kasvot takapenkille päin. Välillä myös vilkuilin puhelintani, joten kaikki tienviitat ja kyltit menivät itseltäni täysin ohi. Saavuimme lopulta rantaan. Loput polttariporukastamme olivat meitä terassilla vastassa ja jäimme sinne istuskelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Pääsin myös muistelemaan rakkaustarinamme alkua.


Ensimmäiset tienvarsikyltit näin vasta terassilta lähdön jälkeen ja siinä kohtaa tajusin, missäpäin oikein olemme. Ystäväni kotona kahvittelun lomassa sain videotervehdyksen ystäviltäni, jotka eivät olleet päässeet paikalle. Video jatkui heidän tekemällä tietovisalla sulhaseen liittyen. Sulhanen oli etukäteen vastaillut kysymyksiin ja minun olisi pitänyt osata vastata samoin kuin hän.

Jokainen kysymys pysäytti, että kyllähän minun tämäkin pitäisi tietää, mutta lähdin ajattelemaan liian pitkälle. Sain vastauksia oikeinkin, mutta oli myös kohtia, että vasta vastauksen kuultuani palaset loksahtivat kohdalleen. Sain silti hyvin menneestä suorituksesta palkinnon. Yksi ystävistäni oli aiemmin onkinut lahjakuohuvan tietoonsa, kun kyseli ihan muuten vaan skumppasuosituksia kesään.  

Illan aikana kaasoni piti Kahoot tietovisan koko porukalle. Kysymykset liittyivät meihin sulhasen kanssa ja myös yleisesti häihin. Täytimme ystäväkirjan sivuja, ja oli kiva kuulla yhteisiä muistoja. Minulle tehtiin myös Rakkauden kieli -testi, joka pisti ajattelemaan sulhasen kanssa yhdessäoloa, parisuhdettamme ja käyttäymistämme. 

Rakkauden kieltä voi osoittaa sanoin, teoin, lahjoin, laatuajalla ja kosketuksella. Ystäväni kertoi pohjustuksena, että yleensä rakkautta osoittaa toiselle siten kuin haluaisi rakkauden osoitukset kokea. Mutta on myös hyvä oppia tietämään, mikä on pariskunnasta toisen osapuolen rakkauden kieli, jotta voi osoittaa rakkautta myös toisen ymmärtämällä tavalla.  

Sanoinkin jo ennen testin tekoa, että viidestä vaihtoehdosta neljä tuntuu jo valmiiksi sellaisilta, joita meistä molemmat ovat tehneet. Tietämättä, että sillä olisi jokin syvempi tarkoitus. Innostuin testistä ja tuloksesta niin paljon, että haluan ehdottomasti tehdä tämän myöhemmin sulhaselle. Jos mielenkiintosi heräsi, voit tehdä Rakkauden kieli -testin tästä.

Loppuillasta lämpeni vielä sauna ja tätä varten olin saanut hemmottelukassin. Kassissa oli myös lisää avioliittoneuvoja jokaiselta polttariporukasta. Ilta meni nopeasti höpötellessä. Aamulla pöytä oli jälleen katettu ja aloitimme päivän runsaalla aamupalalla. Tämän jälkeen olikin aika pakkailla autot ja suunnata kotiin. 


Polttarit olivat itselleni ihan superyllätys. Nimittäin toukokuussa olin saanut kaasoilta viestiä, että voin kesän osalta huokaista. Valitettavasti polttareitani ei pystytä järjestämään ennen syksyä eli tiedossa olisi vaimojuhlat häiden jälkeen. Aluksi tuntui, ettei polttareiden poisjäänti ole iso asia. Aikataulusyistä ei vaan ehdi pitää. Ja toisaalta hyvä, että tieto tuli heti kesän alussa. Sain keskittyä muihin asioihin ja juhliin.

Mutta sitten kuitenkin jonkun aikaa viestin jälkeen tulin toisiin aatoksiin. Kesän kuluessa kysyin uudestaankin, etteikö näkemisemme ole ollenkaan mahdollinen. Ei edes niin, että olisimme vain kaasojen kanssa porukalla. Vastaus pysyi edelleen samana. On vain maltettava odottaa syksyyn ja sitten pidämme vaimojuhlia.

Ei auttanut kuin sulatella ja tottua ajatukseen. Nyt vain kohdallani käy näin. Pistin kaiken keskittymiseni häihin, koska suunnittelu tuotti ja tuottaa edelleen näinkin lähellä häitä pääsääntöisesti iloa. Laitoin kylläkin kaasoilleni tiedoksi kesän viikonloput, jotka olivat tyhjänä ja viikonloput, joissa oli jotain sovittua menoa. Että jos sieltä kuitenkin löytyisi kohta edes yksitellen nähdä kaasoja kesän aikana.


Kun hääryhmissä ja Instagramissa alkoi kesän kuluessa näkyä enemmänkin muiden polttareista kuvia, niitä seurasi ilolla ja mielenkiinnolla. Mutta asialla oli myös kääntöpuoli. Ne muistuttivat siitä, että tämä jää itselläni väliin. Pahiten iski vasten kasvoja, kun sulhasen polttariviikonloppu lähestyi, hänet yllätettiin ja haettiin polttareihinsa. Olin iloinen ja onnellinen hänen puolestaan, että bestmanien ja ystävien yllätys onnistui. Oli myös hienoa kuulla, kun sulhanen kertoi polttareistaan. Hän tuli niistä ihan ehjänä takaisin. Polttarietappi oli ohitettu ja sitä myötä jotenkin konkretisoitui, että olemme lähellä häitämme.

Ja sitten yhtäkkiä huomasinkin olevani omissa polttareissani. Vieläkin on sellainen epätodellinen olo, että ne ihan oikeasti olivat. Kuulin kaasoilta, että kesän alussa oli edelleen hyvin epävarmaa, saako polttareitani järjestymään ja millaisella porukalla. Kesän kuluessa alkoi kuitenkin näyttää paremmalta. He halusivat, että yllätys onnistuu, mutta samalla pelkäsivät, että salapoliisina arvaan ajankohdan, jos saan pienintäkin vihiä polttareiden mahdollisuudesta. Joten he ajattelivat, että minulle on parhaaksi, kun en tiedä yhtään mitään. 

Sormet ristissä he odottivat, säilyykö yllätys, kun viikonloppu ystäväkaasoni kanssa lähestyi ja hän on järjestänyt minulle päiväksi kaiken ohjelman. Että jos siitä tajuankin, että emme olekaan kahdestaan. Yllätys onnistui kuitenkin täysin. Bride to be -nauhalle tuli sittenkin käyttöä, kun kaasoviikonloppu muuttuikin yllätyspolttareiksi.