15. maaliskuuta 2021

Toive hääkehosta loppuelämän kehoon - apuna ruokaviikkokokeilu

Aloitettiin sulhasen kanssa valmis ruokaviikkokokeilu ViaEsca-mobiilisovelluksen avulla. Ravintovalmennussovellus tukee tasapainoista syömistä valmiiden aterikokonaisuuksien, ateriarytmin ja reseptien pohjalta kerätyn ostoslistan avulla. Ollaan aiemminkin kokattu itse ja yhdessä paljon. Viimeisen vuoden aikana, kun sulhanen on tehnyt melkeinpä pelkästään etätöitä, kokkaamisen määrä kasvoi entisestään työpaikkalounaiden jäädessä pois. Kaivattiin lisää vinkkejä arkeen ja päivän aikaisiin syömisiin.

Ruokakokeilua on takana ensimmäinen viikko ja nyt jo on huomattu sekä hyvää että kehitettävää. Valitsimme sekaruokavalion kahdelle, koska olemme kaikkiruokaisia ja syömme pääasiassa kotona. Päivän aikana syödään viisi kertaa: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Rytmi on sama, miten olemme syöneet ennen tätä ruokaviikkokokeiluakin, joten siinä mielessä kokeilun aloittaminen oli helppoa. Sovellus ehdottaa päivittäisiin aterioihin vaihtoehtoja, mutta valintoja voi tehdä myös itse ja rakentaa haluamansa kokonaisuuden. Valmiit vaihtoehdot helpottivat viikon ruokien suunnittelua ja kaupassakäyntiä, kun ei enää tarvinnut miettiä niin paljon, mitä milloinkin syötäisiin. Vaihtoehtoja on paljon, joten suunnitteluun kannattaa käyttää hetki aikaa ihan ajatuksella. Ehdotelma kannattaa käydä läpi kohta kohdalta ja miettiä, miten se sujuu omassa arjessa. Ostokset tehtyä on sitten helppo vain toteuttaa suunnitelmaa ja syödä ohjeiden mukaan. 

Sovellus laskee aterioiden sisältämät ravintoarvot, joita lähinnä nopeasti vilkaisen reseptien lopusta. Paremminkin haluan nähdä, millaisia vaikutuksia syömisillä on kehoon ja jaksamiseen. Sovellus on sulhasen tunnuksilla, joten hän pystyy halutessaan seuraamaan kulutuksen ja energiansaannin tasapainoa, painoa ja unta, kun aktiivisuusrannekkeen yhdistää sovellukseen. Tähän mennessä olemme syöneet suht säännöllisesti sekä arkena että viikonloppuisin, mutta ravintovalmennuksen myötä toivomme lisää vaihtelua syömisiin. 

Kuva: Plants World - Pixabay
Ihan pilkun tarkasti en noudata ruokaohjeita. Leivän kohdalla ohjeena on pelkkää leipää ilman levitteitä ja päälliseksi yhtä vihannesta riippuen ateriasta. Olen tottunut aamu- ja iltapaloilla leivän kanssa syömään kaikkia vihanneksia, tomaattia, kurkkua ja paprikaa, yhtäaikaa. Tuskin ylimääräisistä vihanneksista mitään haittaa on. Pelkkä leipä on kieltämättä aika kuivaa enkä ole siihen yrittänyt totutella, vaan käytän edelleen Becel-levitettä. Ohjeiden ohi syödessä rasvan määrä on nyt eri kuin mitä sovellus laskee. Sen sijaan juustot ja leikkeleet jätettiin nyt hetkeksi pois, koska niitä ei ohjeetkaan ole sisältäneet tähän mennessä.

Aamupalat ovat olleet smoothieta leivän kanssa tai puuroja. Smootheissa on ollut kiva maistella uusia makuja ja saada vaihtelua siihen omaan peruspohjaan. Kaurapuuroon sai vaihtelua keittämällä puuron kaurajuomaan. Banaanin lisääminen sekaan jo keittovaiheessa tuntui ajatuksena arvelluttavalta, mutta maku yllätti ja banaanipuuro tuli jäädäkseen. Olen varovaisempi ja epäluuloisempi uusien makujen kokeilija, mutta epämukavuusalueelle meneminen on kannattanut, koska se on avartanut makumaailmaa entisestään.

