8. syyskuuta 2019

Pitkän parisuhteen salaisuus

Ihana, ihana, ihana Ensitreffit alttarilla -ohjelma tulee taas. Sarja palasi tiistai-iltojen iloksi jo kuudennen kauden jaksoin. Ihan huippua! Vaikka se on realitya, ohjelma myös puhuttelee, ja onhan häät vaan niin ihana juhla. Lasken tämän hääohjelmaksi, vaikka onhan sarjassa paljon muutakin. Eihän tuntemattoman kanssa naimisiin meneminen ole tarpeeksi iso juttu, eipä. Parien arkea ja yhteiselon sujuvuutta on ollut todella mielenkiintoista seurata. Jotenkin tämän kauden ensimmäinen jakso tuli lähelle enemmän kuin aiemmin. Enkä ollut näiden ajatusten kanssa yksin. Kaasoni A laittoi viestiä, että mieti, kohta olet niitä pukuja sovittelemassa. 

Intensiivinen jakson seuraaminen ja asiantuntijoiden kysymykset saivat ajattelemaan myös omaa parisuhdettamme. Kysyin Temenkin ajatuksia asiasta. Olemme olleet pitkään yhdessä, yli kymmenen vuotta. Näihin vuosiin on mahtunut muutoksia, menetyksiä ja onnistumisia. Nämä kaikki kokemukset ovat hitsanneet meidät yhteen. Mutta mikä onkaan pitkän parisuhteen salaisuus?


Kuva Photo Mix, Pixabay.com
Luottamus

Molemminpuolinen luottamus on suhteessa ensiarvoisen tärkeää. Puhuimme suhteen alussa rajoista, ettei toista loukkaa edes tietämättään. Asiat on muutenkin hyvä sanoa ääneen, vaikka ne olisivat itsestäänselviä. Itselle itsestäänselvä ei välttämättä ole sitä toiselle.    

Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen

Myönnettäköön, että minä olen meistä se, joka puhuu enemmän, mutta osaan myös kuunnella. Suuremmilta erimielisyyksiltä ollaan vältytty keskustelemalla. Kun oikein pysähtyy miettimään, ei meillä oikein ole ollut mitään isompia riitoja. Tottakai olemme joistain asioista eri mieltä tai jokin asia ottaa päähän, mutta silloinkin pääsee eteenpäin puhumalla. Ei se aina helppoa ole. Mutta ei ole asiaa, jota emme voisi toisillemme kertoa.

Huomioiminen

Läheisyys, pusut ja halit. Päivittäistä söpöilyä vaikka vain ihan hetken. Heippapusut kotoa lähtiessä jopa silloin, kun toinen jää nukkumaan. Kosketus ja halaukset, ohimennen hipaisut. Sanatonta huomiointia. Ja myös ääneen sanottuna, että rakastaa. Hyvinkin pienillä ja arkisilla teoilla voi huomioida ja piristää toisen päivää.       

Huumori

Yhdessä ollessa on hauskaa. Toisen jutut saavat nauramaan. Ja on hyvä tiedostaa, milloin nauretaan hyvälle jutulle eikä jutun kertojalle. Itselleenkin on kuitenkin hyvä osata nauraa. Kaikki jutut eivät aina osu kohdalleen, mutta kun helmi lentää huulilta, nauretaan taas vedet silmissä, kippurassa, mahaa pidellen.    


Totuus löytyi Rovaniemeltä kivikosta.
Matkustelu

Reissaaminen yhdessä. Uusien paikkojen ja asioiden kokeminen. Kokemusten jakaminen. Varsinainen ilmojen halki lentely alkoi Temen kanssa yhteisten reissujen myötä. Olemme käyneet muutamissa Euroopan maissa, mutta emme lennä läheskään joka vuosi. Yllätyksekseni loma ekin Prahassa muuttuikin kihlamatkaksi, josta voit käydä lukemassa täältäPisimmillään olemme käyneet Balilla. Kirjoitin Kutalla vietetyistä päivistä täällä ja Balin lähisaarille siirryttyä täällä. Reissupostauksia on luvassa lisää. Ne ovat harmittavasti siirtyneet, mutta tulossa on. Tykkäämme myös reissata Suomen sisällä. Automatkoilta onkin jäänyt mieleen hyvät puheenaiheet, musat ja muistot.  