Puurojen ja smoothien lisäksi aamulla, välipaloina ja iltaisin vaihtoehtoina on ollut valmiita kauravälipaloja, valmiita proteiinirahkoja tai sitten maitorahkaa tai luonnonjogurttia hedelmillä ja marjoilla. Valmiit kauravälipalat eivät päässeet kummaltakaan jatkoon epämiellyttävän koostumuksen ja maun takia. Ihmettelinkin lusikalla tahnaa pyöritellessä, että syökö näitä joku ihan oikeasti vapaaehtoisesti. Soijajogurtille annetaan vielä mahdollisuus. Senkin makuun on totuttelemista, mutta koostumus on lähempänä jogurttia. Olemme tottuneet maitorahkan ja luonnonjogurtin makuun ja valitsimme valmiit makurahkatkin vähemmällä sokerilla. Tarkkana saa olla, ettei sokeria ole myöskään korvattu makeutusaineilla. Omaan makuuni makeutusaineet maistuvat liikaa läpi ja siksi yritän katsoa tarkkaan, ettei niitä tulisi kotiin kiikutettua. 

Kuva: Pexels - Pixabay
Lounaan ja päivällisen ruokamäärät ovat tähän mennessä olleet itselleni liian isoja. En vaan millään saa uppoamaan sitä kaikkea ruokamäärää. Tai sitten illalla ei ole vieläkään nälkä ja iltapala jää osittain tai kokonaan väliin. Ihan täysin sokeasti emme siis sovelluksen laskeman kauppalistan mukaan tee ostoksia, koska ei ole tilaa säilöä esim. 40 ruisleipäpalaa tai 16 banaania kerralla. Olemme tähän mennessä tehneet kerran viikossa ruokaostokset, mutta nyt myöskään kylmätila ei riitä. 

Tällä viikolla olemme huomanneet, ettei kannata suunnitella ruokia kuin muutama päivä eteenpäin. Ruoista on riittänyt välillä jopa kolmeen ateriaan suunnitellun kahden sijaan. Syöminen pysyy mielekkäänä, kun on vaihtelua ja päivän aikana lounaalla ja päivällisellä on eri ruokaa. Yritämme suunnitella myös niin, että edellisillan päivällinen on seuraavan päivän valmis lounas. Helpottaa töiden välissä syömistä ja sitä ainaista kokkausta.

Kuva: Aline Ponce - Pixabay
Noin vuosi sitten kirjoittelin hyvän olon tavoittelusta liikkumalla. Työpäivän jälkeinen reilun tunnin kävely on tullut jäädäkseen. Olen kokenut sen itselleni toimivaksi tavaksi irtautua työasioista ja kotiin tultua lenkki on jo tehtynä. Ihan joka päivä en kävele koko matkaa kotiin asti, vaan välillä on päiviä, että hyppään bussiin jo vartin tai puolen tunnin kävelyn jälkeen. Vähän fiiliksen ja kelin mukaan. Käymme myös yhdessä lenkillä ja silloin tulee kivasti käytyä myös hääasioita läpi samalla.

Olen tehnyt pikkuhiljaa muutoksia viimeisen vuoden aikana ja liikkuminen ja syöminen ovat muuttaneet myös kehoani toivottuun suuntaan. Olen koko ikäni peitellyt keskivartaloani. En ole sen kanssa sinut vieläkään, mutta työstän asiaa. En pidä itseäni mitenkään jäätävän isona, mutta haluan olla paremmassa kunnossa, saada vahvemman kehon ja haluan myös vaatteiden istuvan paremmin. Tottakai toivon olevani hääpäivänä paras versio itsestäni ja hääpuvun istuvan päälleni kauniisti. Mutta hyväksi todetut muutokset syömisissä ja liikkumisessa jatkuvat häiden jälkeenkin. 

Ensimmäisen viikon ainoa otettu annoskuva.
Toinen viikko ruokaviikkokokeilua on alkanut. Suunnitelma on valmiina ja ostokset on tehty. Tällä viikolla on luvassa ihan eri ruokia ja makuja kuin viime viikolla. Viikko vaikuttaa aavistuksen enemmän kasvispainoitteisemmalta. Hyvä saada uusia reseptejä talteen. Mukana on myös tuttuja kasvisruokia, kuten pinaattikeittoa tai kurpitsakeittoa, mutta niihinkin on vähän twistiä luvassa.   

Lue myös: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!