Yhteinen aika

Lomaa ja matkustelua tärkeämpää on kuitenkin yhdessä vietetty arki. Lomat ja matkat ovat satunnaisia päiviä ja viikkoja vuodessa. Arki on kuitenkin se, mikä näyttää, millainen parisuhde on. Meillä ei ole yhteistä harrastusta, mutta tykkäämme tehdä asioita yhdessä. Kodin askareetkin sujuvat kivemmin, kun ei tarvitse yksin puurtaa. Tämän lisäksi kerran kuussa vietämme treffipäivää, jolloin käymme ulkona syömässä, leffassa, kokeilemassa jotain aktiviteettia tai ihan vain katsomme leffaa kotona. Meidän päivämme on kuun 21. päivä, koska olemme alkaneet seurustella ja menneet kihloihin 21. päivänä. Aina treffipäivä ei osu juuri tähän päivään kuukaudesta, mutta kuitenkin joka kuukausi on vähintään yksi vähän spesiaalimpi päivä.    

Omat jutut

Yhteisen ajan lisäksi on tärkeää, että on myös omaa aikaa ja omat jutut. Meillä on omat kiinnostuksen kohteet ja harrastukset, joihin haluamme panostaa. Metsästys vie aikaa, mutta se on ollut osa suhdettamme jo alkuajoista lähtien. Kun harrastus on elämäntapa, suhteen joko ottaa tai jättää. Itse kaipaan ajoittain yksinoloa ja hiljaisuutta, joten oma aika toisen ollessa mettällä ei ole ollenkaan huono asia. Olen ollut mukana hirvimettällä yhden kerran ja totesin, että tämä on Temen oma juttu. 


Ulkonäkö

Ulkonäkö ei ole tärkein kriteeri, mutta ulkonäössä on hyvä olla jotain, mikä miellyttää silmää. Edelleen nousee perhosia vatsaan, kun näen Temen ihmisjoukossa ja tiedän, että juuri me olemme yhdessä. Kasvoilleni kohoaa kaino hymy ja poskille nousee puna, kun hän ottaa sen tietyn ilmeen, jolla on hurmannut minut. Ja se toimii edelleen. Vaikka olenkin sanonut, ettei sinun enää tarvitse minua iskeä. Tykkään laittautua vähän enemmän juhliin ja treffeille, mutta on kiva, että saunanraikas Satu on myös söpö.   

Yhteinen tulevaisuus

Olemme puhuneet tulevaisuudesta useampaan otteeseen seurustelun aikana. Myös nyt kun häät alkavat konkreettisesti lähestyä. Eipähän häiden jälkeen pitäisi tulla mitään suuria yllätyksiä. Haaveemme ja toiveemme tulevaisuudelle ovat yhteneväiset. Sen lisäksi meillä on tietysti omia haaveita ja toiveita, joita ei kuitenkaan yhteiselo jarruta. Asuin viime vuoden lopulla kuusi viikkoa Rovaniemellä työharjoittelun ajan ja se on pisin aika, jonka olemme olleet erossa. Kävihän Teme minua katsomassa, mutta se tapahtui vasta viiden viikon jälkeen. Videopuhelut tuolloin olivat todella tärkeitä, kun kaipasi toista. Toisen odotus ja ikävä nousee pintaan, kun olemme eri paikoissa esim. työmatkojen ja reissujen takia. Kotiinpaluu on parasta ihan vaan vaikka pidemmän viikonloppureissunkin jälkeen, kun tietää, että toinen on odottamassa.  

Muistaessa nämä asiat myös avioliiton aikana, näemme useat vuosikymmenet yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti